Educație

Cuviosul Pahomie de la Gledin

Valentin Muscă
14 apr 2008 901 vizualizări
Viata sa este o lectie de istorie din trecutul deloc indepartat al romanilor din Transilvania Pahomie este unul din cei mai recenti sfinti canonizati de Sfintul Sinod al Bisericii Ortodoxe Romane.

Pe numele de mirean Petru, fiu de preot ardelean din Bistrita, Pahomie a trait intr-o perioada dificila pentru romanii ardeleni, atit ca popor, dar si ca neam de confesiune crestin ortodoxa. In secolul al XVII-lea, romanii din Transilvania erau majoritari, dar erau sclavi pe propriul pamint, nefiind recunoscuti, nici ca popor, nici ca religie. Urmind traditia de citeva secole, tinarul Petru merge in Moldova, la Manastirea Neamt, unde primeste haina calugariei in 1697. Nu rezista tentatiei Sfintului Dimitrie al Rostovului si pleaca pentru citiva ani in Rusia unde descopera puternica miscare isihasta slava. Intors acasa este numit de Antioh Cantemir episcop al Romanului, avind in subordinea sa si parohiile din Tara Vrancei, care apartineau de Episcopia Romanului. Modest, iubitor de rugaciune si robota carturareasca, in 1713 s-a retras din scaunul arhieresc. Cu un grup de monahi a infiintat Schitul Pocrov, unde a incercat sa aplice regulile rugaciunii isihaste primite de la Sfintul Dimitrie al Rostovului. In aceiasi ani, pe dealurile Dalhautiului, la manastirea cu acelasi nume, Sfintul Vasile de la Poiana Marului incepuse aceleasi experiente duhovnicesti. Pahomie a trecut la cele vesnice in 1724, departe de paminturile natale. (V. M.)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.