Educație

Ghiozdanul elevilor, o povara zilnica de 4 kg

Camelia Stănilă
19 feb 2008 1558 vizualizări
Cel putin 3-4 zile pe saptamina, micutii sint nevoiti sa care adevarate "pietre de moara", pe care si parintii abia le tin intr-o mina u propunerile de descongestionare a materiei abia sint puse in practica, desi problema a fost ridicata de citiva ani u specialistii spun ca ghiozdanele exagerat de grele contribuie la deviatiile de coloana u parintii spun ca ar prefera dulapioare in care elevii sa-si pastreze macar caietele si culegerile dupa care lucreaza doar la clasa

"Ghiozdanul elevului este prea incarcat si prea mare". O realitate pe care autoritatile de invatamint o recunosc de citiva ani, ba chiar a fost abordata si de seful statului, la lansarea Pachetului de legi ale educatiei, in decembrie 2007. Majoritatea se gindesc insa la programa foarte incarcata pe care o au de parcurs elevii, de la clasa I si pina la a XII-a si la faptul ca timpul liber nu prea exista. Si "greutatea" continutului de informatii, pe care-l au de dus in spate micutii, e prea putin luata in calcul. Desi acest lucru poate fi observat cu ochiul liber in fiecare dimineata, atunci cind elevii pornesc spre scoala, uneori insotiti de parinti sau bunici, pentru a-i mai ajuta cu ghiozdanul. Aceasta in cazurile fericite. Nimeni nu se intreaba insa cit poate cara pe umeri un copil de 9-10 ani, pentru ca, surprinzator, tocmai cei mici duc in spate cele mai grele "pietre de moara". Ziarul de Vrancea a facut un experiment, chiar intr-o zi de vineri, care de regula e mai lejera. Rezultatul: ghiozdanul elevilor cintareste pina la 4 - 4,5 kg.


Prichindeii din ciclul primar cara tone de hirtie in decursul unui an scolar: cel putin doua-trei manuale zilnic, patru caiete, culegeri, auxiliare, dictionare, caiete tiparite de exercitii si probleme, la care se mai adauga penarele, culorile pentru orele de desen, trusele geometrice si poate echipamentul pentru sport. Acesta si pentru ca invatatorii si profesorii se intrec in tot felul de auxiliare didactice, pentru a-si justifica activitatea, fara a se gindi insa la sanatatea copiilor. In aceste conditii, parintii nici nu se mai gindesc sa le mai puna micutilor un pachetel pentru la scoala, o sticla de apa sau un pulovaras in plus, atunci cind e ger afara. Si daca cei mici mai sint ajutati de parinti sau bunici, care ii duc si ii aduc de la scoala, cei de V-VIII nu au de ales. Greu, usor, ghiozdanul trebuie carat la scoala in fiecare zi. Iar la finalul orelor de curs, de unde sa le mai ceri micutilor energie pentru temele de a doua zi sau pentru alte activitati? Medicii au atras atentia de ani buni ca greutatea dusa pe umeri de elevi contribuie la deformari de coloana, insa pina acum nu s-a facut nimic. Descongestionarea materiei abia ce a inceput a fi discutata de cei de la Ministerul Educatiei, dar pina va fi pusa in aplicare mai avem de asteptat. Si pina atunci, elevii sint "condamnati" sa duca ghiozdane care, in functie de orar, ajung sa cintareasca pina la 4 - 4,5 kg. Ceea ce e mult, potrivit medicilor.


La 9 ani, peste 4 kg pe umeri


Dana si Ionut sint doi verisori, elevi de clasa a III-a la Scoala "Duiliu Zamfirescu" din Focsani. Cei doi prichindei merg citeva sute de metri pe jos pina la scoala, caci au posibilitatea sa mai fie adusi cu masina de catre parinti. Micutii ne-au ajutat in experimentul nostru si ne-au aratat ca in ghiozdan nu au decit cartile si caietele cerute de invatatori. Totul: 4,2 kg. "Mai venim cu masina, altfel ne-am cocosa. E foarte greu ghiozdanul si nici nu folosim tot ce caram. Uneori e mai usor, dar nu cu mult. Verisorul meu mai ia uneori si o enciclopedie din care ii place sa citeasca, astfel ca e si mai greu", ne-a spus Dana, obisnuita insa cu greutatea ghiozdanului. Adultii sint insa mult mai surprinsi decit copiii. "Atit de mult? Mi-e groaza ca la fel va trebui sa care si copilul meu, care intra de la toamna la scoala", a exclamat un focsanean care intimplator a asistat la experimentul nostru. Parintii sint insa destul de revoltati si propun chiar realizarea unor vestiare in scoli, in care micutii sa-si lase macar culegerile si caietele pe care nu le folosesc decit la clasa.


Vestiarul, o solutie si nu prea


Adultii se pling insa ca micutii au de facut foarte multe teme si recunosc ca nici macar aceasta solutie nu rezolva in totalitate problema. In plus, autoritatile din invatamint nu le pot impune dascalilor ce manuale sa utilizeze la clasa. "Ghiozdanul e foarte greu, abia il ridic eu. Si asa e, cam 3 zile pe saptamina. Fetita mea foloseste la scoala tot ce este in ghiozdan, altfel nu le-ar cara. Nu avem ce face daca le cere invatatoarea. Ar trebui poate sa aiba vestiare la scoala, pentru ca sint caiete pe care le folosesc doar la clasa", ne-a spus mama Roxanei, care la 9 ani avea de carat un ghiozdan de 4,5 kg. Surprinzator, elevii de gimnaziu au mai scapat de kilogramele in plus din ghiozdane, desi cara in fiecare zi toate manualele si caietele cerute de profesori. "Lunea si miercurea avem cele mai grele zile, astfel ca si ghiozdanele sint la fel. Dar ne descurcam, ce sa facem? Nu ne mai luam pachetel de acasa, cumparam cite ceva de la chiosc", ne-a marturisit Andreea Iovita, de 11 ani, eleva in clasa a V-a la Scoala "Stefan cel Mare". Ghiozdanul ei cintarea doar 2,8 kg, ca si al colegei sale Camelia Alec, care insa face si naveta pina la scoala. O greutate similara am gasit si la o eleva de clasa a XII-a, astfel ca ne intrebam de ce au fost pedepsiti tocmai micutii din ciclul primar.


Ghiozdanul poate duce, in timp, la deformari de coloana


Medicii de la Autoritatea de Sanatate Publica avertizeaza ca micutii din clasele primare nu au voie sa care astfel de greutati. In caz contrar, copiii risca deformari ale coloanei vertebrale. "Elevii au un program foarte incarcat, cara foarte multe obiecte, ceea ce nu este normal pentru sanatatea lor. Noi trimitem in fiecare an la Ministerul Educatiei rapoarte legate de deviatiile de coloana aparute in rindul copiilor, dar nu prea ii intereseaza. Ghiozdanul nu este elementul principal care cauzeaza aceasta problema, dar contribuie alaturi de lipsa unor banci corespunzatoare. Noul mobilier nu prea tine cont de astfel de aspecte. Scaunele reglabile, ergonomice, ar fi bune, insa nu prea sint achizitionate in scoli. De altfel, nici nu sintem consultati atunci cind se schimba moblierul in unitatile de invatamint. Pina acum, o singura scoala a venit sa ne intrebe, ne-au aratat mai multe modele si am ales mobilierul care sa nu afecteze sanatatea copiilor", ne-a declarat Cornelia Draguna, directorul ASP Vrancea. De altfel, aceasta a precizat ca institutia efectueaza periodic studii legate de orar, randamentul scolar si starea de sanatate a elevilor si, cu toate ca statisticile sint ingrijoratoare, autoritatile din invatamint nu prea iau masuri. Potrivit ultimului raport al ASP, deformarile coloanei sint afectiuni situate pe locul al doilea in lista bolilor de care sufera scolarii, dupa cele oculare. In 2007, vicii de refractie au fost descoperite la 2,55% din elevii vrinceni (332 de cazuri), sechele de rahitism la 1,84% din elevi (240 cazuri), hipotrofia ponderala la 1,78% (232 cazuri), hipotrofia staturala la 1,62% dintre copii (212 cazuri), in timp ce anemii din cauza carentei de fier s-au descoperit la 1,13% elevi (148 de cazuri). Autoritatile medicale au atras atentia ca din totalul de 13 mii de elevi examinati, 1.988 (15,28%) sint dizarmonic dezvoltati. Din elevii cu probleme, 10,26%, mai exact 1.335 elevi, sint din mediul urban si au o greutate mai mare decit cea normala virstei lor.


Elevii sint mult prea obositi


Elevii focsaneni, ca si cei din toata tara, sint mult prea obositi, din cauza orelor de curs prea numeroase, a volumului mare de teme pentru acasa, dar si din cauza odihnei insuficiente. Studiile realizate pe 200 de elevi de gimnaziu si liceu din Focsani arata ca 73,5% din acestia se simt obositi: 14% dimineata, 41% seara, 4,3% la inceput de saptamina, 14% la sfirsit de saptamina. De asemenea, 9% dintre elevi considera nesatisfacatoare impartirea in semestre a anului scolar. Cu toate acestea, sistemul de invatamint nu se modifica niciodata in sensul in care ar diminua rezultatele acestor statistici. Recomandarile specialistilor nu par decit vorbe in vint in raport cu realitatea care "se cere la scoala", adica tocmai acolo unde se face... educatia. (Camelia STANILA)



În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 3

Adaugă comentariu
, acum 739370 zile, 17 ore, 22 minute, 27 secunde
Nepasare, acesta este cuvantul potrivit pentru atitudinea Min.Educatiei. Daca te uiti in jur. sunt multi profesori care au mostenit acelasi narav de a da de lucru elevilor fara a-si pune prblema citeste integral
, acum 739370 zile, 17 ore, 22 minute, 27 secunde
Fetita mea,,dana'' care a aparut in ziarul de vrancea , cara zilnic acel ghiozdan greu si as vrea ca acest lucru sa se schimbe. Ceea ce ziarista,,Camelia Stanila''care ia luat interviul Danei are citeste integral
, acum 739370 zile, 17 ore, 22 minute, 27 secunde
Fratilor, Cind noi astia nascuti mai devreme umblam pe la scoala aveam si noi ghiozdane grele, nu din astea trendy ca acum si cu toate acestea nu se vad milioane de cocosati pe strada,cum sugereaza citeste integral
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.