Educație

Eu am esuat in moarte, nu in viata!

Cristi Irimia
31 mar 2008 892 vizualizări
Spune boxerul (George Mihaita) din Clinica , cel care avusese sapte tentative de sinucidere fara efect

Scena Teatrului municipal "Maior Gh. Pastia" a gazduit aseara ultima trupa din seria de spectacole dedicate Zilei Mondiale a Teatrului. Actorii Teatrului de Comedie din Bucuresti au jucat in "Clinica", de Adrian Lustig, o comedie a absurdului in care focsanenii i-au putut vedea pe Delia Seceleanu, Virginia Mirea, George Mihaita, Valentin Teodosiu, Florin Dobrovici, Aurelian Barbieru si Serban Georgevici. "Am ajuns sa traim cu totii intr-o clinica mare si vesela. Care ne place la nebunie... si care ne da forta sa ne imbracam zilnic camasa... Si atunci, daca Romania e clinica mare, de ce n-ar fi «Clinica» o Romanie la scara redusa? Cu personaje care frizeaza nebunia ca sa poata supravietui. Prefaceti-va ca-i credeti, o sa indure mai usor!", este sfatul autorului Adrian Lustig. Intr-adevar, "pacientii" din spitalul de nebuni imaginat de Lustig dau dovada, deopotriva, de realism si ingeniozitate in a manevra vorbele, idealurile si dorintele pe care le au. Discutiile pe tema intrarii in Organizatia Sinucigasilor - "Se intra usor, la doua tentative esuate si te dau afara la fel de usor, daca tentativa este incununata de succes!" - dau sare si piper reprezentatiei in ansamblu, ca de altfel si rolurile imaginate de autor. Astfel, Lustig a creat pentru fiecare personaj in parte cel putin un monolog, incit sa scoata in evidenta eficient caracteristicile personajelor sale. In clinica sint internati un fost boxer, un tip ce-si dorea sa fie actor si un director de banca temator pentru dosarul sau penal. Fiecare scapa... cum poate din angoasa existentiala, "vegheati" indeaproape de o tinara doctorita atragatoare ce intra deseori in jocul pacientilor sai. Pina si bucatareasa clinicii are o filosofie de viata cu elemente realiste si sensibile in egala masura. Pina la urma, toti actorii sint plini de viata si de "dor de moarte" in egala masura, unii cu sens altii fara, unii mai convinsi, altii mai putin. Interesant este faptul ca vrincenii prezenti in sala "Pastia" au fost printre primii din tara care au vazut piesa, a carei premiera a avut loc chiar luna trecuta, la Bucuresti. Chiar si in aceste conditii, unitatea grupului de actori care au jucat aseara la Focsani a fost de necontestat. Cu o seara inainte, Teatrul Municipal "Victor Ion Popa" din Birlad a prezentat "Bolnavul inchipuit", de Moliere. Piesa a fost una foarte gustata de public, o comedie in care actorii si-au dozat extrem de bine potentialul si talentul. Astazi, de la orele 19.00, va fi o seara dedicata poeziei, cu un recital al actorilor Eugen si Ionut Serbanescu, sub marca "Nichita".


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.