Educație

Odobestenii se vor lua la «trînta» cu inspectorul Bostan

Ziarul de Vrancea
10 mar 2008 1515 vizualizări
Dupa ce a investit pîna în prezent 310 mii lei în modernizarea scolii generale din Unirea, Ministerul Educatiei e pe punctul de a o restructura, la cererea Inspectoratului Scolar u decizia, motivata prin numarul mic de copii, vine în conditiile în care scoala Unirea este singura care deserveste doua cartiere ale Odobestiului u parintii s-au plins deja sefului ISJ, cit si autoritatilor locale u in prezent, la scoala se desfasoara lucrari ale caror costuri se ridica la 250 mii lei

De citeva zile, parintii elevilor din Unirea au intrat intr-o agitatie mai putin obisnuita pentru acest cartier linistit din Odobesti. Motivul este iminenta restructurare a celei mai moderne unitati scolare din localitate, ce ar urma sa ramina doar cu clasele I-IV, potrivit unei recente decizii a Inspectoratului Scolar. Vineri, un grup de 12 parinti din Unirea a discutat problema cu inspectorul general Iordache Bostan, in incercarea de a schimba hotarirea ISJ. Parintii au solicitat ca elevii din ciclul gimnazial sa nu fie mutati la Liceul Teoretic Odobesti, motivind ca sint multumiti de calitatea invatamintului din Scoala Unirea, mai ales ca in unitate au fost investite doar in ultimul an 310.000 lei, iar pentru perioada in curs se efectueaza lucrari de peste 250.000 lei. Adica nu mai putin de 560.000 lei alocati de Ministerul Educatiei pentru o scoala propusa acum spre restructurare. In aceste conditii, odobestenii au promis vineri ca vor lua si astazi cu "asalt" Inspectoratul Scolar. Decizia i-a luat pe nepregatite atit pe parinti, cit si pe reprezentantii autoritatilor locale. "Am aflat din presa ca vor sa ne inchida scoala in care am invatat si noi si in care invata acum copiii nostri. Nu mai intelegem nimic. Cum sa inchida scoala tocmai acum cind totul mergea bine? Am fost la inspectorul Bostan si luni mergem iar. Daca nu anuleaza aceasta decizie vom pleca in microbuze la Bucuresti cu certificatele de nastere ale copiilor, sa le aratam ca la Unirea sint copii pentru o scoala generala. Nu stim pe ce se bazeaza decizia Inspectoratului, cind cartierul Unirea este plin de copii si mai avem si cartierul sinistratilor, care nu are scoala. Tot Inspectoratul este de vina ca aproba transferul unor elevi de la clasele V-VIII din Unirea, la Liceul Teoretic Odobesti si am auzit ca si la Focsani, lasind scoala fara elevi", ne-a spus Nelu Nedelcu, liderul ad-hoc al parintilor din Unirea.


De trei zile, cartierul Unirea fierbe


Amenintati de Inspectorat cu eliminarea gimnaziului din singura unitate de invatamint din cartier, parintii au organizat trei zile de manifestari, una dupa alta. Dupa ce vineri au fost in audienta la seful invatamintului vrincean, iar simbata s-au intilnit cu autoritatile locale din Odobesti la scoala din Unirea, duminica au pregatit intilnirea pe care o vor avea astazi cu responsabilii ISJ. Parintii sint mai mult decit nemumltumitI, deoarece solicitarea de reorganizare a scolii a fost transmisa deja la Ministerul Educatiei, fara sa fie consultate si autoritatile locale. Acestea s-au intilnit simbata cu reprezentantii parintilor, incercind sa puna la punct o strategie pentru ca scoala sa ramina cu statutul actual. "Dupa ce ne-am chinuit sa modernizam scoala si am inceput etapa a doua a lucrarilor de modernizare, decizia ISJ Vrancea cade ca un traznet. Nu stim pe ce calcule s-au bazat, dar credem ca la mijloc a fost o eroare. Scoala din Unirea deserveste doua cartiere, Unirea si Mihai Sturza. Aici s-au mutat deja o buna parte din cele 54 de familii stramutate, multe cu 2-3 copii. Or, aceasta scoala este locul unde acesti copii vor urma ciclul primar si gimnazial. Toate statisticile noastre indica un efectiv constant de elevi la Unirea. Mi-e teama ca vinovat de aceasta situatie sa nu fie anumite persoane din ISJ Vrancea, care s-au pripit cu decizia", ne-a spus primarul PSD Daniel Nicolas.


Bostan spune ca n-a fost bine informat


Seful Inspectoratului Scolar, Iordache Bostan, a mentionat ca va reanaliza situatia, insa sustine ca nici nu a fost bine informat de directorul scolii. Cu toate ca, de cealalta parte, exista voci din rindul comunitatii din Odobesti care spun ca vinovati de migratia elevilor din Unirea la scolile din Odobesti centru si Focsani se fac chiar reprezentantii din ISJ. Insa parintii au dat asigurari ca din anul scolar viitor frecventa va creste considerabil. "Parintii ne-au asigurat ca din toamna vor fi mai multi elevi, chiar din cei care acum frecventeaza Liceul Teoretic Odobesti, avind domiciliul mai aproape. I-am rugat sa aduca documentatii pentru cele sustinute si astfel vom analiza din nou situatia. Eventual vom cere Ministerului sa continuam cursurile la V-VIII, daca intr-adevar numarul copiilor nu este in scadere. Noi am trimis deja documentatia de reorganizare a retelei scolare la Minister. Era mai bine daca eram informati de conducerea scolii asupra situatiei, inainte sa luam aceasta decizie", a afirmat Iordache Bostan. Seful ISJ a mentionat ca de acum va face verificari mult mai amanuntite la anumite scoli, in conditiile in care sint semnale ca unele inscriu copii care nu frecventeaza unitatea, pentru a mentine clasele si posturile pentru cadrele didactice, si chiar personalitatea juridica a scolii. "Exista si anumite interese. De anul trecut sint semnale ca exista copii inscrisi la doua scoli si nu au cum sa frecventeze in ambele locuri. Vom verifica mai bine. Pina la urma, si in cazul celor de la Unirea vom lua solutia cea mai buna in interesul comunitatii, dar sa fie si legala", a concluzionat Iordache Bostan. Profesorul Vasile Miron, directorul scolii din Unirea, este alaturi de parintii elevilor si sustine raminerea scolii cu actualul statut. (Camelia STANILA, Andrei MILCOVEANU)



SCVV Odobesti trage de timp


Statiunea de Cercetare Viti Vinicola (SCVV) din Odobesti se pare ca trage de timp in privinta negocierilor pe tema retrocedarilor suprafetelor pe care le are in "stapinire" din timpul regimului comunist. In primul rind, in privinta celor 23 de hectare de vie revendicate de odobesteni cu acte si aprobate de Comisia Judeteana. Hotarirea a fost contestata de SCVV, cu toate ca suprafata reconstituita corespunde literei si spiritului Legii 247 din 2005. Eterna motivatie a SCVV este ca are nevoie de aceasta suprafata pentru "cercetare". Or, in cazul de fata, nu este vorba despre acest lucru, terenul fiind exploatat de Vincon, care nu se ocupa deloc cu cercetarea, ci cu valorificarea strugurilor si producerea vinului. Problema este ca acest teren ar putea valora in scurt timp nu mai putin de 23 de milioane de euro, daca ar intra pe piata imobiliara. (A. M.)


Proiect Policlinica


Intrucit Odobestiul nu are inca o institutie moderna pentru a oferi servicii medicale de calitate locuitorilor, la Primarie se afla in studiu proiectul unei Policlinici multifunctionale. Aceasta investitie ar putea fi usor realizata intrucit in proprietatea Primariei si a Consiliului Local se afla o cladire a fostului Camin de Copii, situata in strada Muncii. Construita in anii \'80, cladirea ar putea fi amenajata si transformata intr-o unitate medicala moderna, care sa vina in sprijinul populatiei, mai ales a celei de virsta a treia. In acest moment, pensionarii sint obligati sa vina la Focsani pentru servicii medicale de specialitate. (A. M.)


Stramutatii au dat buluc la Primarie


Dupa ce aproape un an de zile stramutatii din cartierul Mihai Sturza nu stiau nici macar unde se afla locuintele ridicate intre 2005 si 2007 de Guvern, prin Agentia Nationala pentru Locuinte, de citeva zile acestia au dat buluc la Primarie. Mediatizarea situatiei de la Odobesti, unde stramutatii fie nu se mutasera, fie incercau sa inchirieze locuintele, a facut ca aproape toate cele 40 de familii sa depuna documentatia, de aceasta data intr-un timp record. In aceasta situatie, cele 40 de familii vor putea primi titlul de proprietate inainte de Sfintele Pasti, iar cartierul sa intre in normalitate. Reamintim ca in acest cartier au mai primit locuinte, ridicate de Ambasada Austriei si Episcopia Buzaului si Vrancei, alte 14 familii. Primaria a acordat aproape 100 de loturi tinerilor odobesteni si alte 100 de loturi au fost scoase la licitatie. Pentru perioada urmatoare se intentioneaza pregatirea unei alte suprafete in acelasi sistem, o parte acordata cu titlu gratuit tinerilor sub 35 de ani si cealalta scoasa la licitatie. (A. M.)


De la 1 aprilie CUP preia IGO


De la 1 aprilie, CUP SA Focsani va prelua Serviciul de apa si canal din Odobesti. Aprobata de Consiliiul Local Odobesti, preluarea activitatii este o etapa din proiectul prin care CUP SA va deveni operator regional si va putea accesa fonduri europene necesare modernizarii retelei de apa si canal din Odobesti. De asemenea, in vederea realizarii acestui scop a fost deja creata Asociatia municipalitatilor - VRANCEAQUA. Serviciul apa si canal din Odobesti va deveni Filiala a CUP Focsani. Pretul apei nu va putea fi modificat fara aprobarea Consiliului Local din Odobesti. (A. M.)


Licitatie la locuintele pentru tineri


ANL si Primaria Odobesti au scos la licitatie lucrarile de executie la obiectivul de investitii privind constructia de locuinte pentru tineri. Licitatia are in vedere construirea unui numar de 48 de apartamente situate pe strada Smirdan din Odobesti, din care 30 sint garsoniere si 18 sint apartamente cu doua camere. Valoarea estimata a lucrarilor, fara TVA, este de 4.643.930 lei. Durata contractului sau termenul pentru finalizare este de 24 luni incepind de la data atribuirii. Termenul limita pentru depunerea cererilor de documente sau pentru acces la documente a fost stabilit pentru 7 aprilie, iar termenul limita pentru primirea ofertelor sau a cererilor de participare este 9 aprilie. (D. G.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 1

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 13 ore, 15 minute, 34 secunde
este corect sa fie reabilitata orice unitate de invatamant dar si "mai corect" este ca politica investitionala sa fie facuta de niste oameni care nu sunt "unsi" politic si pe deasupra sa mai stie si citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.