Educație

Dupa reclamatia legata de restringeri, ISJ sufla si-n iaurt

Camelia Stănilă
2 apr 2008 2347 vizualizări
Sefii invatamintului au cerut reevaluarea cadrelor didactice, pe baza unei fise refacute in urma unor dispozitii de la Minister u dascalii vor avea posibilitatea sa conteste punctajele, iar pentru diferente mici se vor face inspectii u directorii au fost atentionati sa procedeze cit mai transparent, caci nu mai e de joaca cu restringerile

Directorii de scoli au fost chemati de urgenta la Inspectoratul Scolar, cu citeva zile mai devreme decit era planuit, pentru a primi dispozitii legate de pretransferurile si restringerile de activitate, ce se anunta cu mari probleme incepind din acest an. Dupa primele reclamatii legate de restringeri, ce s-au lasat si cu deplasarea in Vrancea a unei echipe de la Ministerul Educatiei, ISJ sufla si-n iaurt, astfel ca a dat indicatii punctuale managerilor si i-a atentionat sa fie cit mai corecti si transparenti. Aceasta in conditiile in care problema e din ce in ce mai delicata si nu vor mai putea fi gasite solutii de compromis. Posturile au inceput sa se reduca drastic, in conditiile in care numai fata de anul trecut numarul de elevi s-a dimininuat cu peste 2.700. "Pina acum am reusit sa mentinem toate cadrele pe post, am mai facut completari cu optionale, cu alte discipline... acum nu se mai poate. Din cauza scaderii numarului de elevi, si numarul de restringeri este din ce in ce mai mare. Asa ca fiti cit mai transparenti, pentru a nu exista discutii si reclamatii care sa ajunga de la ISJ si pina la Presedintele Romaniei. E un domeniu sensibil si numarul de reclamatii e deja mare", a atentionat inspectorul general adjunct Tudor Gogancea, care a condus sedinta cu directorii de ieri.


Contestatii in etape


Dupa indicatiile date de reprezentatii Ministerului Educatiei, ISJ a refacut fisa de evaluare ce trebuie aplicata cadrelor didactice la disciplinele care inregistreaza reduceri de norme incepind cu 1 septembrie 2008. Spre nemultumirea directorilor, evaluarile vor trebui refacute dupa noua grila, care a venit cu o detaliere a punctajelor referitoare la activitatile organizate la nivel de scoala, dar si la concursuri si olimpiade, unde se puncteaza separat nominalizarea intr-o comisie si aportul propriu-zis. ISJ a stabilit ziua de azi ca data limita pentru finalizarea refacerii punctajelor pentru stabilirea cadrelor didactice care vor intra in restringere de activitate (RA), pentru ca pe 3 aprilie sa poata fi depuse contestatii la Inspectoratul Scolar. De altfel, institutia si-a luat "n" masuri de precautie pentru a elimina discutiile, dind posibilitatea dascalilor sa conteste punctajele in mai multe etape. Noutatea este ca acolo unde punctajele unor dascali vor fi mai mici de 1 punct, directorii pot solicita inspectii scolare la ISJ, care vor fi efectuate pe 3-4 aprilie. Din aceste comisii vor face parte inspectorul de specialitate, directorul unitatii si un metodist. Vineri 4 aprilie, se vor depune contestatii daca iarasi punctajele ajung sa fie mai mici de 1 punct. Tot vineri vor fi afisate listele cu cadrele didactice ce intra in RA. "Hotaririle Consiliului de Administratie sint definitive si pot fi atacate doar prin proceduri de contencios administrativ", a mentionat Tudor Gogancea, sfatuindu-i pe directori sa fie intotdeauna in regula cu deciziile luate in scoala. De altfel, acesta a atras atentia ca nu cumva evaluarile si discutiile legate de restringeri sa aiba loc fara ca dascalii in cauza sa fie prezenti. Tudor Gogancea a oferit mai multe indicatii, inclusiv legate de realizarea evaluarilor prin comparatie intre dascalii de specialitatea respectiva din scoala.


Dascalii in restringere pot participa si la pretransfer


Directorii au vociferat si la faptul ca, in cazul in care unii dascali refuza sa-si intocmeasca dosarul pentru RA, conducerea unitatii trebuie sa-l faca in locul lor. Si inspectorul de personal Cristi Stiru a atras atentia asupra procedurilor, spunind ca "avem nevoie de acesti oameni calificati in scoli". Acesta a adaugat ca directorii poarta responsabilitatea pentru vacantarea posturilor din scoli, completind afirmatia lui Tudor Gogancea ca informatiile fictive si neregulile din hirtii atrag situatii conflictuale. "Uneori avem sesizari si cind verificam datele din proiectul de incadrare nici pomeneala sa gasim efectuate ale Consilii si discutii", a spus nemultumit adjunctul ISJ. Precizari au fost aduse si in privinta efectuarii evaluarilor in vederea stabilirii dascalilor in RA la nivelul unitatii cu personalitate juridica, chiar daca postul desfiintat e la nivel unei din scolile mici arondate. "Cadrul didactic cu punctajul cel mai mic intra in restringere, chiar daca nu e cel de la scoala unde s-a desfiintat postul", a precizat Cristi Stiru. Pentru a rezolva problema restringerilor, ISJ a venit cu precizarea ca dascalii isi pot depune dosare si pentru etapa de pretransferuri, unde intra in competitie cu ceilalti solicitanti, in ordinea punctajului. "Intii au loc pretransferurile. Oricum, posturile de la alocate la RA nu pot fi solicitate de cei de la pretransfer, astfel ca nu se pierd", a adaugat inspectorul de la personal. Dosarele se depun intre 8-18 aprilie, tot atunci putindu-se face si solicitarile de schimb de posturi, cu consimtamintul ambilor dascali. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739393 zile, 15 ore, 24 minute, 1 secunda
la completari de catedre: se poate de la tara la oras? D-le Stiru
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.