Educație

Se elimina clasele simultane, nu se intimpla nimic rau copiilor

Camelia Stănilă
11 mar 2008 1173 vizualizări
Oficialii ISJ spun ca elevii nu au decit de cistigat din eliminarea sistemului de clase simultane, care functioneaza acum u Iordache Bostan considera ca odata ce s-a solicitat un microbuz pentru elevi, decizia era anticipata si de conducerea scolii u reprezentantii parintilor si ai autoritatilor locale din Odobesti au purtat ieri o noua runda de discutii la ISJ

Sefii invatamintului vrincean sustin in continuare ca decizia de a restructura scoala din Unirea- Odobesti este cea mai buna. Aceasta mai ales pentru elevi, pentru ca nu vor mai invata la clase simultane, ca pina acum. De altfel, inspectorul general Iordache Bostan a lasat sa se inteleaga faptul ca nu face altceva decit sa respecte politica de comasare a unitatilor de invatamint, pe care o duce Ministerul Educatiei. Si cum Scoala Unirea nu are minimul de 12 elevi la fiecare clasa de gimnaziu, pentru a functiona, iar naveta se poate face foarte usor la doar 2 km distanta, decizia este considerata corecta. Ieri, seful ISJ a fost sustinut in afirmatii si de economistul institutiei, Doina Grigoriu, care se ocupa si de reteaua scolara, aceasta precizind ca invatamintul simultan este mentinut doar cu justificari bine indemeiate, cum ar fi drumurile impracticabile ce fac imposibila naveta. Potrivit acesteia, in clasele V-VIII invata acum doar 39 de copii, cu mult sub limita. "La Unirea s-a propus microbuz scolar, drumul este practicabil si se poate face naveta. Odata si odata trebuiau sa intre in legalitate, sa fie eliminate clasele simultane. Acestea mai exista in putine localitati, unde drumurile sint impracticabile, cum ar fi la Poiana Cristei- Tiritu sau la Vrincioaia. E posibil si ca parintii sa nu fi fost foarte bine informati, pentru ca nu li se va intimpla nimic copiilor. Ei vor invata tot in schimbul doi, nu se va schimba nimic pentru ei. Naveta se face usor, pe 2 km, cam in 20 de minute. Eu as opta pentru clase normale, pentru ca la simultan e mult mai greu. E si in avantajul copiilor. Exista o anumita rezistenta, insa aici nu e vorba nici sa fie afectata incadrarea, pentru ca fiind ore putine doar la romana si matematica sint catedre intregi", a precizat Doina Grigoriu, care a recunoscut totodata ca decizia a fost luata pe baza efectivelor de elevi de la inceputul anului scolar.


"Era o neconcordanta la Minister"


Inspectorul general Iordache Bostan a recunoscut practic ca decizia nu a fost luata dupa o consultare prealabila cu scoala sau cu autoritatile locale. "Probabil nu s-a analizat foarte bine nici situatia din teritoriu. Ar fi fost bine daca si directorul ar fi venit in timp cu anumite precizari, cu documente, cum ar trebui sa faca de altfel toti directorii care stiu ca n-au numarul suficient de copii. Daca sint copii, nimeni nu se va impotrivi sa functioneze in continuare clasele V- VIII. Nu stiu de ce se face atita problema. Noi am luat decizia in Consiliul de Administratie, pe baza unor documente pe care le avem. De ce au mai solicitat microbuz scolar daca aveau numarul suficient de elevi? Era o neconcordanta la Minister si am actionat pentru a regla lucrurile, nu a fost nici o rea intentie. Parintii nu trebuie sa intre in panica, daca sint copii macar la limita vom solicita derogare de la Minister sa functioneze clasele V-VIII tot la Unirea", a mentionat inspectorul general Iordache Bostan. Cum parintii au reclamat ca scoala a fost modernizata de curind si ar fi pacat ca micutii sa nu beneficieze de noile conditii, seful ISJ a mentionat ca investitia ramine pentru cei mici, de la clasele I-IV. Legat de celelalte acuze ale parintilor, cum ca ISJ s-ar face vinovat de plecarea elevilor la Odobesti sau Focsani, Bostan a adaugat ca institutia pe care o conduce nu avizeaza transferurile elevilor, chiar daca uneori parintii au mai venit cu astfel de solicitari.


Autoritatile locale nu au reusit sa schimbe decizia ISJ


Ieri dupa-amiaza, o delegatie a parintilor din Unirea, insotiti si de reprezentanti ai Primariei Odobesti, in frunte cu viceprimarul Florin Vetrescu, a incercat sa "rastoarne" hotarirea ISJ, insa fara rezultat. Potrivit profesorului coordonator de la Scoala Unirea, Vasile Miron, promisiunea ca la aceasta unitate vor veni si copiii din noul cartier Mihai Sturza nu a schimbat cu nimic situatia. "A fost o deziluzie totala, caci speram ca se va schimba ceva. La intilnire a fost si viceprimarul din Odobesti, care a aratat ca efectivele vor creste de la toamna. Sint peste 40 de familii care se vor muta in cartier, care au cam 20-30 de copii. In plus, s-a aratat si perspectiva de extindere a acestui cartier pe viitor. Hotarirea a ramas insa aceeasi. Parintii sint foarte nemultumiti ca exista aceasta tendinta de a elimina gimnaziul. Sint ingrijorati si pentru copii, pentru ca unii termina orele la 5-6, altii la 7, iar microbuzul nu se va putea fitii tot timpul sa-i aduca. Iarna la ora aceasta e deja intuneric, iar pentru copiii care stau pe strazi mai laturalnice va fi o problema. E pacat si de atitea cheltuieli care s-au facut pentru scoala", ne-a spus si profesorul Vasile Miron. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 2

Adaugă comentariu
, acum 739398 zile, 18 ore, 13 minute, 44 secunde
Iordache tata,du-te la iesirea din oras in apropiere de Petrom-V si cauta-ti cizmele de cauciuc pe care le-ai lasat pe cimp cind ai venit in Adjud.Orice faci nu poate acoperi cintecul citeste integral
, acum 739398 zile, 18 ore, 13 minute, 44 secunde
asta-i cel mai prost inspector
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.