Educație

Pastile credinciosilor catolici

Valentin Muscă
22 mar 2008 997 vizualizări
Crestinii catolici din toata lumea sarbatoresc duminica învierea Fiului lui Dumnezeu. Dupa ce au traversat Saptamîna patimilor alaturi de suferintele celui care a luat trup din Fecioara Maria, ca pe om sa-l îndumnezeiasca, în aceasta noapte vor participa la Sfînta Liturghie din Duminica învierii.

Hristos a inviat!

Pastile este cea mai importanta sarbatoare crestina

Ca si crestinii ortodocsi, pentru care învierea este fundamentul pe care se bazeaza intreaga lor viata, si pentru credinciosii catolici învierea este inceputul unei noi vieti si momentul cel mai important din calendarul bisericesc. în fiecare an, comunitatile catolice din Vrancea sarbatoresc învierea Domnului prin servicii religioase speciale savirsite in parohii, iar cei care nu au biserici vin la parohiile din jur. Un serviciu religios cu totul deosebit se va desfasura la biserica "Sfintii Apostoli" din Focsani. De asemenea, Episcopul de Iasi, Petru Gherghel, a trimis un cuvint de invatatura credinciosilor catolici din Vrancea, cu titlul "Speranta invierii", din care citam mai jos. (V. M.)


A inviat Hristos, speranta noastra!


Dupa zilele negre ale judecatii, ale suferintelor de tot felul, dupa condamnarea la moarte si rastignirea pe cruce, dupa cele trei zile in mormint, Iisus, maestrul si invatatorul, implineste promisiunea facuta si iese biruitor din mormint, fapt care da ucenicilor o noua speranta si un nou curaj. învierea lui Hristos, anuntata de marii profeti ai Vechiului Testament, prorocita de insusi Iisus Hristos in mai multe imprejurari, este mai intii de toate un act de iubire infinita din partea Tatalui care, dupa marea tragedie a condamnarii si suferintei din partea raufacatorilor, intervine si-L readuce la viata pe Fiul sau prin Duhul Sfint, asezindu-L Domn peste toate. în virtutea lucrarii dumnezeiesti, pe care a hotarit-o si a desavirsit-o Dumnezeu Tatal prin trimiterea Fiului sau, mort si inviat din morti, si prin lucrarea Duhului Sfint, toti cei care cred in Hristos si-L urmeaza traiesc o adevarata speranta, pentru ca ei se vor bucura intr-o zi de aceeasi interventie a iubirii parintesti. Celebrind învierea Domnului, de care sintem cu adevarat legati, sufletul nostru este plin de bucurie, de viata si de speranta. Ma bucur sa va salut acum de sfinta înviere impreuna cu PS Aurel Perca si va incurajez pe drumul credintei, indreptindu-ma spre fiecare in parte cu salutul sfintului Serafim din Sarov: «Hristos, bucuria mea, a inviat!» El este curajul si speranta credintei noastre.


Hristos a inviat!

Petru Gherghel, Episcop de Iasi


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.