Educație

Tudor Vornicu , biografie autorizata

Iulia Crețu
29 mar 2008 6934 vizualizări
Este prima biografie a unui om de presa realizata dupa canoanele biografice occidentale u lucrarea cuprinde informatii bogate despre istoria televiziunii romăne

Biografia omului de presa Tudor Vornicu a fost lansata la sfirsitul saptaminii trecute la Centrul de Presa al Radiodifuziunii Romane din Bucuresti. Colegii si prietenii celui mai cunoscut om de televiziune din a doua parte a secolului trecut au depanat amintiri din perioada cind se emitea in alb-negru, iar prezenta in emisiunile saptaminale ale lui Tudor Vornicu asigura invitatului deja inceputul celebritatii. Prilejul l-a constituit prezentarea si lansarea in premiera a biografiei "Tudor Vornicu" (Ed. Terra, Focsani, 2008), scrisa de vrinceanca Annie Musca. O biografie redactata dupa regulile genului din lumea occidentala, fara insa a cadea in latura tabloida anglosaxona ori in povestile siropoase ale italienilor. Prefatata de scriitorul si publicistul Dan Mihaescu, lucrarea "Tudor Vornicu" este alcatuita din 6 parti si 23 de capitole, iar Epilogul este un fragment inedit dintr-un jurnal nepublicat al jurnalistului Tudor Vornicu. Aproape 240 de pagini de text si 112 pagini cu fotografii, multe necunoscute nici de familie, alcatuiesc o biografie completa despre Tudor Vornicu. începind cu originile piemonteze pe linie materna, cu Vornicii din Anghelestii Vrancei, cu parintii Nicolae si Sylvana, cu fratii sai Guido si Sergiu, cu "trecatoarele iubiri", cu anii copilariei petrecute in Delta Dunarii unde marele Grigore Antipa le-a fost inger pazitor, toate aceste fresce din viata lui Tudor Vornicu sint descrise cu acrivie. Apoi, epoca jurnalistului, cu debutul in presa sportiva si la Radio, cu sosirea sa la "Scinteia", cu amicitiile care-l vor trimite corespondent Agerpres la Paris, cu presupusa colaborare cu Securitatea, cu interviurile celebre si in sfirsit revenirea in tara, in 1965, si perioada pina in 1989, petrecuta in televiziunea romana.


Tudor Vornicu, inedit


"în aproape 35 de ani de gazetarie am fost martor sau am luat parte direct la o serie de intimplari, care de la inceput m-am hotarit sa le pastrez pentru mine, nu le-am relatat nici intr-un reportaj de gazeta, radio sau televiziune. Poate asa, doar o farima sau o trimitere, sau uneori un personaj sa fi aparut in ele. (...) si de multe ori am regretat ce nu am spus. A fost si este un fel de al doilea personaj care a trait si traieste odata cu mine, dar nu spre exterior. L-am ferit de lume, l-am ascuns. M-a aparat de multe ori. De multe ori pe el l-am cautat. De fapt, din cauza lui n-am fost niciodata singur. Poate ca citind aceste rinduri si cele ce vor urma, o sa intelegeti cum, si de ce atitia ani, am dus in fond aceasta existenta dubla. Nu este nici o figura de stil si apoi nu din tot felul de consideratii si literatura este facuta viata. Tocmai de aceea ma opresc aici cu explicatiile. Stiu bine ca nu aveti nevoie de ele. Cum nici eu nu mai vreau sa mi le dau. Nu ajuta la nimic», scrie Tudor Vornicu in jurnalul sau, din care o parte a fost publicat, paradoxal, in Epilogul propriei sale biografii si explica multe din paginile acestei carti. Lucrarea poate fi comandata pe Internet, la adresa animusca@yahoo.fr si la nr. de telefon 0722.804. 128. (Iulia CRETU)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.