Educație

Ziua Internationala a Femeii

Valentin Muscă
8 mar 2008 648 vizualizări
Anul acesta se împlineste un secol de la prima manifestare exclusiv închinata femeii. în 1908, un accident de munca într-o întreprindere americana a provocat o mare demonstratie organizata de miscarea sindicala.

Pentru prima data, aceasta zi a fost serbata in 1908, in SUA

Evenimentul a fost amplificat de faptul ca victimele erau in majoritate femei si a fost precedat de alte accidente si manifestatii de la cumpana dintre secolele XIX si XX. Asa a inceput, din 1908, in Statele Unite ale Americii, apoi pe batrinul continent, sa fie organizate de sindicate si partidele de stinga, la inceput de an, manifestatii pentru imbunatatirea conditiilor de munca ale femeii. Cum era si firesc, emanciparea femeii a fost confiscata in 1910 de Internationala Socialista si din 1917 - 1918 de Uniunea Sovietica. Aceasta din urma a reusit sa faca din promovarea femeii muncitoare un ideal de femeie prin care si-a promovat ideologia comunista a "omului nou". Abia dupa 8 decenii, in 1977, Adunarea Generala a Natiunilor Unite a proclamat 8 Martie Ziua Natiunilor Unite pentru Drepturile Femeilor. Usor - usor, 8 Martie a inceput sa fie acceptata ca Zi Internationala a Femeii si serbata in mai toate tarile din lume. Dupa caderea regimului comunist, pentru ceva vreme, 8 Martie a intrat in desuetudine. La inceputul veacului XXI, prejudecatile legate de originea muncitoreasca a Zilei Femeii au fost abandonate si aceasta zi este una in care, pe toate meridianele, este celebrata femeia ca mama, sora, fiica si iubita. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.