Educație

In memoriam Tudor Vornicu

Valentin Muscă
29 ian 2008 1963 vizualizări
A fost unul din cei mai importanti realizatori de televiziune, comparat adesea cu Leon Zitrone si Michel Drucker

Astazi se implinesc 78 de ani de la nasterea jurnalistului Tudor Vornicu. Gazetar la "Sportul popular" dupa al II-lea Razboi Mondial, crainic sportiv la Radio, redactor la "Scinteia", corespondent "Agerpres" la Paris si om de televiziune din 1965 si pina in 1989, Tudor Vornicu este considerat unul din cei mai importanti teleasti romani. Nascut in Anghelestii Vrancei in 1926, primul copil al Sylvanei si Neculai Vornicu va avea un destin comparabil cu cel al bunicului sau dinspre mama, italianul Guido Gianetti. Daca pe filiera paterna jurnalistul se tragea dintr-o veche familie de razesi de pe Valea Domositei, familia din partea mamei venea din Piemont, fiind printre miile de familii valdenze persecutate de nationalistii catolici italieni. Ajuns printr-o fericita intimplare pe mosia familiei Mavrocordat, la Anghelesti, la sfirsitul secolului al XIX-lea, Guido Gianetti, bunicul jurnalistului, va ridica o casa ca in povesti si va ramine pe veci pe acest pamint de vis din Tinutul Adjudului. Sylvana, fiica piemontezului, se va casatori cu invatatorul Neculai Vornicu si asa va incepe povestea lui Tudor Vornicu. Dupa peregrinari fara sfirsit prin Delta Dunarii, in 1945 va termina Liceul "Gheorghe Sincai" din Bucuresti. Urmeaza intilnirea cu presa scrisa, debutul la Radio si din 1959 este corespondent "Agerpres" in capitala Frantei. Intre 1965 si 1989 va lucra in televiziune la Redactia "Divertisment", punind bazele unei adevarate scoli de jurnalism. Comparat adesea cu Leon Zitrone si Michel Drucker - cel din urma fiul unui evreu nascut in Romania - Tudor Vornicu a fost jurnalistul care a realizat unele din cele mai incitante interviuri tv, avind in fata camerei muzicieni, scriitori si artisti celebri din toata lumea. Biografia sa a fost scrisa de vrinceanca Annie Musca si va apare la Editura Terra din Focsani. Televiziunea Romana a pregatit pentru astazi, de la orele 17:30, o emisiune speciala "Tudor Vornicu", unde sint invitati colegii din televiziune care au colaborat la realizarea biografiei jurnalistului din Anghelestii Vrancei. (Valentin MUSCA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.