Educație

Sfintul Valentin, patronul indragostitilor

Valentin Muscă
14 feb 2008 3111 vizualizări
Sfintul Valentin era un preot crestin in Roma imparatului Claudiu u pentru ca indemna pe tineri sa intemeieze familii a fost martirizat, intrucit imparatul avea nevoie de soldati u in Antichitate erau mai multe sarbatori inchinate dragostei u Valentine's day este varianta comerciala a sarbatorii romane

Daca nu cel mai cunoscut si respectat atunci, cu certitudine, Valentin este cel mai iubit sfint din calendarul crestin. Imagine simbol a indragostitilor, Sfintul Valentin a fost un tinar preot in capitala Imperiului Roman, intr-o perioada in care Imperiul avea nevoie de soldati ca sa poata asigura pax romana. Indemnind pe tineri sa se casatoreasca, preotul Valentino mergea impotriva politicii romane care stimula libertinajul tocmai pentru ca barbatii sa nu intemeieze familii decit dupa ce paraseau armata si deveneau veterani. La aproape 2 milenii de ani de la martiriul sau din ordinul imparatului Claudiu, relicvele blindului sfint roman stau marturie la Roma si mii de pelerini vin si se inchina la moastele celui mai romantic sfint crestin. Ziua Sfintului Valentin a reusit sa sparga frontierele religioase si culturale, astfel ca il intilnim astazi atit la crestini, cit si in lumea musulmana.


Lupercaliile, sarbatoarea dragostei


Crestinismul nu a inventat o sarbatoare pentru a slavi iubirea. Nascut in Palestina, dar dezvolat in lumea mediteraneana, crestinismul a preluat de la religiile greco-romane multe din traditiile acestora. Una din sarbatorile romane care a influentat peste secole sarbatoarea dragostei au fost "Lupercaliile", o sarbatoare care avea loc la jumatatea lunii februarie, cu un pregnant accent pe fertilitate. Intrat in crestinism in primele secole ale mileniului I, sarbatoarea dragostei la romani a devenit, in timpul cruciadelor, sarbatoarea dragostei crestine. In secolele X-XII, cind cavalerii occidentali au plecat sa elibereze locurile sfinte, departe de iubiti si iubite, menestrelii au impus in traditia occidentala amintirea preotului Valentin. La aceasta s-a adaugat un bogat folclor romantic care a hranit aceasta sarbatoare pina in zilele noastre. Pentru iubitii plecati sa elibereze Ierusalimul, iubitele trimiteau inimioare crosetate si obiecte care sa le aminteasca de dragostea lor. Asa s-au nascut inimioarele, cele mai intilnite simboluri de Valentine\'s day. Si daca tinerii de astazi ofera la rindu-le inimioare, inseamna ca iubirea este un sentiment etern, iar anii si moravurile nu au reusit sa o terfeleasca.


Valentin\'s day versus Dragobete?


Ceea ce poate deranja este doar acest aspect comercial al sarbatorii, venita dupa al II-lea razboi mondial in Europa, cu soldatii americani. Cei care scriu tot felul de texte "anti-Valentine\'s day" ar trebui sa vada frumusetea gestului unui indragostit care ofera o inimioara rosie persoanei iubite, de Sfintul Valentin. Sarbatoarea in amintirea preotului roman nu se opune cu nimic sarbatorii romanesti a dragostei, Dragobetele, pe care-l sarbatorim pe 24 februarie. Sa deranjeze pe cineva ca avem doua sarbatori ale iubirii, intr-o epoca in care avem, mai mult ca oricind, nevoie de iubire? Numai lipsa de informare asupra fenomenului Valentine\'s day a dus la cele doua extreme: comercializarea excesiva de catre tinara generatie si respingerea zilei de Sfintul Valentin de catre o anumita parte a ortodoxiei valahe. Decit sa polemizam pe marginea unor lucruri care nu mai au nevoie de explicatii, am putea sa oferim, de doua ori, inimioare personei iubite, de Sfintul Valentin si de Dragobete, si atunci viata ar deveni mai frumoasa, stresul ar fi inlocuit cu poezia si am fi cu totii mai buni. Cel putin de Sfintul Valentin si de Dragobete! Macar doua zile pe an! (Valentin MUSCA)




În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.