Educație

Scrisoare de pe front, pe scoarta de copac

Silvia Vrînceanu Nichita
29 mar 2008 1375 vizualizări
Un profesor de istorie de la Colegiul National "Al. I. Cuza" din Focsani pastreaza cu sfintenie o epistola ingalbenita de vreme, scrisa in transeele Primului Razboi Mondial.

Scrisoarea este speciala pentru ca a fost scrisa pe o foaie de hirtie fina, lipita pe scoarta de copac. "Draga Enache, afla sa sint bine, ceea ce va doresc si dumneavoastra", isi incepe epistola, cu un scris ingrijit, caporalul C. Gh. Ionita din Regimentul 11, Divizia 6. Cu toate ca putinele propozitii au un continut mai mult decit prozaic, soldatul nu ezita sa-si arate speranta ca se va intoarce sanatos de la oaste si chiar ii imbarbateaza pe cei batrini, ramasi acasa, rugindu-i sa-i scrie negresit.

Scrisoarea a ajuns cu bine in Marasesti, "orasul erou" al primei conflagratii mondiale, locul de bastina al soldatului. Chiar daca este scrisa pe coaja de mesteacan, carta pastreaza sigiliul Postei Militare si a trecut chiar de cenzura impusa pe front. Profesorul Maricel Nicolae nu ezita sa aduca scrisoarea la scoala atunci cind le vorbeste elevilor sai despre "razboiul natiunilor". Profesorul nu a reusit sa afle daca soldatul a supravietuit primei conflagratii mondiale, insa spune ca scrisoarea are un bun efect psihologic asupra elevilor sai. (Silvia VRINCEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 17 ore, 34 minute, 4 secunde
Imi este tare drag sa va revad dupa atatia ani, fie chiar si intr-o poza! Ati fost profesorul meu preferat si n-am sa uit niciodata cu cata placere asteptam orele de istorie! Dumnezeu sa va dea citeste integral
, acum 739370 zile, 17 ore, 34 minute, 4 secunde
Sa traiti domn' Profesor ! Sa fiti sanatos si sa va tina Dumnezeu cat mai mult .Pentru cei ce nu-l cunosc va spun ca domnul profesor Nicolae este unul dintre cei mai iubiti oameni de la catedra din citeste integral
, acum 739370 zile, 17 ore, 34 minute, 4 secunde
E dirigentele meu! As putea spune, fara ezitare, ca e cel mai iubit profesor!
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.