Educație

Sfîntul Efrem Sirul

Valentin Muscă
28 ian 2008 664 vizualizări
Biserica Ortodoxă pomeneşte azi pe sfîntul care a compus cea mai cunoscută rugăciune din Postul Mare.

Este creatorul celei mai cunoscute rugăciuni din Postul Mare

"Doamne ºi Stăpinul vieÃii mele, duhul trindăviei, al grijii de multe, al iubirii de stăpinire ºi al grăirii in deºert nu mi-l da mie. Iar duhul curăÃiei, al gindului smerit, al răbdării ºi al dragostei, dăruieºte-l mie, robului Tău. Aºa Doamne, împărate, dăruieºte-mi, ca să-mi văd greºalele mele ºi să nu osindesc pe fratele meu, că binecuvintat eºti in vecii vecilor. Amin". Efrem Sirul a trăit in secolul al IV-lea in cetatea Nisibe, acolo unde au apărut primele semne ale civilizaÃiei umane. Devenind creºtin este nevoit să părăsească familia pentru că cei apropiaÃi nu erau creºtini. Cu o predispoziÃie spre rugăciune ºi solitudine, se retrage in pustiu. Este hirotonit diacon de Sfintul Vasile cel Mare ºi trimis in Siria unde, la Edesa ºi Nisibe, realizează o operă teologică axată pe importanÃa rugăciunii ºi a ascezei. Părăseºte această lume la 373 lăsind posterităÃii cea mai emoÃionantă rugăciune din Postul Mare. Paradoxal, in ziua cind ortodocºii il pomenesc pe sfintul rugăciunii, catolicii fac amintirea sfintului care a introdus in teologia creºtină filosofia lui Aristotel, Toma din Aquino. Două Biserici, cu aceeaºi tradiÃie timp de o mie de ani, peste care s-au adăugat accidentele istoriei. Occidentalii au incercat să-l explice pe Dumnezeu cu noÃiunile filosofiei, orientalii s-au străduit să-l intuiască prin rugăciune. ªi unii ºi alÃii cred in acelaºi Dumnezeu Treimic, dar sint robii mentalităÃilor ºi influenÃelor culturale diferite de la o parte a Europei la cealaltă. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.