Educație

Renasterea sfintilor la Capela Militara

Silvia Vrînceanu Nichita
5 apr 2008 3428 vizualizări
Zilele trecute s-a stins si ultimul urmas al ctitorului Costache Robescu, acesta fiind inmormintat la Sibiu

Biserica Sfintii Imparati "Constantin si Elena" din Focsani se afla in plin proces de impodobire cu pictura noua, in tehnica fresco, aceasta fiind partea finala a lucrarilor de restaurare asteptate de ani de zile de credinciosi. Pictorul Vasile Carp din Bucuresti si ucenicul sau Adrian Munteanu au inceput inca de la sfirsitul anului trecut pictura in interiorul bisericii. Pina acum au desavirsit altarul, Pantocratorul si naosul, la care lucrau cu spor si ieri. Vasile Carp, un apreciat artist plastic, a pictat si biserica Sfintul Dumitru din centrul Focsaniului, dar si alte monumente de arta religioasa din tara. Biserica monument istoric de pe bulevardul Unirii a fost ctitorita de marele serdar Constache Robescu si de sotia sa Mariuta serdareasa in anul 1815, pe timpul domnitorului Ioan Gheorghe Caragea Voievod (1813-1815). Familia Robescu era una de vaza in Focsani. Daca in acea perioada mai toate bisericile erau construite din lemn, ctitoria comandantului de osti a fost inaltata de la inceput din zidarie de caramida pe o temelie de piatra. Preotul paroh Costica Popa ne-a spus ca una dintre podoabele de pret ale bisericii, catapeteasma, a fost refacuta complet dupa ce a ars in incendiul din martie 1854. Catapeteasma actuala este sculptata in lemn de stejar, iar icoanele au fost realizate de pictorul Basarab. Preotul ne-a spus ca un ultim urmas al ctitorilor, Radu Robescu, in virsta de 94 de ani, a decedat in noaptea de 29 spre 30 martie 2008 si a fost inmormintat miercuri la Sibiu.


In biserica s-a cununat domnitorul


în 1899, cind s-a infiintat clerul militar, biserica a deservit Garnizoana Focsani, devenind astfel capela militara, nume sub care este cunoscuta de cei mai multi focsaneni. în 1948 redevine biserica de mir. "Biserica a suferit in urma cutremurelor care s-au succedat in timp, in 1977 fiind afectata foarte serios. Au fost necesare serioase lucrari de reconsolidare. Incepind cu 1997 biserica a intrat intr-un proces de restaurare totala, ceea ce insemneaza nu numai lucrari de consolidare ci si de restaurare, reusindu-se repunerea elementelor arhitecturale vechi in valoare", ne-a spus preotul Costica Popa. Banii au venit de la Ministerul Culturii si Cultelor dar si din donatiile facute de credinciosii din parohie. Cei care vor sa ajute la desavirsirea lucrarilor gasesc deschisa usa lacasului de rugaciune, mai ales ca preotul planuieste lucrari de reparatii si la camera mortuara si la micuta curte ce inconjoara biserica. Putini stiu ca in biserica Sfintii Imparati a odihnit pentru o noapte si Ecaterina Teodoroiu, cunoscuta sub numele de "Eroina de la Jiu", care a cazut pe frontul Primului Razboi Mondial. Preotii au efectuat atunci un serviciu religios in memoria ei. Tot aici s-a oficiat cununia printului Gheorghe Bibescu, domnul Munteniei, cu Maritza Vacarescu, nas fiind Mihai Sturza, domnul Moldovei. Pe 6 decembrie 1832, in biserica Sfintii Imparati a avut loc ceremonia primirii generalului Kiseleff, presedintele Divanurilor celor doua principate, o personalitate marcanta a timpului. Poate ca micuta biserica ar fi fost demolata de comunisti, atunci cind s-au construit blocurile de pe bulevardul Unirii, daca aici nu slujea destoinicul preot anticomunist Nicolae Balanuta. (Silvia VRINCEANU)


Foto: Artistul Vasile Carp l-a pictat pe bolta naosului pe Iisus Cristos ca Imparat al lumii, potrivit erminiei bizantine.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739391 zile, 22 ore, 24 minute, 6 secunde
Frumos articol. Important pentru constiinta istorica si spirituala a orasului. In 2015 cei 200 de ani de la ctitorire ar trebui sarbatoriti.
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.