Educație

Bani da, lucrari ba la 10 scoli si gradinite

Camelia Stănilă
14 feb 2008 1798 vizualizări
Lucrarile de executie nu au demarat la 10 obiective de investitii in invatamint din Focsani, desi primele fonduri au venit inca din 2006 u ISJ spune ca nu s-au obtinut avizele pentru studiile de fezabilitate, insa Primaria sustine ca s-au parcurs toate etapele solicitate la nivelul anului 2006 u cele 10 obiective se afla in faza de proiectare si vor demara in acest an, conform autoritatilor locale u investitiile sub 2 milioane lei nu vor mai fi avizate de MECT, ci direct de ISJ

Jumatate din lucrarile de investitii la scolile si gradinitele focsanene nu au fost incepute nici acum, desi primele fonduri au sosit inca din anul 2006. Primaria Focsani a inclus sume importante in fondul de rulment, dar a si inapoiat la finele lui 2007 altele, cum executia lucrarilor de anvergura programate la nivelul unitatilor de invatamint a intirziat sa demareze. La ora actuala, 10 lucrari se afla in stadiu de proiectare si urmeaza a fi incepute in acest an, dupa cum ne-au asigurat reprezentantii municipalitatii. Trebuie spus ca la nivelul Focsaniului s-au realizat mai multe reabilitari ale cladirilor scolilor si ale salilor de sport, insa de cealalta parte nu s-a pus o caramida pentru unele lucrari importante, cum ar fi extinderea Gradinitei nr. 7, sala de sport multifunctionala de la Grupul Scolar de Transporturi Auto, complexul pentru practica de la Colegiul Economic, nemaivorbind de cele doua gradinite noi, promise din 2006, si campusul scolar. Singura lucrare noua care a avansat cit de cit este extinderea de la Scoala nr. 3. Iar investitii noi mai sint programate si pentru viitor, in conditiile in care deja se vorbeste de cel putin un campus nou in Focsani si noi grupe pentru gradinita.



Pe lista obiectivelor de investitii neincepute, dar finantate cu primele fonduri inca din 2006, se afla 10 scoli si gradinite focsanene. Potrivit unei situatii intocmite de Inspectoratul Scolar Vrancea, executia nu a demarat din cauza ca "nu s-a obtinut avizul privind aprobarea investitiei". Aceasta si in conditiile in care la inceputul lunii ianuarie a aparut HG 28/2008 ce reglementeaza ca avizarea studiilor de fezabilitate (SF) pentru lucrarile cu o valoare mai mica de 20 milioane lei nu se mai face de Inspectoratul pentru Siguranta in Constructii, ci de cei care asigura finantarea, mai exact de Ministerul Educatiei, Cercetarii si Tineretului (MECT). De cealalta parte, Primaria spune ca lucrarile au ajuns in faza de proiectare si ca s-au parcurs toate etapele solicitate la nivelul anului 2006, cind s-au primit primele fonduri pentru demararea procedurilor. "ISJ spune ca studiile de fezabilitate trebuiau avizate si de Ministerul Educatiei. Daca exista aceasta prevedere, ea oricum nu era valabila in 2006. Noi am parcurs toate etapele la nivelul solicitarilor din 2006. Mai sint si alte avize care se cer la emiterea autorizatiei de constructie. Insa, daca nu sint bani pentru executie nu are rost sa scoatem autorizatii si sa le tinem sa expire. Cind va exista sursa de finantare se va emite si autorizatia, cu toate avizele necesare", a mentionat Dan Cazaciuc, seful Directiei de Comunicare din Primaria Focsani.


Primaria Focsani, codasa la cheltuirea fondurilor


Contrele pe tema acestor avize intirzie insa si mai mult demararea lucrarilor, desi se stie ca si etapele premergatoare dureaza luni bune. Bani alocati insa mai sint, pentru unele din lucrari necheltuindu-se nici jumatate din alocari. Astfel, Primaria Focsani a raportat cele mai mari sume necheltuite la finele lui 2007, la nivelul udetului Vrancea. Extinderea de la Gradinita nr. 7, de exemplu, a primit in doua transe suma de 335 mii lei (3,35 miliarde de lei vechi), prin HG 1625/2006 si HG 300/2007, insa din aceasta suma s-au utilizat doar 48 mii lei, potrivit situatiei transmise de Primaria Focsani. La fel, Grupul Scolar de Transporturi Auto a primit 300 mii lei pentru sala de sport multifunctionala, prin una din primele hotariri de distribuire a banilor din 2006 (HG 1262/2006), insa din aceasta suma s-a utilizat 184 mii lei. Sume similare s-au aprobat pentru cele doua gradinite noi ce trebuie ridicate in cartierul ANL de pe Brailei si in str. Al. Golescu. Prin HG 300/2007 s-au alocat 330 mii lei, respectiv 300 mii lei, sume din care s-au utilizat doar 50 mii, respectiv 65 mii lei. "In 2007 s-au aprobat 2 obiective de investitii «Gradinite cu 8 grupe cu program prelungit" amplasate pe strazile Alexandru Golescu si Democratiei, cit si obiectivul de investitii «Campus Scolar - Lic. 1, 4 si Sportiv» urmind ca in anul 2008 sa fie lansata procedura de achizitie de lucrari. In anul 2007 au fost aprobati indicatorii tehnico-economici si la urmatoarele obiective de investitii: Colegiul Economic - baza complexa de practica si Sala multifunctionala - Grup Scolar de Transporturi Auto, obiective a caror executie de lucrari va incepe in anul 2008, cu finantare de fonduri de la bugetul de stat", au aratat reprezentantii municipalitatii stadiul lucrarilor la obiectivele noi.


Extinderea Scolii 3, singura care inainteaza...in pas de melc


Singura lucrare de investitii care a inaintat cit de cit, desi cam in pas de melc, este extinderea Scolii nr. 3. Potrivit datelor obtinute de la Primaria Focsani, extinderea cu 12 sali de clasa a fost finantata numai in 2007 cu 870 mii lei, urmind ca lucrarile sa continue si in 2008. Pentru aceasta cladire, ridicata intre scoala si sediul Inspectoratului Scolar s-au facut vehiculat numeroase destinatii, in functie si de persoanele care s-au perindat la conducerea invatamintului. Aici de planuia inclusiv mutarea Liceului de Muzica si Arte Plastice. Pina nu va fi finalizata, insa, nimic nu este cert. Printre lucrarile finalizate in 2007 se numara salile de sport de la Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" (valoare executie 420 mii lei), Grupul Scolar de Industrie Usoara (349 mii lei), Grupul Scolar de Constructii Montaj (432 mii lei). Potrivit municipalitatii, din cele 40 de unitati de invatamint din Focsani, 20 au fost contorizate pentru apa si incalzire, suma investita ridicindu-se la 157 mii lei. (Camelia STANILA)


CASETA

Si Inspectoratul Scolar da avize


Ultimele dispozitii in materie de avizare a studiilor de fezabilitate pentru investitiile din invatamint abiliteaza si Inspectoratul Scolar sa-si dea ok-ul asupra lansarii procedurilor de achizitie a proiectului si executie a lucrarilor. Ministerul Educatiei a decis ca lucrarile care nu depasesc 2 milioane lei, adica cele pentru care nu mai trebuie realizate licitatii, putind fi atribuite prin cerere de oferta, sa fie avizate direct de Inspectoratul Scolar, ca documentatia sa nu mai ajunga la MECT. La ora actuala, circa 100 de obiective de investitii sint in faza avizarii SF-urilor, la nivelul judetului Vrancea, mare parte nedepasind limita de 2 milioane lei. Astfel, in urmatoarea perioada, ISJ Vrancea va trebui sa acorde avize pentru aceste obiective. De altfel, responsabilii Biroului de Investitii din ISJ, au facut in ultimele saptamini instruiri cu primarii si directorii de scoli unde vor demara reaparatii capitale si reabilitari, pentru a se pune de acord asupra procedurilor ce trebuie urmate. (C. S.)


CASETA

Bacinschi mai vrea o gradinita linga Caminul de batrini


Primarul Decebal Bacinschi si-a exprimat intentia de a mai ridica o gradinita noua in incinta Caminului de batrini, in ideea ca in urmatorii ani vor trebui gasite solutii pentru cuprinderea micutilor de 3 ani in gradinite. De altfel, Ministerul Educatiei a solicitat de luna trecuta necesarul de grupe la nivelul judetului, in vederea alocarii de noi fonduri pentru investitiile in acest domeniu. Astfel, potrivit datelor ISJ, la nivelul judetului ar fi necesare 96 de grupe de gradinita, din care 32 numai in Focsani. Potrivit statisticilor, numai anul 2004 s-au nascut peste 4.000 de copii, circa 900 numai in Focsani. Pentru asigurarea accesului micutilor la gradinita, Primaria Focsani a avansat ideea construirii a unei a treia gradinite, pe linga cele doua finantate deja, toate cu 8 grupe program prelungit. Cladirea gindita in curtea Caminului de batrini ar putea cuprinde atit Gradinita nr. 23 care a ramas fara sediu anul trecut, cit si grupele de la Gradinita nr. 8, aflata la un parter de bloc. Din discutiile purtate de ISJ si Primarie reiese si faptul ca, pe linga extinderea gradinitei nr. 7, s-au mai propus extinderi si reabilitari la gradinitele nr. 18, 15 si 3, aceasta din urma nemaifiind revendicata. De asemenea, s-a propus desfiintarea salii de sport de la Scoala "Stefan cel Mare", care se afla deasupra spatiului ocupat in prezent de gradinitele 14 si 6, astfel ca etajul sa fie amenajat tot pentru prescolari. Deocamdata, toate acestea sint doar la stadiu de intentie. La nivelul judetului, 6 grupe noi au fost solicitate si la Adjud, Slobozia Bradului si Tulnici, cite 5 grupe in localitatile Jaristea, Naruja si Nereju, dar si cite 4 grupe la Dumitresti, Plscuteni si Ruginesti. (C. STANILA)


Situa]ia investi]iilor la unit\]ile de `nv\]\m`nt din Foc[ani


Nr.crt Denumirea obiectivelor aflate in derulare Alocatii 2006-2007 mii lei Executat 2006-2007 mii lei

1 Grup {colar Electrotehnic\ - sala sport 570 570

2 Grup {colar C-]ii Montaj -sala de sport 592 592

3 Grup {colar Ind. U[oar\ -sala de sport 441 441

4 {coala nr.10 - sediu [coal\ [i sala sport 900 900

5 Liceu Pedagogic - sediu [i anexe 980 980

7 {coala nr.5 - sediu [coal\ 566 566

8 Grup {colar "G. G. Longinescu" - sediu 458 458

9 Gr\dini]a nr. 7 reabilitare 20 20 (proiectare)

10 Gr\dini]a nr. 7 extindere 335 48 (proiectare)

11 {coala nr. 7 "" sala sport 208 208

{coala nr. 7 "" sediu 50 50

12 Grup {colar Auto "" sal\ multifunc]ional\ 300 184 (proiectare)

13 Colegiul Economic "" baz\ complex\ de practic\ 40 40 (proiectare)

14 {coala nr. 8 - sediu 30 30 (proiectare)

15 {coala M`ndre[ti 13 13 (proiectare)

16 Grup {colar Ind. U[oar\ ""sediu [coal\ [i anexe 173 146 (proiectare)

17 {coala nr. 3 - extindere 12 S\li clas\ 1870 1870

18 {coala nr. 3 - sediu [coal\ [i sal\ sport 134 132 (proiectare)

19 Gr\dini]\ 8 clase - str. Al. Golescu 300 65 (proiectare)

20 Gr\dini]\ 8 clase - ANL Br\ilei 330 50 (proiectare)

21 Campus {colar 4080 303 (proiectare)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.