Educație

Dascalii vor infiintarea Avocatului Cadrelor Didactice

Camelia Stănilă
21 feb 2008 843 vizualizări
Printre amendamentele aduse de dascali se afla si sanctiuni pentru elevii care filmeaza in scoli u profesorii vor sa fie platiti pentru activitatea de dupa orele de curs

Dascalii vrinceni au reiterat ideea ca trebuie sa fie protejati in fata elevilor si parintilor, dar si a altor grupuri de persoane, institutii sau chiar mass-media, "care aduc atingere demnitatii umane si profesionale, care impiedica exercitarea drepturilor sau indeplinirea corespunzatoare a obligatiilor". Aceasta este doar una din propunerile de amendare a Legii invatamintului si Statutului cadrelor didactice, ce au fost inaintate Sindicatului Liber in Invatamint (SLI) Vrancea. Mai mult, cadrele didactice au sugerat infiintarea, la nivelul Ministerului Educatiei, a Avocatului cadrului didactic, cu reprezentare in fiecare judet. Vrincenii au reclamat chiar la intilnirea cu secretarul de stat Zvetlana Preoteasa ca relatiile elev- cadru didactic si chiar parinte- cadru didactic s-au deteriorat, ajungindu-se de multe ori la comportamente care degenereaza chiar in violenta, lucru recunoscut si de reprezentanta MECT. Astfel, dascalii au inclus printre amendamente inclusiv sanctiuni pentru elevii care folosesc mijloace de inregistrare audio-video in unitatile de invatamint. Pe linga aceste aspecte, cadrele didactice si-au exprimat si nemultumirile legate de noua structura a invatamintului, in special in privinta trecerii clasei a IX-a la gimnaziu sau a clasei pregatitoare. Educatia anteprescolara iar a stirnit ceva controverse, mai ales ca la ora actuala cresele si gradinitele nu pot prelua un numar asa de mare de micuti. "Clasele de elevi din invatamintul primar si gimnazial sa cuprinda, in medie, acelasi numar de elevi (de exemplu 22), pentru a se putea face incadrarea prin continuitate la clasele a V-a. Daca nu, sa se prevada criterii de formare a claselor gimnaziale, prin desfacerea sau completarea colectivelor de la clasa a IV-a", spun profesorii Scolii "Duiliu Zamfirescu" Focsani, spre exemplu.


Subventii pentru elevi si dascali


Cadrele didactice care au inaintat propunerile pentru pachetul de legi ale educatiei prin intermediul SLI au venit si cu sugestii legate de anumite beneficii de care sa dispuna elevii si cadrele didactice. Dascalii vor atit revizuirea programelor scolare incarcate, dar prin consultarea oamenilor de la catedra, cit si notarea unitara cu note de la 1 la 10 pentru toti elevii, inclusiv din ciclul primar. "Este un prag greu de trecut pentru unii copii. La I-IV au «bine» si «foarte bine», apoi se trezesc cu note de 6, 7 si nu stiu de unde", atrage atentia invatatorul Constantin Dragomir. Printre propuneri se numara si aceea ca extinderea activitatii de invatare dupa orele de curs sa se faca printr-o forma de finantare, care sa recompenseze cadrele didactice care participa la astfel de activitati. De asemenea, se doreste ca evaluarea periodica a nivelului de pregatire stiintifica si didactica a personalului din invatamint sa se faca si prin alte metode, nu doar prin inspectie scolara. Astfel, se propun colocvii, mese rotunde, portofolii si chiar experimente pedagogice. Dascalii vrinceni s-au gindit si la elevii ce provin din familii defavorizate, dar si la cei cu merite deosebite la invatatura, care ar trebui sa beneficieze de tabere subventionate de stat. Acordarea tichetelor de masa, salarizarea personalului de conducere sau inchirierea spatiilor aflate in administrarea scolilor au fost alte aspecte abordate in propunerile cadrelor didactice. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.