Educație
Sfîntul Ioan Bosco, învăţătorul tineretului
31 ian 2008
707 vizualizări
Sfîntul Ioan Bosco, cunoscut mai ales sub numele de Don Bosco, este unul din preoţii romano-catolici care au influenţat învăţămîntul occidental în secolul al XIX-lea.
A fost unul din marii pedagogi catolici din secolul al XIX-lea
într-o societate conservatoare, in care părinÃii utilizau incă metode brutale pentru educaÃia copiilor, Sfintul Ioan Bosco a reuºit să revolutioneze invatamintul, impunind in locul acestor metode, uneori primitive, cuvintul. Pentru acest lucru Biserica romano-catolica il l-a numit "parintele si invatatorul tineretului" si din 1934 a fost canonizat. Numele sau se leaga de felul in care a reusit sa puna in practica principiile sale pedagogice, fondind Societatea Saleziana, institutie celebra in occdientul catolic pentru ajutorul care il acorda studentilor. Nascut intr-o familie saraca din Italia la 1815 si ramas orfan, Ioan Bosco a aplicat crestinismul in mijlocul sarcacilor din strada si a tinerilor fara sprijin material. Din 1841 a fost preotit la Torino intr-un oras cu muncitori saraci si prunci abandonati, locul in care a inceput misiunea sa educativa. Exemplul sau a fost urmat de alti preoti si asa s-a nascut miscarea care a dus la infiintarea Societatii Saleziene. Astazi, in orasele catolice din Occident exista camine pentru studenti sub patronajul Societatii si numele de Salezianum este sinonim cu ospitalitatea. (V. M.)
Ziarul de Vrancea nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.