Educație

Constructia troitelor, reglementata de Biserica

Valentin Muscă
24 mar 2008 2023 vizualizări
Pentru a construi o troita va fi nevoie de un proiect autorizat, aprobat de Episcopia Buzaului si Vrancei, zugravita de un pictor bisericesc

Vremea troitelor cu Hristosi pictati dupa moftul valahului, in portocaliu si violet, pare sa fi trecut. Autoritatile bisericesti de la Buzau par decise sa puna capat constructiei haotice in domeniul atit de sensibil al celor sfinte. Dupa ce 18 ani Vrancea a fost impinzita de fel de fel de constructii religioase, ridicate fara sa se tina seama de arhitectura sacra a Bisericii, nici de traditiile crestin ortodoxe, lucrurile par sa intre in normalitate. Asa cum nu se construiesc biserici dupa moftul fiecaruia, ci conform arhitecturii consacrate, autoritatile buzoiene incearca sa impuna reguli si in domeniul ctitoririi de troite. "Cei care doresc sa ridice o troita trebuie sa tina seama de o anumita arhitectura. în primul rind vor adresa o cerere cu un proiect autorizat al acestui obiectiv. Aceasta cerere va fi trimisa la Episcopie si daca este nevoie de pictura va fi recomandat un pictor bisericesc autorizat, pentru a respecta traditia noastra bisericeasca", ne-a spus protoiereul Odobestilor, preotul Stefan Maftei. La aceasta dispozitie se adauga si contributia autoritatilor locale, care nu trebuie sa mai permita constructia pe domeniul public a unor troite care nu au nimic in comun cu traditia crestin ortodoxa. Vinovate de invazia "troitelor-statie de autobus" si "troita-butic", care seamana cu un magazin satesc, cu perdele, flori din plastic, oglinda, ceas si jaluzele, sint si autoritatile locale din toate satele si orasele Vrancei. Acestea au lasat sa rasara pe domeniu public constructii care nu fac cinste nici Bisericii, nici autoritatilor. Asta a facut ca, la un moment dat, tot buticarul de la tara sa-si ridice troita si Logan linga buticul din "camera de la drum". Ba chiar sa-si mizgaleasca numele la capitolul "ctitor", pe o placa de faianta din Obor si sa puna pe troita o instalatie de pom de Craciun luata din Hala, cu o Cruce in virf, iluminata cu un cordon de becuri multicolore cumparat de la basarabenii din Piata. Sa speram ca aceste imagini vor deveni doar amintiri. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.