Educație

Elevii nu prea au confort in banci

Camelia Stănilă
3 mar 2008 1624 vizualizări
Cu toate ca isi petrec chiar si sapte ore pe zi in salile de clasa, elevii vrinceni nu prea beneficiaza de confort in banci si nici nu sint atenti la tinuta atunci cind scriu sau citesc.

Situatia este semnalata de Autoritatea de Sanatate Publica

De multe ori, scaunele si mesele de lucru cu care sint dotate scolile nu asigura o tinuta corecta a elevilor, chiar si atunci cind vorbim de mobilier nou, care a costat sume mari de bani. Acest lucru a fost evidentiat si de directorul Autoritatii de Sanatate Publica (ASP) Vrancea, dr. Cornelia Draguna, pentru a atrage atentia si asupra deviatiilor de coloana vertebrala de care sufera destul de multi copii din judetul nostru. Medicul a mentionat ca nici directorii de scoli nu consulta specialistii atunci cind dau banii pe mobilierul scolar, cu toate ca acesta influenteaza foarte mult sanatatea copiilor. "Foarte multe scoli si-au schimbat mobilierul, insa pina acum una singura a venit si ne-a aratat citeva variante, din care am ales-o pe cea buna", ne-a spus nemultumita Cornelia Draguna. Reprezentantii ASP sustin ca mobilierul pentru elevi nu indeplineste standardele necesare, fiind realizat "dupa ureche". "Trebuie avizate niste pozitii, niste unghiuri ale pupitrului. Acum acesta este un fel de masa, nici macar birou nu este. Si scaunul trebuie sa fie rabatabil, pentru ca nu toti copiii au aceeasi statura", a completat dr. Cornelia Draguna. Aceasta a adaugat ca vechile banci sint de multe ori mult mai prielnice sanatatii copiilor, cu tot mobilierul nou cu care se lauda multi dintre directorii unitatilor de invatamint. Potrivit statisticilor sanitare, la ora actuala, unul din cinci copii este predispus la deformari grave ale coloanei vertebrale. Scolioza poate aparea ca urmare a tinutei necorespunzatoare in banci sau din cauza ghiozdanelor cu o singura bretea purtate pe umar. Netratata, boala poate duce in final la deces. Grav este ca deviatiile de coloana sint ignorate adesea atit de parinti cit si de profesori, care ii scutesc adesea de orele de educatie fizica pe copii, in conditiile in care sportul ajuta la atenuarea acestor probleme medicale. Deformarile coloanei ameninta in principal persoanele aflate la sfirsitul adolescentei si la virsta pubertatii. Medicii scolari si cei de familie sint cei care ar trebui sa-i depisteze pe copiii predispusi la asemenea deformari vertebrale. In tara noastra exista de citiva ani Comisia de Supraveghere a Scoliozei, care actioneaza pentru depistarea precoce a acestei boli grave. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.