Educație

Robotii, prietenii elevilor de la Gh. Bals din Adjud

Ana-Maria Cantia
28 mar 2008 1973 vizualizări
Elevii adjudeni invata "meserie" de la roboti industriali de inalta tehnologie u aici se gaseste cel mai complet laborator de mecatronica din judet u dotarea tehnica a liceului a trimis patru elevi la olimpiada nationala

Roboti industriali pentru practica liceenilor. Nu este un vis, ci realitate pentru elevii si profesorii de la Grupul Scolar "Gh. Bals" din Adjud. Liceul se lauda cu cea mai performanta dotare in atelierele de specialitate, caci echipamentele pentru practica tehnologica sint unice la nivel de judet. Aici se lucreaza cu roboti industriali de functii si dimensiuni diferite, care ii atrag si mai mult pe elevi spre studiul practic. Dupa cum ne-au explicat profesorii, elevii au ocazia sa lucreze si pe standuri de electropneumatica, de pneumatica, hidraulica sau electrohidraulica, precum si pe automate programabile si actionari electrice. Robotii au fost achizitionati in urma cu doi ani din fonduri Phare si au completat laboratorul de mecatronica al liceului adjudean, o data cu reabilitarea acestuia. Toata aparatura din cabinetul de mecatronica a costat aproximativ 800.000 de euro, fruntas fiind robotul industrial Mitsubishi RV-2AJ, care in configuratia actuala e expert in asamblarea de piese. De precizat ca "Robotii industriali" se studiaza in cadrul specializarii de mecatronica. "Aceasta disciplina se studiaza la cinci licee din judet, dar singurul laborator complet de mecatronica se afla la noi. Elevii studiaza teoria sistemelor mecatronice si desfasoara lucrari practice la standardele cele mai ridicate. Robotii industriali pot fi folositi in industrie la asamblarea componentelor mecanice, electronice, sudura, vopsire, lipire, sortare-selectare, inlocuind omul in operatiile obositoare si repetitive, precum si pe cele care se desfasoara in mediul nociv, periculos", ne-a declarat Ion Puscas, inginer mecanic la Grupul Scolar "Gh. Bals".


"Tehnica e de-a dreptul romantica"


Liceenii de la "Gh. Bals" mai beneficiaza si de un cabinet "AUTOCAD", unde pot face proiectare asistata de computer. Acestia se pot lauda cu executarea si proiectarea desenelor cu acuratete si precizie absoluta. Elevii acestui liceu invata cum se face programarea robotilor in limbaje de nivel inalt, precum si automatele logice programabile ale acestora, in scopul controlarii unei productii complet automatizate. "Sint nou venita in clasa, recunosc ca e un pic mai greu pentru o fata, dar vreau sa cunosc si tainele muncii de baieti", ne-a spus Monica Stoian, eleva in clasa a XI-a, care viseaza la o cariera de inginer in domeniu. Tinerii liceeni ne-au marturisit ca se simt tare mindri si multumiti de faptul ca li se da posibilitatea sa invete prin intermediul practicii. "Punem in practica tot ce invatam in teorie. Cel mai mult ne bucura faptul ca avem la scoala materiale practice", ne-a povestit si Catalin Petrovici. Si profesorii sint incintati de dotarea tehnica de care se bucura liceul si chiar vorbesc de o "lirica a tehnicii", care dupa dobindire da mari satisfactii tuturor celor care au inteles rolul ei. "Cind ajungi sa intelegi tehnica constanti ca e de-a dreptul romantica", a incercat sa ne convinga Valentin Marian Mitrofan, informatician la liceul adjudean. (Ana-Maria CANTIA)


CASETA

Pe primele locuri la olimpiada


O echipa compusa din doi elevi si un profesor a participat zilele trecute, la Bucuresti, la un concurs national de mecatronica. Elevii de la Adjud incearca astfel sa le arate colegilor de la alte licee de profil din tara ca si intr-un oras mic, precum cel de pe Trotus, se poate invata dupa ultima moda. De altfel, ei au facut o prima dovada de competenta, calificindu-se la olimpiada nationala de specialitate. Sub indrumarea dascalilor Ioan Puscas, Marian Mitrofan, Tatiana Apostu, Mariana Birla, Nicu Maftei, precum si a maistrului Dumitru Lazar, liceenii au obtinut doua locuri I, prin Catalin Dinica si Dan Dumitrascu, doua locuri II, prin Mihaita Ariton si Alin Grecea si un loc III, obtinut de Paul Seceleanu, la olimpiada judeteana de specialitate. (A. M. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.