Educație

Florinel Agafitei a destainuit din tainele scriiturii

Camelia Stănilă
19 apr 2008 778 vizualizări
Scriitorul le-a vorbit ieri elevilor de la Scoala "Anghel Saligny", in cadrul manifestarilor dedicate zilelor scolii

Scriitorul Florinel Agafitei s-a intilniri ieri cu elevii Scolii "Anghel Saligny", carora le-a prezentat cartile sale, dar si citeva din secretele scriiturii. Intilnirea, care a vizat si atragerea elevilor spre lectura, a facut parte din manifestarile dedicate Zilelor Scolii si a fost organizata de profesoara Stefana Popa Dinu. Tinerii au fost interesati sa afle cum e munca unui scriitor, dar si ce anume l-a determinat pe Florinel Agafitei sa scrie si cit de multa fictiune exista in opera sa. "Nu m-am gindit ca voi fi citit atunci cind am scris aceste carti. Am fost egoist, n-am vrut decit sa-mi astern gindurile pe hirtie. Cind nu eram membru al Uniunii Scriitorilor eram mai degajat, acum sint mult mai atent la ce scriu, mai pretentios cu mine insumi. Sint lucruri care ma obliga", a marturisit scriitorul, care a fost nominalizat de Ion Rotaru in "Istoria Literaturii". Acesta a povestit elevilor cit de greu si-a lansat unele carti pe plan local, nefiind in gratiile conducerii judetului, a vorbit despre experienta de a scrie "Haita" sau "Baronul", despre influentele indianistice ale operei sale si i-a incurajat pe elevi sa citeasca revistele de cultura, dar mai ales pe marii scriitori ai lumii.


"Nu am citit ca voi, in libertate"


Florinel Agafitei a vorbit de cum a fost influentat ca persoana de Mircea Eliade, Emil Cioran si chiar Brincusi. "Am citit «Maytrei» si «Nunta in cer» in 2-3 ceasuri. Nu am citit ca voi, in libertate. Cartea circula litografiata, pe ascuns. Mi-am dat seama ca inainte de 1989 am fost vaduvit de numeroase carti foarte frumoase, de autori buni", le-a spus tinerilor Florinel Agafitei, incurajindu-i sa citeasca. Acesta le-a explicat elevilor, intr-un limbaj care sa-i atraga, ca "realitatea depaseste cu mult fictiunea", insa a recunoscut ca fictiunea nu poate lipsi din munca unui scriitor, oricit de realist ar fi. "Fictiune exista fara indoiala. Eu ma autoevaluez permanent, sa vad daca fictiunea rezista in timp si daca merit sa continui. Realitatea depaseste cu mult fictiunea si daca am pune pe hirtie realitatea cruda ar parea cititorului fictiune, atit de uluitoare e", a mai afirmat scriitorul vrincean. Acesta a adaugat ca romanele sale se misca tot in jurul marilor teme abordate deja de scriitorii consacrati, de la sentimentele oamenilor, mizerie, ura si pina la iubire, viata, moarte. "Temele nu mi le planific, ele rasar pur si simplu citind. Un roman este insa greu de scris, trebuie ani de munca pentru a iesi ceva de calitate", a mai marturisit Agafitei. Scriitorul le-a prezentat elevilor si cartile la care lucreaza in prezent, printre care se numara "India, dragostea mea", romanul "Nebuna din padurea adormita" sau comentariul la unul din cele mai frumoase poeme ale lumii, "Ramayana", care e deja finalizat in proportie de 80%. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.