Educație

Uniristul Radu Marin intra in Europa

Camelia Stănilă
17 mai 2005 745 vizualizări
Elevul a reusit sa se califice in primii patru cei mai buni informaticieni ai tarii. Olimpiada de Informatica a Europei Centrale va avea loc peste doua luni, in Ungaria. Daca va fi la fel de bun, Radu poate ajunge si in lotul pentru Internationala de Informatica.


Radu Marin vrea sa studieze la MIT, visul tuturor informaticienilor


Colegiul National "Unirea" a "nascut" o noua speranta a informaticii vrincene. Radu Marin, elev in clasa a XI-a, a reusit remarcabila performanta de a se califica in lotul ce va reprezenta Romania la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI), ce va avea loc peste doua luni in Ungaria. Dupa ani de munca si rezultate frumoase la concursurile si olimpiadele de gen, Radu Marin calca pe urmele fostilor uniristi, internationalii Tudor Leu si Florin Ghetu.

Radu Marin, elev in clasa a XI-a B la Colegiul National "Unirea", a reusit performanta de a se califica in primii patru informaticieni ai Romaniei, cei care vor reprezenta tara la Olimpiada de Informatica a Europei Centrale (CEOI), peste doua luni. In perioada 7-15 mai, Radu a participat la stagiul de pregatire a lotului national de informatica, ce s-a desfasurat in Bucsoaia, judetul Suceava. Alaturi de alti 17 olimpici, Radu Marin a trebuit sa depaseasca trei zile de probe, care au durat fiecare cite 5 ore, iar in urma acestora s-a clasat al patrulea. Performanta sa este cu atit mai laudabila cu cit a concurat impotriva unor elevi de clasa a XII-a, familiarizati cu competitiile internationale. "La inceput nu aveam nici o speranta, mai ales ca erau deja cinci favoriti. Prima zi de concurs a fost cea mai usoara, a doua s-a dovedit ceva mai dificila si primul cotat chiar a gresit, ceea ce mi-a oferit mie un mic avans. Am fost printre primii patru mereu. Calificarea in lotul national este cel mai important lucru care mi s-a intimplat si sper sa fie din ce in ce mai bine. A fost o surpriza pentru toata lumea", ne-a povestit uniristul Radu Marin.

Informatica, o pasiune din clasa a V-a

Succesul lui Radu Marin nu este unul intimplator, dupa cum spune profesoara sa de informatica, Marilena Oprea, dar si directorul Colegiului, profesoara Carmen Atarcicov. Liceanul a fost pregatit in vederea performantei de nivel inalt inca din clasa a V-a. Uniristul a inceput sa se afirme insa in clasa a IX-a, cind a participat la olimpiada nationala de informatica. In clasa a X-a a ocupat si locul II la competitia ".Campion", un program de pregatire de performanta in informatica. Radu a ajuns in finala acestui concurs si anul acesta, cind s-a clasat al optulea. Profesoara Marilena Oprea considera ca o asemenea realizare nu se poate face decit printr-o pregatire intensiva, in scoala si in afara ei. "Ceea ce a reusit Radu este o performanta extraordinara, care a necesitat intuitie si experienta. Radu va urma un stagiu de pregatire incepind cu 15 iunie, cind va fi ales si lotul pentru olimpiada Internationala de Informatica. De sapte ani insista, iar acum, in sfirsit, a ajuns acolo unde si-a dorit", a spus Marilena Oprea, profesoara lui Radu. Si directorul Carmen Atarcicov sustine ca asemenea rezultate nu pot fi obtinute decit in cadrul unor clase intensive, in cadrul carora sa existe mai multe ore de programare pe saptamina. De anul trecut, colegiul are posibilitatea realizarii a 1-2 clase intensive de mate-info, in functie de optiunile elevilor de clasa a VIII-a.

Pe urmele colegilor de la MIT

Performanta la care a ajuns Radu Marin ii da speranta unui viitor stralucit in domeniu. Radu ne-a spus, cu modestie, ca se gindeste sa-si continuie studiile la Politehnica, in Bucuresti, pentru ca in strainatate se ajunge mai greu. El nu ar refuza insa o oferta venita de la marile universitati de peste hotare. "Daca mi s-ar oferit sansa de a studia in strainatate as alege America, Universitatea MIT, visul tuturor informaticienilor, unde au ajuns si alti olimpici focsaneni", a mai afirmat Radu Marin. "Performantele elevului Radu Marin sint o demonstratie a calitatii scolii de informatica de la Colegiul National "Unirea". Numele lui vine alaturi de cel al altor doi olimpici: Tudor Leu, acum absolvent MIT, angajat la Google, USA si Florin Ghetu, student la Universitatea Bucuresti. Radu este un elev modest, constiincios, tenace, care nu a abandonat nici o clipa lupta, cu toate ca a avut si mici esecuri. Calitatea pregatirii, acumularile in timp s-au vazut in acest rezultat de exceptie. Este un performer cu un palmares bun: trei olimpiade judetene cu premii, participari la trei nationale de informatica, cu doua mentiuni", apreciaza si inspectorul de informatica, Emil Onea. Radu este costient ca si pe viitor va trebui sa munceasca tot mai mult. CEOI este doar inceputul, unde va trebui sa demonstreze ca poate sa se ridice la un nivel foarte ridicat. Daca rezultatele sale vor fi pe masura, Radu are toate sansele sa intre si in lotul pentru Olimpiada Internationala de Informatica (IOI). Pentru aceasta insa, are nevoie si de sprijin, nu numai de cel al profesorilor care il pregatesc la CNU, ci si de cel al altor membri ai acestei comunitati. Desi nu cere acest lucru, Radu are nevoie de sponsorizari pentru a putea realiza si o pregatire suplimentara cu profesori universitari de exceptie, cu studenti si olimpici internationali. Si aceasta nu ar insemna decit o mica contributie din partea noastra, caci olimpicii nu sint numai mindria scolii vrincene, ci a intregii comunitati.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.