Educație

Scolile cersesc bani pentru atestate profesionale

Camelia Stănilă
28 ian 2008 1909 vizualizări
La inceperea anului scolar, multe unitati de invatamint s-au trezit somate sa respecte un ordin din 2003, astfel ca si-au trimis ingrijitoarele la cursuri u majoritatea femeilor de serviciu s-au vazut insa nevoite sa suporte cheltuielile din propriul buzunar

Dupa ce ani de-a rindul dascalii au facut scandal pentru a se reglementa plata analizelor medicale obligatorii, in acest an scolar o alta categorie a personalului din invatamint a trebuit sa scoata bani din buzunar pentru atestate profesionale. Si de data aceasta a fost vorba de ingrijtoarele din scoli, care abia daca iau 400 lei lunar. Desi cursurile sint necesare si obligatorii, autoritatile locale prea putin au avut grija ca in bugete sa includa sume rezervate acestor perfectionari, uneori anuntate pe ultima suta de metri. 2006 a fost anul instruirii paznicilor, 2007 cel al femeilor de serviciu... Potrivit legii, cursurile sint suportate de angajator (autoritatile locale), dar cu toate acestea s-a ajuns la aceeasi scuza, a lipsei fondurilor.


Chiar dupa inceperea anului scolar 2007-2008, majoritatea unitatilor de invatamint s-au trezit somate sa respecte un ordin al Ministerului Sanatatii din 2003, prin care ingrijitoarele trebuiau sa invete normele elementare de igiena. Cursuri care s-au ridicat la 120 lei, extrem de mult la venitul pe care-l au femeile de serviciu. Si daca unele scoli au cautat "artificii" pentru a putea achita aceste cursuri, altele si-au trimis angajatele la instruiri pe banii propriii. Au existat insa si situatii in care conducerile scolilor au solicitat banii de la autoritatile locale, chiar cu riscul unor amenzi din partea Autoritatii de Sanatate Publica (ASP). Unii directori chiar au apelat la primari pentru a mai cere clementa autoritatilor sanitare, care s-au aratat intrasingente in privinta aminarii acestei dispozitii.

"Conform legii, angajatorii trebuie sa plateasca aceste cursuri, de aici incolo nu mai este treaba noastra. Nimeni nu mai poate sa stea fara cursuri de perfectionare, iar acestea nu pot fi validate fara a fi certificate. Asa cere ordinul. Lipsa acestui certificat care sa arate insusirea cursurilor duce la amenzi intre 2.000- 4.000 lei. Patru ani au avut la dispozitie sa faca acest curs, am avut mare ingaduinta. Cursurile sint valabile 3 ani, dupa care expira si trebuie reimprospatate", a afirmat Cornelia Draguna, directorul ASP Vrancea, specificind si faptul ca reprezentantii scolilor tot amina sa respecte diverse reglementari si intra in panica abia la demararea controalelor.


"Artificii" pentru plata perfectionarilor


Desi la nivelul unei unitati exista 4-8 femei de serviciu, ceea ce nu reprezinta o cheltuiala foarte de mare la nivelul localitatii, au existat cazuri in care scolile au fost nevoie sa caute solutii alternative pentru achitarea cursurilor. Scoala "Nicolae Iorga" Focsani, spre exemplu, s-a gindit la plata unor ore suplimentare pentru femeile de serviciu, care si asa au salarii de circa 350 lei. "Cursurile au costat 120 lei si am aprobat in consiliul de administratie sa le platim niste ore suplimentare 2-3 luni, pentru a mai amortiza din cheltuieli. Li se cer obligatoriu aceste cursuri, fara ele nu au cum sa fie ingrijitoare", a precizat directoarea Vasilica Sava, la citva timp dupa demararea cursurilor la nivelul scolii. Colegiul Economic sau Scoala "Ion Basgan", pe de alta parte, a solicitat aceste fonduri Primariei, desi la nivelul unitatilor exista 5 ingrijitoare. "Anul trecut am avut o perfectionare a paznicilor, am platit noi cursurile, iar apoi foarte greu am reusit sa stringem banii", a spus diectorul Colegiului Economic, Radu Stefan. Conducerile scolilor incearca sa convinga autoritatile sa prevada sume in buget si pentru astfel de cheltuieli de perfectionare, pe linga alte facilitati de care ar trebui sa beneficeze cadrele didactice.


"Cursurile sint utile"


Desi in unele cazuri au scos aproape jumatate din salariu din propriul buzunar, pentru a invata normele de igiena, ingrijitoarele din scoli s-au declarat multumite de aceste cursuri, pe care le-au considerat extrem de utile. Majoritatea chiar au spus ca e bine sa cunoasca ce substante dauneaza sanatatii, spre exemplu, mai ales ca uneori au in grija copii foarte mici. "Cursurile sint foarte bune. Nu ne e rusine cu ceea ce facem, noi care lucram in scoli sau gradinite sintem mai mult decit simple femei de serviciu. Avem grija de copii, ii indrumam", ne-au spus citeva ingrijitoare de la Scoala "Stefan cel Mare" Focsani, care au urmat acest cursuri in 2006. Potrivit reprezentantilor Scolii Postliceale Sanitare "Vasile Alecsandri", singura acreditata in judet sa faca astfel de cursuri, pina spre finele anului 2007 citeva sute de ingrijitoare promovasera sau urmau cursurile de igiena. De altfel, acestea sint obligatorii nu doar pentru personalul din scoli, ci si pentru cel din spitale, alimentatie publica sau comert, servicii de coafor/frizerie sau servicii de tip dezinfectie, dezinsectie, deratizare. "Unii platesc singuri cursurile, in alte cazuri scolile achita, in functie si de ce au prevazut in buget", a spus Constantina Negoita, directorul Scolii "Vasile Alecsandri". Aceasta a recunoscut insa ca s-au mai aplicat si reduceri de la 120 la 80 lei, pentru ingrijtoarele cu o situatie financiara nu prea buna. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.