Educație

Ridicarea alocatiei pentru copii da batai de cap parintilor

Camelia Stănilă
26 feb 2008 3824 vizualizări
Parintii mentionati ca titulari pe mandat pot sa ceara la Directia de Munca si Protectie Sociala transferul alocatiei in cont de card curent u focsanenii s-au plins ca alocatiile nu mai pot fi incasate de copii si ca au dificultati la ridicarea lor, fiind ocupati si cu serviciul u cuantumul alocatiei de stat pentru copii se va mari de la 1 martie, ajungind la 40 lei

Modificarile aduse modalitatii de acordare a alocatiilor de stat pentru copii au pus in dificultate atit beneficiarii, cit si institutia care administreaza in prezent baza de date, Directia de Munca si Protectie Sociala (DMPS). Alocatiile nu se mai ridica pe baza carnetelor de cecuri, ca pina la 1 ianuarie 2008, ci prin mandat postal. In aceste conditii, multi focsaneni s-au plins ca nu sint gasiti acasa de factori, fiind la serviciu, astfel ca trebuie sa se deplaseze la posta si sa stea la cozi pentru a ridica banii, uneori neincadrindu-se in program. "Desi fiica mea are aproape 15 ani si inainte isi ridica singura alocatia, cu propria carte de identitate, acum nu mai poate, deoarece mandatul a venit pe numele meu. Eu lucrez de la 8.00 la 17.00, iar programul la ghiseul pentru alocatii este de la 9.00 la 15.00. Cel putin asa mi-a spus functionara de la ghiseu, desi pe mandatul primit acasa scria programul 10.00-18.00. Noi nu cersim aceasta alocatie de la posta, este un drept al copilului. Ma intreb, daca altcineva nu poate sa ridice alocatia in afara imputernicitului, oare nu se poate prelungi programul de lucru al ghiseului, tinind cont ca marea majoritate dintre noi ne cistigam existenta muncind? Nu-i drept sa pierdem o zi de munca in fiecare luna, ca sa putem ridica alocatia", ne-a spus nemultumirea sa Lenuta Dumitru, din cartierul Sud, intr-o scrisoare adresata redactiei. Reprezentantii Oficiului Judetean de Posta (OJP) Vrancea spun ca alocatiile sint prezentate ca si mandatele de pensie sau somaj, fiind avizate in cazul in care titularul nu este gasit de factor la domiciliu. Cit despre program, acesta este cel normal afisat la oficiile postale, nefiind restrictii la ridicarea alocatiilor. "Platile se fac tot in termen de 10 zile, ca si pina acum, incepind cu data de 8 a fiecarei luni, in functie si de programarile factorilor. In caz ca titularul nu este gasit acasa, alocatia este avizata si banii pot fi ridicati de la oficiul postal de care apartine persoana respectiva. Si ca la orice alt mandat, poate fi ridicat la orice ora, in timpul programului normal de lucru. La toate oficiile postale este deschis pina tirziu, nu este alt program pentru ridicarea alocatiilor", a mentionat Daniela Gogean, de la directia de marketing a OJP Vrancea, adaugind ca orice disfunctie poate fi sesizata direct institutiei.


Plata pe card, solutia cea mai comoda


Pentru a facilita intrarea in posesia banilor, parintii care sint mentionati ca titulari pe mandat au posibilitatea sa ceara transferul banilor in cont de card curent, astfel incit alocatia sa intre automat pe card, in fiecare luna. De altfel, astfel de solicitari s-au inmultit in ultima perioada. Numarul mare de persoane care vin la Directia Muncii creaza zilnic aglomeratie si cozi, cei citiva angajati care se ocupa de aceasta problema facind cu greu fata avalansei de cereri. "Sintem suprasolicitati, ginditi-va ca administram o baza de date de aproximativ 70.000 copii. Asteptam inceputul lunii martie, cind vom afla cite mandate nu au fost achitate, citi copii nu si-au primit alocatiile si ce probleme au mai aparut. Daca au lucrat corect datele cei de la scoli, nu ar trebui sa fie nici o problema cu baza de date", ne-a spus Gheorghe Costin, directorul DMPS Vrancea. In prezent, exista 1.255 de copii invalizi informatic, care au datele incomplete sau incorecte si care nu isi pot ridica alocatiile. Cuantumul alocatiei de stat pentru copii este in prezent de 32 lei, iar de la 1 martie se va mari si va ajunge la 40 lei. Printr-un proiect de lege care a fost inaintat Parlamentului de catre Ministerul Muncii, Egalitatii de Sanse si Protectiei Sociale, se doreste ca elevii de peste 18 ani sa beneficieze in continuare de alocatie, pina la sfirsitul studiilor, cu exceptia celor repetenti. Premierul Calin Popescu Tariceanu chiar a anuntat ieri ca se va reveni asupra acestei prevederi, astfel ca elevii vor lua alocatie pina la terminarea clasei a XII-a. Astfel, alti 3.300 de copii vrinceni vor continua sa beneficieze de alocatii. (Mihaela BESLEAGA, Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.