Educație

Aproape 600 de copii au parasit scolile vrincene

Camelia Stănilă
20 feb 2008 752 vizualizări
Pe parcursul anului 2007, sute de copii au plecat alaturi de parinti peste hotare u unii pleaca la studii, insa altii chiar incep sa lucreze pentru a spori veniturile familiei u doar circa 100 de copii au fost "recuperati" de scoli u ISJ cere in continuare monitorizarea copiilor lasati singuri acasa u "La o virsta frageda, acesti copii pot gresi", atrage atentia inspectorul general Iordache Bostan

Scolile vrincene au devenit tot mai pustii pe parcursul anului 2007, cind sute de copii au ales sa plece peste hotare, acolo unde parintii lor lucreaza. Daca unii parinti au preferat sa-si aduca micutii aproape, pentru a-i avea in supraveghere, alti elevi vrinceni chiar au inceput sa lucreze pentru a spori veniturile familiei. Pe parcursul anului calendaristic 2007, Inspectoratul Scolar Vrancea a inregistrat circa 600 de solicitari de eliberare a unor documente scolare, in vederea plecarii peste hotare, din care 341 au fost solicitari de transfer, indeosebi la unitati de invatamint din Italia. Zeci de elevi au plecat insa la studii in scoli sau facultati din Spania, Grecia, Statele Unite ale Americii, Anglia, Belgia, Germania, Turcia, Franta sau Canada. Peste 200 de copii au solicitat insa documente cu gindul de a-si face un rost peste hotare. De cealalta parte, potrivit statisticilor ISJ, doar 117 micuti au fost "recuperati" si readusi in scolile din judet, fie odata cu intoarcerea parintilor, fie pentru ca nu s-au adaptat conditiilor din strainatate.


Se vrea o monitorizare generalizata a copiilor lasati singuri


Fenomenul migratiei elevilor, dar si sindromul "singur acasa" continua sa ingrijoreze conducerea Inspectoratului Scolar. Directorii au fost inca o data sfatuiti sa urmareasca aceste cazuri, pentru a veni in sprijinul micutilor "abandonati" de parinti. "La ISJ nu avem o situatie, insa directorilor li s-a spus in mai multe rinduri sa afiseze in cancelarii listele cu numele si clasele unde sint copii cu parinti plecati peste hotare, cu scopul de a-i monitoriza si ajuta. Un astfel de aspect nu a fost prins in planul de inspectie, dar a fost urmarit, iar unele scoli au inteles sa duca la indeplinire aceasta sarcina, altele nu. In proiectul de legi aceasta sarcina este prinsa chiar ca o obligatie a directorului de scoli", a mentionat inspectorul general Iordache Bostan. Acesta a marturisit ca a cerut generalizarea acestei masuri, dupa ce a vazut ca ea functioneaza de 2 ani la Colegiul Economic. "Am incercat sa generalizez o idee buna. Sint comune cu un astfel de specific, unde populatia pleaca in masa. De exemplu la Paunesti, unde trebuie facuta si o monitorizare atenta. De la Ruginesti, insa, nu se pleaca asa mult. Unde sint doar 1, 2 sau 5 copii singuri, nu se mai afiseaza liste, pentru ca aceste cazuri se stiu si sint urmariti. Acesti copii, cind au o virsta frageda, pot gresi si trebuie ajutati. Trebuie sa fim mai aproape de ei, mai intelegatori, mai toleranti. De multe ori ei sint lasati in grija bunicilor care nu mai sint in putere, astfel fac si gospodarie, curatenie in curte, cresc animale... iar la scoala noi ne suparam ca nu stiu lectia. Trebuie sa fim mai intelegatori, pentru ca sint copii gospodari", a mai adaugat seful Inspectoratului Scolar. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.