Educație

Profesori, cautati prin mica publicitate

Camelia Stănilă
14 apr 2008 1820 vizualizări
Colegiul Economic Mihail Kogalniceanu din Focsani a apelat la anunturi de mica publicitate, din lipsa de oameni calificati care sa predea elevilor u catedrele de stiinte economice si contabilitate, turism si chiar industrie alimentara s-au dovedit greu de ocupat in ultimii ani, in ciuda faptului ca multi elevi doresc sa urmeze aceste profiluri u daca unele licee se chinuie sa-si atraga cadre calificate, altele au surplus si se confrunta cu restringeri de activitate

Profesorii au inceput sa fie recrutati prin mica publicitate. Cu toate ca selectia oamenilor care sa lucreze la catedra se face printr-un concurs national, conducerea Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu" Focsani a ales sa atraga din timp cadre calificate. Printr-un anunt publicat la rubrica "Angajari" de la mica publicitate, directorul Radu Stefan a anuntat ca liceul scoate la concurs doua catedre de stiinte economice si una de turism, incepind cu data de 1 septembrie 2008. Potrivit managerului Radu Stefan, s-a apelat la aceasta metoda inedita pentru a populariza din timp posturile, mai putin cunoscute de cei din afara sistemului. Aceasta si pentru ca se doreste performanta cu elevii. "E poate o metoda inedita pentru invatamint, dar trebuia sa facem ceva, caci nu sintem multumiti de suplinitorii pe care ii avem. Catedrele sint afisate doar pe internet si oamenii nu ajung la ele, pentru ca din afara sistemului nu prea se cunosc procedurile. Daca ar fi fost concursul in scoala ne-am fi dat interesul sa asiguram concurenta pentru aceste catedre, insa asa ne este greu sa gasim oameni pregatiti. Si anul trecut ne-a fost greu cu ocuparea catedrelor de contabilitate, turism. Am postat anuntul la angajari, unde oamenii se uita, si deja am fost sunatI de mai multe persoane. Vom relua mediatizarea si in vara, inainte de concurs", ne-a precizat directorul Colegiului Economic, Radu Stefan.


Cit mai putini suplinitori


Anuntul la mica publicitate ii vizeaza pe absolventii de management, marketing, comert, stiinte economice, care isi gasesc usor loc pe piata muncii, pentru care invatamintul nu prea constituie un domeniu tentant. Colegiul Economic pregateste anual sase clase in domeniul serviciilor (administratie publica, turism, contabilitate, administratie publica, asigurari), profiluri din ce in ce mai cautate de elevi. Radu Stefan a precizat ca, de fapt, liceul va realiza o mediere intre cei care doresc sa intre in sistem si Inspectoratul Scolar, care coordoneaza concursul de titularizare pe plan judetean. Astfel, vrincenii interesati pot afla din timp bibliografia si metodologia de examen. "Unii nu sint informati, altii nu au modulul de practica pedagogica sau prefera sa profeseze in mediul privat. Noi le explicam insa ca pot sa profeseze in contabilitate, spre exemplu, chiar si daca sint profesori, pe noi nu ne deranjeaza. Astfel isi intregesc veniturile, caci la debut nici in contabilitate salariile nu sint motivante, tot de la 6-700 lei pornesc. In invatamint macar incep cu 800 lei. Pentru doamne este si avantajul programului mai lejer", a mai adaugat managerul de la Economic. Acesta a explicat ca liceul se confrunta in ocuparea posturilor si cu problema specializarilor care nu sint compatibile cu catedrele acceptate de aplicatia utilizata de Ministerul Educatiei.


Publicitatea, solutie si pentru alte licee


Directorii liceelor cu profile tehnice si servicii s-au confruntat in ultimii ani cu lipsa personalului calificat pentru catedrele de specialitate. Au fost cazuri cind nici macar dupa etapele de supliniri nu s-a reusit ocuparea integrala a acestor posturi. Astfel ca managerii cauta tot felul de solutii pentru a atrage specialisti in sistem si chiar ii indruma sa urmeze modulul psihopedagogic, ce se poate face contra cost atit la Casa Corpului Didactic, cit si la universitatile din judetele vecine, cum e Galatiul, spre exemplu. Iar anunturile in mass-media sint considerate o solutie de tot mai multi directori. Si Florin Iamandei, directorul Grupului Scolar Agricol "Valeriu D. Cotea" Focsani, spune ca a apelat la un anunt la radio pentru a-si asigura oameni pentru catedrele de industrie alimentara. "Anul trecut ni s-au dat doua clase la industre alimentara la postliceala, insa mai tirziu si nu am gasit specialisti. Desi acum citiva ani era o batalie pentru acest domeniu, era exces de persoane pregatite, ajunsesem in situatia sa nu avem cui da orele. Poate ca multi au mai plecat si in strainatate. Asa ca am apelat la anunturi", ne-a spus si Florin Iamandei. Acesta a precizat ca acesta a fost insa singurul caz in care catedrele s-au ocupat mai greu. Problema specializarilor exista insa la "protectia mediului". "Daca acum citiva ani se permitea angajarea celor care au terminat horticultura, acum nu mai e posibil. Insa s-au luat masuri si oamenii au facut cursuri pentru a putea preda", a adaugat directorul Grupului Scolar Agricol.


Reversul medaliei... restringerile


Daca unele licee se chinuie sa-si atraga cadre calificate, altele au surplus si se confrunta cu restringeri de activitate. Nu doar posturile de chimie si fizica au pus probleme in ultimii ani, din cauza diminuarii numarului de ore pe saptamina, ci si catedrele de specialitate. Cu aceasta problema se confrunta Grupul Scolar de Industrie Usoara, in privinta maistrilor de la textile. "Cu inginerii nu avem probleme, insa la maistri avem restringeri. Din cauza numarului redus de elevi, din toamna nu se va mai putea lucra pe grupe, ca pina acum. Noi avem prea multi calificati", ne-a declarat Mihaela Arhire, directorul adjunct al Grupului Scolar de Industrie Usoara. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.