Educație

Apa pentru igiena, igiena pentru sanatate

Camelia Stănilă
22 mar 2008 1170 vizualizări
Din 1992, tarile isi reunesc eforturile pentru a gasi solutii a oferi cetatenilor o apa cit mai curata u in Vrancea, 242,3 km de riuri se incadreaza in clasa a II-a de calitate (buna)

22 martie - Ziua Mondiala a Apei este pusa in acest an si sub egida "Anului International al Igienei", autoritatile in domeniu demarind inedite campanii de constientizare a populatiei privind necesitatea pastrarii resurselor de apa. Din 1992, tarile isi reunesc eforturile pentru de a gasi solutii de a oferi cetatenilor o apa cit mai curata, dar cu toate acestea pe linga riurile si lacurile din Romania gasesti la tot pasul pet-uri, deseuri menajere, resturi vegetale si multe pungi de plastic. Aceasta in ciuda amenzilor destul de usturatoare care se aplica. "Majoritatea populatiei din regiunile rurale nu este familiarizata cu pericolul pe care il reprezinta pentru mediu colectarea generala a tuturor deseurilor menajere impreuna cu balegarul si alte deseri de la crestetea animalelor si a celor care contin substante chimice toxice (cutii de la vopsele, coloranti, produse chimice pentru prelucrarea lemnului etc.) si aruncarea lor pe malurile riurilor, piriiaselor si in apropierea fintinilor. O astfel de gestionare a deseurilor a condus la poluarea esentiala a apelor freatice care sint principala sursa de apa potabila in localitatile rurale. Influenta negativa a depozitelor de deseuri se resimte si asupra calitatii apelor de suprafata, mai ales in zonele unde aceste depozite sint amplasate linga cursurile de apa, cum este platforma de gunoi a oraselor Odobesti si Focsani, de pe malul sting al riului Milcov. Forajele pentru captarea apei brute in vederea potabilizarii nu sufera insa nici un fel de influenta", se arata intr-un raport al SGA Vrancea, semnat de inginerul Dorina Vraciu.


Campanie pentru ape mai curate


Cum apa este utilizata atit pentru baut, cit si pentru satisfacerea nevoilor de igiena si in gospodarie, pentru pescuit, navigatie, irigatie sau in numeroase procese tehnologice, pastrarea ei cit mai curata, dar si utilizarea rationala sint aspecte foarte importante. Astfel, autoritatile vor sa "atinga" populatia si sa o determine sa respecte mediul inconjurator prin campania "Sa pastram apele curate!", precizind si faptul ca omul poate trai fara hrana 30 de zile, insa fara apa doar 4-5 zile. Actiunea se vrea un semnal de alarma atit pentru simplii cetateni, cit si pentru agentii economici, operatorii de apa, pentru inlaturarea surselor de poluare, oprirea dispersiilor in cursurile de apa, modernizarea statiilor de epurare si depozitarea deseurilor doar in locuri special amenajate. La nivelul judetului Vrancea nici un curs de apa nu se inscrie in clasa I de calitate. 39 % din riuri, o suprafata de 242,3 km, se inscriu insa in clasa a II-a (buna), deziderat impus conform cerintelor UE, iar un procent de 33% (215,5 km) se inscriu in categoria a III-a de calitate. Potrivit unui raport intocmit de SGA, judetul Vrancea are si 137 km de cursuri de apa incluse in ultima categorie de calitate, mai exact riul Rm. Sarat, care are "o mineralizare mare ca o consecinta a rocilor salifere pe care le strabate in cursul sau".


Deseurile influenteaza sanatatea


Apele subterane se inscriu insa in toti parametrii, in limitele admisibile conform legii 458/ 2002 cu modificarile si completarile ulterioare. Reprezentantii SGA au vorbit si de tipurile de deseuri, inclusiv cele animaliere produse in ferme zootehnice, care duc la poluarea mediului cu nitriti si nitrati. In Vrancea, cei mai importanti agenti economici cu un astfel de profil sint SC Agroind SA Focsani- ferma Doaga, SC Premium Porc Slobozia Ciorasti, SC Avicola SA Focsani- fermele Golesti si Petresti, SC Aviputna SRL Golesti. Specialistii precizeaza ca dejectiile solide sint depozitate in platforme betonate, iar cele lichide in bazine betonate, fiind utilizate ca ingrasamint natural pe terenurile proprii sau arendate, pe baza unor studii. Medicii spun ca in zonele in care s-au produs poluari cu nitriti s-a inregistrat o crestere a imbolnavirilor sistemului nervos, a cazurilor de hipertensiune, un numar mai mare de boli de ficat sau respiratorii acute, copiii fiind printre cei mai afectati. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.