Educație

Elevii, introdusi in culisele Parlamentului European

Camelia Stănilă
19 mar 2008 1887 vizualizări
Implinirea a 50 de ani de exixtenta a PE a fost marcata ieri al ISJ, in prezenta Cristinei Covaci, asistentul eurodeputatului Ramona Manescu u liceenii au fost incurajati sa lucreze in echipa si sa acceseze fonduri prin programul "Youth in action" u elevii au primit si diplomele dupa participarea la competitia "Euroscola"

Elevi, cadre didactice si reprezentanti ai unor institutii vrincene au aniversat ieri 50 de ani de existenta a Parlamentului European, in cadrul unei dezbateri ce a avut loc la sediul Inspectoratului Scolar. In prezenta subprefectului Mioara Flenchea, a Cristinei Covaci, asistentul eurodeputatului Ramona Manescu, dar si a Iustinei Micu reprezentant al biroului deschis in Focsani de eurodeputatul Mogor Csibi, tinerii au fost introdusi in culisele forului legislativ european. O scurta istorie a Parlamentului European si a proiectelor de informare lansate la nivelul judetului Vrancea a fost facuta de Iulia Serban, consilier pentru afaceri europene in cadrul Institutiei Prefectului. Cum in sala ISJ s-au aflat in primul rind elevii care au participat la competitia "Euroscola", deci au avut ocazia sa vada pe viu cum se lucreaza in sediul PE de la Strasbourg, prezentarea s-a axat in primul rind pe modul de functionare a institutiei, dar si pe statisticile din ultimul eurobarometru, dat publicitatii pe 5 martie. "Vrancea a lansat prima campanie de informare legata de Parlamentul European. Dar trebuie sa facem mult mai multe actiuni de acest gen, pentru ca din ultimul eurobarometru reiese ca la nivelul Romaniei doar 22% din respondenti sint bine informati asupra activitatilor Parlamentului European, restul fiind total slab informati. Stam mai bine in ceea ce priveste cunoasterea faptului ca in 2009 vor fi urmatoarele alegeri europarlamentare, dar asta pentru ca in Romania au fost organizate recent. Cit priveste importanta institutiilor europene, cei mai multi considera Parlamentul cel mai important. Este insa o diferenta prea mare intre Parlament, Comisie si Consiliul Uniunii Europene si poate ar trebui sa stim mai bine rolul fiecarei institutii", a spus Iulia Serban. Aceasta a vorbit despre apartenenta eurodeputatilor (MEP) la grupuri politice, dar si despre discutiile din comisiile de specialitate.


Tinerii, indemnati sa acceseze fonduri pentru tineret


Cristina Covaci a dorit sa intre in dialog cu tinerii prezenti ieri in sala Inspectoratului Scolar, atit pentru a afla impresiile lor de la Strasbourg, cit si pentru a-i introduce putin in atmosfera speciala de care au parte eurodeputatii. Asistenta eurodeputatului Ramona Manescu, afiliata grupului ALDE, a vorbit despre necesitatea formarii celor care vor sa acceseze fonduri europene si chiar le-a spus liceenilor despre programul "Youth in action" (Tineret in actiune), in cadrul caruia Romania primeste anual 3 milioane de euro. Elevii au fost incurajati sa lucreze in echipa, in ciuda individualismului promovat de societatea romaneasca a ultimilor ani. "Aveti mari sanse sa obtineti astfel de fonduri, dar nu solitari, ci daca va asociati in organizatii non-guvernamentale, care nu sint asa greu de constituit. «Youth in action» nu este un program de burse, insa puteti face proiecte si sa va plimbati prin toata Europa, sa cunosateti grupuri ca voi. Din pacate, in Romania s-a trecut la o individualizare, la o crestere a copilului doar pentru sine, iar tendinta in Europa nu este deloc aceasta. E bine sa fim intr-un grup. Oricum voi, tinerii, il cautati, dar acum sa va creati grupuri pentru a va dezvolta personalitatea alaturi de persoane care sa va sustina", le-a spus elevilor Cristina Covaci. Aceasta a vorbit si despre mijloacele de informare, care sint destul de bine puse la punct in Romania. "Noi stam prost la dorinta de a ne informa. Stam insa si ne plingem ca nu sintem informati, ca statul nu ne ajuta cu nimic etc", a completat aceasta. Liceenii au primit ieri si o surpriza din partea dascalilor si invitatilor la dezbatere, si anume diplomele in urma participarii la competitia "Euroscola", semnate de presedintele PE Hans Gert Poettering, precum si fotografii realizate in timpul vizitei la Strasbourg. Si dascalii care i-au insotit au primit, de asemenea, diplome. Parlamentul European implineste 50 de ani de la prima adunare parlamentara a Comunitatilor Europene, reunita in luna martie 1958. O ceremonie oficiala de aniversare a avut loc si la sediul PE de la Strasbourg, pe 12 martie. Informatii legate de activitatea PE se pot afla de la adresa de internet www.europarl.europa.eu/bucuresti. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 6 ore, 50 minute, 36 secunde
Sunt unul dintre tinerii "beneficiari" ai programului euroscola. Nu vad cum,dupa o asemenea experienta, cineva ar putea iesi in pierdere pe plan moral,spiritual...tot ce tine de intregirea citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.