Educație

Biserica-moschee din cartierul CFR

Valentin Muscă
5 feb 2008 2543 vizualizări
Bisericile focsanene adapteaza diferite stiluri, de la cel maramuresean gasit linga Brigada 282 Infanterie Mecanizata din Sud, la "biserica-moschee" de linga Scoala nr. 7

Cei care doresc sa vada ultima ciudatenie in materie de arhitectura bisericeasca pot merge in cartierul CFR. In spatele Scolii nr. 7 din Focsani se construieste ultima noutate in domeniu (foto), mai exact o biserica in forma de patrulater, cu laturile egale, cu turnuri pe fiecare colt, ca la moscheele fratilor musulmani. Pe fiecare din cele patru laturi se afla cite o semi-cupola, iar in centru un turn. Conform regulilor Bisericii Ortodoxe, un lacas de cult trebuie, in principiu, sa aiba forma de cruce si sa cuprinda un pronaos, naos si altar. Aceasta "biserica-moschee" nu are nimic din toate acestea si, in plus, se afla intr-o intersectie, intr-un loc din care nu se poate iesi, dar nici intra. Nu trebuie sa fii cunoscator in ale arhitecturii ortodoxe pentru a remarca stilul total diferit de cel al bisericilor ortodoxe din Focsani. "Biserica-moschee" din cartierul CFR nu are nimic in comun cu credinta ortodoxa pe care o propovaduieste Biserica Ortodoxa Romana si este o sfidare la traditia seculara a arhitecturii religioase romanesti. Reprezentantul Ministerului Culturii si Cultelor in teritoriu ne-a declarat ca pentru ridicarea acestei biserici responsabilitatea revine doar autoritatilor bisericesti. "Responsabilitatea cade in sarcina Protoieriei si a Episcopiei Buzaului si Vrancei, care au calitatea necesara pentru a verifica daca planul lacasului de cult corespunde normelor si traditiei ortodoxe. Nu ne putem amesteca in treburile interne ale Bisericii. In ce priveste amplasamentul, problema tine de Primaria Focsani, care a acordat autorizatia de constructie", ne-a spus Paraschiv Usturoi, directorul Directiei pentru Cultura Vrancea. Cert este, deocamdata, ca in Focsani bisericile au adoptat si alte stiluri, total diferite de cele cu care s-au obisnuit vrincenii. Startul l-a dat biserica maramureseana de linga Brigada 282 Infanterie Mecanizata "Unirea Principatelor" din cartierul Sud. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.