Educație

Sfantul Toma din Aquino

Valentin Muscă
28 ian 2008 826 vizualizări
Este cel care a introdus filosofia in teologie, increstinandu-l pe Aristotel Sfantul Toma din Aquino este cel mai important teolog catolic, iar teologia sa este normativa in Biserica Apuseana.

Opera teologica a lui Toma din Aquino este studiata de peste sapte secole in toate universitatile catolice din lume. Din Irlanda pana in Filipine si din Statele Unite ale Americii pina in Africa, lucrarile italianului care a ordonat gandirea catolica sunt tiparite si retiparite periodic. Nu exista alt autor care sa fi influentat teologia occidentala ca Toma din Aquino, nici alta lucrare de teologie ca Summa Teologica a Aquinatului, care sa fie atat de respectata de teologii occidentali. Si totusi, nimic nu prevestea in copilaria italianului despre destinul sau fabulos. Nacut in castelul unei familii de nobili de langa Napoli, tanarul a urmat ca toti tinerii din familii aristocrate un ciclu de initiere in cele sapte arte liberale (discipline de invatămant) ale vremii, mai putin teologia. Intalnirea cu scrierile lui Aristotel a fost elementul definitor pentru formarea gandirii sale sistematice. A urmat surpriza neplacuta in ochii familiei, cand tanarul a intrat in Ordinul Fratilor Dominicani. Dar intalnirea cu Sfantul Albert cel Mare la Scoala Dominicana din Koln, in 1248, a fost momentul provindential pentru dominican, intrucat Albert cel Mare era unul din cei mai avizati cunoscatori au operei aristoteliciene si i-a oferit napolitanului cheia intelegerii gandirii grecesti. Cu aceasta cheie Toma din Aquino a revolutionat teologia medievala occidentala printr-o serie de lucrari care au explicat pentru totdeauna doctrina Bisericii romano-catolice. Increstinarea lui Aristotel este opera lui Toma din Aquino si, din secolul al XIII-lea si pana astazi, lucrarile sale sunt neegalate. Desi acuzat de orientali pentru ca a introdus filosofia in teologia crestina, Toma din Aquino a trecut la cele vesnice in 1274 si a fost declarat sfant in 1323. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.