Educație

Galele teatrale au debutat in forta

Cristi Irimia
26 mar 2008 867 vizualizări
Absurdul persuasiv al lui Ionesco si umorul negru semnat de Guy Foissy i-au atras pe iubitorii de teatru la spectacole u la Casa de Cultura, Maia Morgenstern si Ioan Gyuri Pascu au reinventat O noapte furtunoasa

Galele teatrale focsanene au debutat in forta in urma cu doua zile cu "Ionesco "" Cinci piese scurte". Actorii Teatrului Odeon din Bucuresti au oferit unei sali aproape pline un "spectacol exemplar", dupa cum a fost prezentat in materialul informativ al piesei. Regizorul Alexandru Dabija a reusit sa ilustreze teatral absurdul lui Eugene Ionesco, reprezentatia actorilor Dorina Lazar, Oana Stefanescu, Antoaneta Zaharia, Ionel Mihailescu, Gelu Nitu, Mircea Constantinescu si Pavel Bartos fiind una pe masura asteptarilor. Focsanenii au asistat la scene comice combinate cu replici aparent halucinante, insa interpuse in secvente menite sa ajute publicul a intrezari o bruma de adevar social si cultural. Totul, intr-o aparenta societate ce incearca sa se adapteze parca stilului persuasiv si absurd deopotriva, promovat de catre Ionesco. Ca exemplificare, unul din personajele imaginate de catre autor - barbat deghizat cu mustacioara - este prezentat a fi "o tinara care are...93 de ani, insa 80 de recuperat, deci 13, deci minora...cum am spus!". Subtile si dificile de perceput in nuante ce-si pierd esenta, urmind a fi gasita de spectator, replicile din "Ionesco "" Cinci piese scurte" au, totusi, puterea, cel putin, sa provoace publicul la ceva mai mult decit o simpla vizualizare teatrala.


Umor negru in "Special singe"


Aseara, pe scena focsaneana a putut fi vazuta a doua piesa a galelor, "Special singe", o reprezentatie de umor negru menita a ironiza si a persifla categoria celor care prefera senzationalul si violenta. In distributia piesei lui Guy Foissy au jucat actorii Teatrului "Nottara": Emil Hossu, Alexandru Repan, Victoria Cocias, Alexandru Mike Gheorghiu si Ioana Calota. Pina duminica, inclusiv, se mai gasesc bilete, ce-i drept putine, la spectacolele programate: "Sonata pentru Saxofon si Eva", de Eugen Serbanescu "" Teatrul "National" (azi, 26 martie); "Hangita", de Carlo Goldoni "" Teatrul Municipal Focsani (27 martie); "Regele gol", de Evgheni Svart "" TM Buzau (28 martie); "Bolnavul inchipuit", de Moliere "" TM Birlad (29 martie); "Clinica", de Adrian Lustig "" Teatrul de comedie (30 martie); Nichita "" poezie (31 martie).


Caragiale, la concurenta cu Ionesco


Nu putem incheia materialul de fata fara a face referire si la piesa "O noapte furtunoasa", prezentata de actorii Teatrului National din Bucuresti pe scena Casei de Cultura a Sindicatelor. Vrincenii au umplut pina la refuz cele peste 500 de locuri ale salii, Maia Morgenstern (46 ani) si Ioan Gyuri Pascu (47 ani) aratind ca sint, inca, intr-o forma si o verva de invidiat. Practic, cei doi actori, alaturi de ceilalti colegi de breasla care au jucat pe scena Casei de Cultura, au "reinventat" o multitudine de replici din celebra piesa a lui Caragiale. Intr-o interpretare moderna si libera, pe alocuri, actorii au renuntat la citeva detalii si replici clasice, tocmai pentru a oferi o latura inedita publicului. S-a ajuns pina acolo incit au fost preluate indemnuri din arsenalul verbal al suporterilor microbisti (n. r. "" "Lasa-ne, lasa-ne!") pentru a schimba registrul "tactic" impus de Caragiale. Apoi, continuind pe linia fotbalistica, Rica Venturiano (Ioan Gyuri Pascu) incepe sa sarute mai multe icoane si sa se pieptene cind revine in casa Vetei (Maia Morgenstern). Gestul cu icoanele si pieptenele a devenit celebru dupa ce mass-media a redat ceea ce facea Anghel Iordanescu inaintea meciurilor pe care le sustinea nationala de fotbal antrenata de "general". Pina si scrisoarea primita de Zita, de la Rica, a fost citita in timp ce Spiridon acompania unele rinduri in ritm de manele. Una peste alta, reprezentatia actorilor a placut la maximum publicului focsanean, singurul regret fiind acela ca spectacolul a fost programat la concurenta cu "Ionesco "" Cinci piese scurte". (Cristi IRIMIA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.