Educație

Pe urmele lui Tudor Vornicu

Ana-Maria Cantia
17 apr 2008 2047 vizualizări
Casa de Cultura din Adjud poarta de ieri numele marelui om de televiziune Tudor Vornicu u colegii si prietenii din TVR au evocat momente din viata lui Vornicu pentru adjudeni u vrinceanca Annie Musca a asezat pe hirtie o parte din viata lui Tudor Vornicu

Casa de Cultura din Adjud a "luat" de ieri numele celebrului om de televiziune vrincean Tudor Vornicu. Personalitati precum Irina Nistor, Octavian Sava, Tudor Caranfil, Dan Mihaescu, Dumitru Morosanu si Octavian Iordachescu le-au vorbit adjudenilor despre cel care a fost cel mai mare om de televiziune, Tudor Vornicu. Fiecare dintre invitati a evocat momente pe care le-a trait alaturi de mentorul lor profesional si nu numai. "Vornicu, cel care ne lipseste, si-a scris singur eternitatea. A fost un realizator de exceptie al carui nume trebuie scris cu litere mari pe toate ecranele de televiziune", a spus umoristul Dan Mihaescu. Colegii lui de televiziune nu au putut sa nu faca referire, chiar si tangential, la persecutarile la care regimul l-a supus pe marele vrincean. "Tudor Vornicu a fost o mare pierdere pentru televiziune. Lui Vornicu i s-a luat, pe rind, totul si, in cele din urma, profesia. Suferea cumplit pentru felul in care a fost mutilat in ultimii ani de viata, de acasa si pina la televiziune. Vornicu nu a lucrat niciodata pentru el, el a creat conditii ca ceilalti sa iasa in fata, a stat pe margine si a primit aplauzele", a povestit jurnalistul Octavian Sava. Colegii omului de televiziune nu si-l amintesc ca pe un sef, ci ca pe un maestru, atit din punct de vedere profesional cit si colegial. "Tudor a fost o vointa a televiziunii, a lucrat intodeauna in echipa si a condusTVR- ul citeva decenii. El a fost un sef care nu iti scurta viata, ci ti-o prelungea", le-a spusTudor Caranfil adjudenilor.


"TVR + TVR"


Directorul Casei de Cultura din Adjud, consilierul Ion Catana, in calitatea sa de gazda, a incercat sa ii convinga pe colegii si prietenii lui Tudor Vornicu ca acesta "este prezent in constiinta celor care locuiesc in aceasta zona a Moldovei si pentru care TVR#TVR, Televiziunea Romana # Tudor Vornicu Ruginesti", a spus mindru Catana. Orgolios dar si fragil, Tudor Vornicu a reusit sa le marcheze existenta celor pe care i-a format in tainele muncii de televiziune. "Tudor Vornicu era un personaj de film, cuceritor, dar si coleric, atit cit trebuia. De televiziune am fost fascinata pentru ca, in primul rind, m-a fascinat Tudor. Avea foarte mult umor dar si o usoara ironie. Cartea lui Annie Musca ne-a facut sa ne concentram mai mult asupra imaginii lui Tudor Vornicu", a tinut sa precizeze si Irina Nistor, cea care ii dedica intreaga profesie omului Tudor Vornicu. Prima biografie dedicata vietii si muncii lui Tudor Vornicu este scrisa de o tinara vrinceanca, specialista in pedagogie si absolventa a Universitatii din Fribourg, Elvetia. Aceasta povesteste cititorilor ei ca a fost fascinata de realizatorul "Cerbului de Aur" inca din copilarie. Munca de documentare pentru aceasta carte a durat mai bine de un an. "Pe Tudor Vornicu l-am descoperit in copilarie, prin anii \'80, cind sfirsitul de saptamina ne «aduna» in fata televizorului. Daca ma gindesc si la faptul ca era un talentat regizor de revelioane, indraznesc sa spun ca l-am «cunoscut» mult mai devreme, chiar prin anii 1975-1976, ani in care incepusem deja a prinde gustul si a avea permisiunea sa «petrec» noaptea dintre ani alaturi de adulti", scrie tinara Annie Musca in primele pagini ale cartii pe care o inchina numelui si muncii lui Tudor Vornicu. Dupa ce au dezvelit placa cu numele lui Tudor Vornicu, oaspetii de onoare ai Adjudului au plecat la conacul italianului Guido Gianetti din Anghelesti, locul unde a vazut lumina zilei cel care poate fi alaturat cu succes avangardei romanesti. Alaturi de directorul Casei de cultura din Adjud, gazda pentru oamenii de televiziune au mai fost Paraschiv Usturoi, director la Directia pentru Cultura, Gelu Diaconu, viceprimarul Adjudului, numerosi oameni de cultura si nu numai. Primarul municipiului, Constantin Armencea, nu a fost prezent la eveniment, pentru ca acesta a coincis cu lansarea candidatilor PSD pentru primarii, la Bucuresti. (Ana-Maria CANTIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.