Educație

Biserica cimitirului din Odobesti va fi reabilitata

Valentin Muscă
26 feb 2008 898 vizualizări
Biserica Sfintii Apostoli si Pavel din Cimitirul Sfînta Vineri, singura capela de altfel din cimitirul public al Odobestilor, va fi consolidata si restaurata pîna la sfîrsitul acestui an.

Este singura capela mortuara din oras

Construita la inceputul secolului trecut pentru a deservi cimitirul public din Odobesti, locasul are nevoie de reparatii, deoarece cutremurele din ultimii ani i-au zdruncinat structura, iar pictura s-a deteriorat. Situata pe Dealul Odobestilor, biserica se afla in proprietatea Consiliului Local si serveste ca locas mortuar parohiilor din localitate. "Capela bisericii va intra intr-un proiect de reabilitare prin care, intr-o prima faza, va fi consolidat imobilul. Aceasta mai ales ca normele europene ne obliga ca in fiecare cimitir public sa existe o capela mortuara", ne-a spus Daniel Nicolas, primarul localitatii. Capela mortuara nu este una oarecare. Fiind construita cu ajutorul familiilor instarite din Podgorie, locasul este o biserica zvelta care strajuie cimitirul din Dealul Odobestilor. Legat de cimitir, anul trecut a fost rezolvata si problema locurilor din cimitirul public "Sfinta Vineri". Pentru a pune capat traficului incipient cu locurile de veci, cimitirul a fost extins prin defrisarea unei suprafete de vie care se gasea in proximitatea cimitirului. Nu s-a intimplat la fel si la Focsani, unde capela din Cimitirul Nordic (atentie, este vorba de un cimitir public) a fost transformata, cu aprobarea alesilor, in biserica parohiala pentru fratele fostului protopop Ionel Ene, iar mortii sint tinuti in camerele cladirilor administrative ale cimitirului, desi normele europene cer ca fiecare cimitir public sa aiba o capela mortuara. Nici cu locurile din cimitir focsanenii nu stau prea bine, gurile rele spunind ca ar exista un adevarat trafic cu locurile de veci. Si terenul de pe centura s-a transformat in fum, focsanenii urmind a fi obligati, intr-un viitor nu prea indepartat, sa-si inmorminteze mortii chiar si la Odobesti. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.