Educație

Ionel Marin, Crimpeie de vesnicie

Valentin Muscă
25 feb 2008 888 vizualizări
Este al treilea volum de versuri al poetului Ionel Marin, o prezenta mai putin cunoscuta pe meleagurile vrincene

La cumpana dintre ani, poetul Ionel Marin a oferit celor care indragesc poezia un nou volum, "Crimpeie de vesnicie" (cu o traducere in italiana de Stefan C. Molinu, Ed. Andrew, Focsani, 2007). Prezenta mai putin cunoscuta in lumea plina de orgolii a scriitorimii vrincene, Ionel Marin a ajuns la al treilea volum fara sa-si revendice deocamdata locul in clasamentul neoficial al literatilor autohtoni. "Marcata profund de o ireversibila pierdere, poezia lui Ionel Marin se agata de firul aproape invizibil al CLIPEI, cu gindul sarit spre un timp revolut, cutreierind labirintul de sine, in speranta, si ea amagitoare, a regasirii macar a unei farime de imagini, ramasa intreaga. ("¦) Demersul literar al acestui poet este ca o sarutare de inger pe un obraz obosit, fanat de neputinta schimbarii sortii, de lucrurile harazite a se intimpla implacabil", scrie Cezarina Adamescu in Prefata volumului si credem ca nu se insala. Patruzeci ºi patru de poeme, cu o traducere in italiana, dezvaluie un autor misterios, un "poet al singuratatii", cum il numeste poetesa Mariana Virtosu. "Va scrie cu siguranta poezie cu profunzimi cutremuratoare atunci cind va reusi sa se detaseze, sa lase in urma durerea, s-o trateze cu normalitate. Sensibilitatea si propriul sentiment ii orbesc, ii innabusa exprimarea", noteaza Mariana Virtosu in revista "Oglinda literara". In acelasi timp, aceste dureri pot fi si elementul care a declansat nasterea poemelor sale tulburatoare. Recomandarea Marianei Virtosu nu trebuie ignorata, dar nici nu poti face poezie cu "burta plina" si contul din banca doldora. Daca Ionel Marin cultiva o poezie a suferintei, poezia sa nu este una decadenta, asa cum a etichetat-o Ion Dumitru Denciu. Ovidiu a scris la Tomis poezii inspirate din durerile sale si poemele au implinit 2 milenii, fiind inca citite cu placere. (V. M.)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.