Educație

Internatele din zona de munte, solutie pentru naveta elevilor

Camelia Stănilă
7 feb 2008 910 vizualizări
Inspectorul general Iordache Bostan a vizitat marti scolile din zona de munte, pina la care elevii fac naveta mai mult de 3 km u seful ISJ doreste internate la Tulnici si Nereju, care s-ar adauga la cel deja existent la Vrincioaia u acestea ar putea fi utilizate chiar ca tabere scolare

Naveta elevilor ar putea fi rezolvata prin ridicarea sau renovarea micro-internatelor din zona de munte. Asa considera inspectorul general Iordache Bostan, care a vizitat marti sapte unitati scolare pina la care elevii fac naveta zilnic, cel putin 3 km pe jos. Aceasta in conditiile an care drumurile impracticabile nici nu permit introducerea unui microbuz scolar. "Aceasta situatie exista si in alte judete. Din pacate sint locuri in care copiii fac naveta pe jos, de multe bori prin locuri periculoase. La nivelul judetului Vrancea vom rezolva aceasta problema, daca primim si acordul Ministerului Educatiei, prin constructia sau renovarea internatelor din zonele de munte. Acestea au existat, insa s-a cam renuntat la ele si nu este bine. Pe parcurs ele ar putea deveni chiar tabere scolare, pentru ca zona este foarte frumoasa. Un astfel de internat am vazut deja la Scoala Vrincioaia, unde sint cazati 45 de elevi din satele Muncei si Plostina. Iar pe viitor se doreste sa fie adusi aici si cei 32 de copii din Spinesti. Odata ce se gaseste local pentru gradinita se va mai putea elibera din spatiul internatului. Apreciez ideea domnului director Ion Lepadatu, ca a si convins parintii sa-i lase pe copii la internat, pentru a nu mai face naveta", a mentionat Iordache Bostan. Acesta a adaugat ca s-a deplasat si la Spulber, in satul Pavalari. Cei 10 copii ar putea merge la Nereju si cazati acolo, daca s-ar repune in folosinta fostul internat. Potrivit lui Bostan, si la Tulnici ar mai fi oportuna infiintarea unui micro-internat, care sa preia elevii de Negrilesti si Birsesti, la distanta de 7-8 km. De altfel, la nivelul localitatii Tulnici exista deja un bloc in constructie, nivelul neocupat putind fi utilizat ca internat cu 20-40 de locuri. Aceasta in cazul in care directorul Vasile Olteanu va ajunge la un acord cu edilul localitatii. "Sint copii putini in astfel de situatii, iar costurile nu ar fi asa de mari. Ministerul ar putea sa le suporte, pentru ca oricum investeste in constructii noi, in reabilitari si microbuze. In zonele de munte, insa, aceste micro-internate ar fi solutia optima. La Vidra, de exemplu, costul mesei se ridica la 65 lei/ luna", a precizat Iordache Bostan. Seful ISJ a mai vizitat si scolile din Haulisca, dar si Grupul Scolar Vidra, in a carui internat doreste sa-i cazeze pe cei trei copii ai familiei Amariei din catunul Tauca - Paulesti, caz care a ajuns si in presa centrala. Iordache Bostan asteapta astazi un raspuns din partea mamei copiilor, pentru a vedea daca acestia vor fi cazati sau nu la Vidra, incepind de saptamina viitoare cind incepe semestrul II de scoala. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.