Educație

Veronel Miniosu, un om fericit ca a reusit sa se reculeaga in arta

Ana-Maria Cantia
19 feb 2008 942 vizualizări
La Scoala Populara de Arte pot fi admirate icoanele din colectia lui Veronel Miniosu, o persoana cu handicap locomotor din Boghesti u expozitia e cu vinzare si e deschisa publicului timp de zece zile

Arta, lumea culorilor, a oferit adeseori alinare celor mai putin fericiti de soarta. E si cazul unui barbat de 48 de ani din Boghesti, imobilizat in scaunul cu rotile. Veronel Miniosu nu poate vedea prea des frumusetea din jur, insa impartaseste din comoara sufletului sau prin icoanele pe care a inceput sa le picteze inca din copilarie. Si cu ajutorul celor apropiati chiar a reusit sa organizeze o expozitie, pe care a si vernisat-o ieri la Scoala Populara de Arte din Focsani. Cele 20 de lucrarile pe teme religioase pe care artistul a ales sa le arate publicului fac parte dintr-o colectie mult mai mare, de 40 de picturi pe sticla. Expozitia este cu vinzare, astfel ca focsanenii pot admira si cumpara icoane cu numerosi sfinti ai bisericii ortodoxe, cit si catolice. "Intreaga mea colectie cuprinde 40 de icoane pictate in ulei pe sticla. Sint icoane atit pentru catolici, cit si pentru ortodocsi, in speranta ca se vor gasi cumparatori din ambele religii. Citeva din aceste picturi prezinta imaginea unor sfinti precum Sfintii Mihail si Gavril, Sfintul Dumitru, Nasterea Domnului, Botezul, Inaltarea, Iisus rastignit, Fecioara Maria cu pruncul", ne-a spus Veronel Miniosu. Potrivit directorului Scolii Populare de Arta, picturile lui Miniosu se incadreaza in categoria picturilor renascentiste italiene. "Cele 20 de icoane pictate pe sticla au o influenta italiana, renascentista, aparuta la noi in tara in urma cu 300 de ani, in Ardeal. Lucrarile nu sint delimitate de chenar, cum intilnim la pictura pe sticla, iar culorile sint folosite intr-o maniera personala. Desi e un autodidact, lucrarile domnului Miniosu tradeaza un act artistic. E un om fericit ca a reusit sa se reculeaga in arta. Putini din cei care dau piept cu greutatile vietii reusesc sa-si pastreze frintura acea de umanitate. Un om cu astfel de probleme trebuie ajutat si promovat", ne-a declarat directorul Scolii Populare de Arta, Liviu Nedelcu. Un rol important pentru reusita acestei expozitii l-a avut nepotul pictorului. "De cind are probleme cu mersul si-a gasit preocupari artistice, picteaza, a invatat limbi straine, scrie scrisori pentru oamenii din sat. O alta indeletnicire de-a unchiului e reparatul obiectelor vechi, cum ar fi ceasurile sau televizoarele. L-am ajutat sa organizeze aceasta expozitie pentru ca am vrut sa-i ofer un strop de bucurie si lui si celorlalti care-i vor admira colectia. E un om talentat, pasionat si activ", ne-a povestit nepotul pictorului, Ionut Chirita.


"Mi-a placut sa pictez de mic"


Pasionat de pictura inca din copilarie, Veronel si-a gasit alinare in lumea culorilor si a Sfintilor. Chiar daca a inceput cu reproduceri dupa mari pictori, acum el a inceput sa aiba propriile creatii. Pictura a devenit lumea in care omul tintuit in scaunul cu rotile poate trai in acord cu propriul talent. "Mi-a placut sa pictez de mic, dar lucrez efectiv de citiva ani. Pina in prezent am facut in jur de 200 de icoane, dar si reproduceri dupa alti pictori mari. In mare parte le-am daruit atit prietenilor, cunoscutilor, cit si celor care au vazut aceste picturi si le-au placut", ne-a povestit barbatul. El picteaza in uleiuri pe sticla, carton, lemn si chiar pinza. A avut numeroase expozitii cu diferite lucrari, dar a cistigat doar un singur premiu. "Am cistigat in urma cu trei ani un singur premiu II, in valoare de 150 lei, la festivalul de Icoane si oua incondeiate de la Casa de Cultura, organizat cu ocazia sarbatorilor de Paste. Anul trecut, la Paste am trimis iar zece lucrari, dar premiile au fost acordate unor copii de la Liceul de Arte", ne-a spus Veronel Miniosu.


Toate spitalele l-au avut pacient


Veronel Miniosu e condamnat intr-un scaun cu rotile de peste 16 ani de zile. El a fost diagnosticat cu distrofie musculara progresiva de la virsta de 9 ani. In timp, boala avanseaza si poate duce la atrofierea muschilor, iar mai tirziu chiar la imposibilitatea de a se mai putea misca vreodata. Barbatul povesteste ca a fost la mai toate spitalele de specialitate din judet, dar ca nu s-a putut face nimic pentru a nu ajunge in scaunul cu rotile. "Este o boala care a aparut brusc si a evoluat cu timpul. Am fost atit la Spitalul Judetean, cit si la spitalele de specialitate din Bucuresti, Vilcele si Iasi", a spus cu tristete artistul din Boghesti. Cel mai greu este pentru el cind apare prima ninsoare, cind inmuguresc copacii, lucruri care nu-i sint accesibile, fiind practic condamnat sa stea numai in casa. "Am lucrat la CAP ca si contabil, apoi m-am pensionat in 1991 pe caz de boala. Mai am si alte probleme de sanatate, dar nu le dau importanta si sper sa treaca... Dintr-o pensie de 330 lei nu-mi permit sa cheltuiesc foarte mult pe medicamente", ne-a mai spus Veronel. Si cum un rau nu vine niciodata singur, de putin timp el si-a pierdut mama. Acum, barbatul nu se mai poate baza pe sprijinul nimanui. "Tatal meu a murit in urma cu 13 ani, iar mama a murit de putina vreme. Am gasit un suflet cald care sa ma inteleaga si sa stea alaturi de mine, dar odata cu moartea mamei am aminat cununia", a mai adaugat barbatul, cu tristete in glas. Artistul spera ca vinzarea lucrarilor sale sa ii dea un nou ibold in viata, pentru ca uneori chiar si iubirea are nevoie de putin sprijin pentru a nu-si pierde aripile. (Ana-Maria CANTIA, Cristina PALADE)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.