Educație

Dezbatere pe tema manualelor

Camelia Stănilă
22 feb 2008 766 vizualizări
Se doreste si infiintarea unui corp specializat al evaluatorilor de manuale u propunerile pentru imbunatatirea metodologiei sint asteptate pina pe 10 martie

Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT) s-a decis sa organizeze o debatere pmarginea metodologiei de evaluare/ reevaluare a propunerilor de manuale scolare. Proiectul vizeaza asigurarea utilizarii unor manuale scolare corecte si de calitate in sistemul de invatamint preuniversitar, in conformitate cu planurile de invatamint si cu programele scolare in vigoare pentru fiecare disciplina. Aceasta si in conditiile in care la ora actuala se discuta despre descongestionarea materiei pe care o au de parcurs elevii, in opinia generala foarte stufoasa. "Practic, noua reglementare asupra manualelor scolare unifica, compatibilizeaza si eficientizeaza toate procedurile si criteriile/ indicatorii de evaluare cu care s-a operat pina in prezent. Noua metodologie reglementeaza evaluarea propunerilor de manuale scolare, pe baza unor criterii eliminatorii (conformitatea cu programa scolara, corectitudinea stiintifica si caracterul nediscriminatoriu), de calitate si de pret. Punctajul acordat propunerii de manual scolar pentru criteriul pret este de maxim 30 puncte. Punctajul final al propunerii de manual scolar se calculeaza adunind suma punctajelor criteriilor generale de calitate (maxim 70 de puncte) cu punctajul pentru criteriul pret (maxim 30 de puncte)", detaliaza, intr-un comunicat de presa, reprezentantii MECT. Acestia spun si ca documentul creeaza cadrul pentru realizarea cursurilor de initiere/ pregatire/ perfectionare care vizeaza problematica specifica activitatilor de evaluare a propunerilor de manuale scolare, organizate pentru cadre didactice, in scopul constituirii unui corp specializat al evaluatorilor de manuale scolare, cu o structura dinamica si deschisa. Lucru care poate ar rezolva problema ridicata de multi dintre elevi si profesori, aceea ca manualele sint de multe ori realizate intr-un limbaj mult prea academic, fiind greu de parcurs de mare parte a elevilor. Proiectul mai precizeaza si conditiile participarii editurilor la evaluarea propunerilor de manuale scolare. De asemenea, sint explicate conditiile in care se poate contesta rezultatul evaluarii propunerilor, precum si modalitatea de obtinere a avizului "Bun de tipar". Sugestiile si propunerile sint asteptate pina pe 10 martie, la adresa manuale@cnceip.ro. Proiectul vizind manualele scolare este disponibil pe site-ul MECT, www.edu.ro, in sectiunea Noutati. (C. STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.