Educație

Liceenii de la Vidra au facut plantari in Luna Padurii

Camelia Stănilă
27 mar 2008 1024 vizualizări
Elevii au invatat ieri si despre legatura dintre vegetatie si stabilitatea solului u pina acum, tinerii au plantat 420 de arbori

Liceenii de la Grupul Scolar "Simion Mehedinti" Vidra au intreprins ieri o noua actiune dedicata Lunii padurii, in prezenta dr. ing. Cristinel Constandache de la Institutul de Cercetari si Amenajari Silvice (ICAS) Focsani. Specialistul le-a vorbit tinerilor despre legatura strinsa dintre vegetatie si stabilitatea solului, despre importanta actiunilor de plantare si a prezentat un istoric al cercetarilor in domeniu si al masurilor luate in timp in Europa si in tara noastra. In Romania, terenurile in panta reprezinta 67% din teritoriu, conditii ce favorizeaza declansarea de eroziuni accelerate. Degradarea terenurilor se poate combate insa prin impaduriri. "Cercetarile efectuate in perimetrul Birsesti asupra scurgerii superficiale si eroziunii solului au pus in evidenta ca pe terenurile foarte puternic si excesiv erodate, ce au fost impadurite, dupa virsta de 10-20 de ani a culturilor s-a realizat o diminuare a scurgerilor de suprafata de 4-10 ori, comparativ cu terenurile lipsite de vegetatie", a explicat inginerul Cristinel Constandache. Acesta a aratat tinerilor ca pentru producerea unei tone de lemn, arborii consuma si stocheaza 1,8 tone de dioxid de carbon si elibereaza de 3 ori mai mult oxigen. Discursul a fost insotit si de prezentarea de imagini ale terenurilor degradate din Vrancea, inainte si dupa actiunile de impadurire. De altfel, liceenii au trecut ieri si la o actiune practica in parcul unitatii de invatamint, unde s-au utilizat mijloace moderne de analiza a starii copacilor, dar s-au si plantat arbori. In cadrul proiectului "Padurea si mediul inconjurator", elevii de la profilul Resurse naturale si protectia mediului au plantat nu mai putin de 370 de arbori (molid, brad, pin negru si silvestru, buxus si tuia) in Focsani, in timp ce la Vidra s-au plantat inca 50 de arbori. Actiunile sint in regim de voluntariat, la initiativa inginerului Costica Constantinescu, cu ajutorul maistrilor Ion Bostiog si Victorel Tofan, a inginerului Aurel Nistor si personalului liceului local. De altfel, unitatea s-a inscris si in programul national "Milioane de oameni, milioane de copaci". Luna Padurii a fost celebrata pentru prima data in anul 1953, iar astazi nu inseamna numai plantarea de pomi, ci si semanaturi in solarii si pepiniere, lucrari de ingrijire a arboretelor tinere, de combatere a daunatorilor vegetatiei forestiere, precum si actiuni de curatire si igienizare a padurilor. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.