Educație

Ecaterina Andronescu a promovat Politehnica printre cuzisti

Camelia Stănilă
26 ian 2008 825 vizualizări
Fostul ministru al Educatiei le-a spus liceenilor cit de cautate sint facultatile de la Politehnica si ce nevoie este de ingineri pe piata muncii u potrivit acesteia, 70-80% din studenti se angajeaza inca din anul II u Ecaterina Andronescu le-a dat cuzistilor si citeva lectii de viata

Fostul ministru al Educatiei, Ecaterina Andronescu, s-a intilnit ieri cu viitorii absolventi de la Colegiul National "Al. I. Cuza", pe care a incercat sa-i convinga sa devina studenti la Politehnica in Bucuresti, universitate care cuprinde 13 facultati si nu mai putin de 67 de specializari. La sediul Inspectoratului Scolar, rectorul universitatii le-a vorbit elevilor despre criza de ingineri de pe piata muncii, facilitatile oferite de Politehnica, despre partea de cercetare, dar le-a si oferit tinerilor citeva sfaturi legate de ceea ce vor da faca in viata. Ecaterina Andronescu si-a promovat studiile de inginerie care se fac si in 3 limbi straine, campusurile ce se intind pe 100 hectare, caminele renovate ce asigura circa 14.000 locuri de cazare, platforma prin care studentii pot comunica on-line cu profesorii, dar si proiectele ce urmeaza a fi implementate. Rectorul a explicat ca este o criza de ingineri in Romania, ba chiar acestia sint atrasi si in alte sectoare. "Inainte de \'89, invatamintul superior avea 130 de mii de studenti, din care 66% erau in invatamintul tehnic. Acum in tara sint 70 de mii de studenti si mai putin de 25% sint in invatamintul tehnic. Un alt fenomen este ca si serviciile angajeaza ingineri, bancile de exemplu, multi studenti fiind tentati de salariile oferite de unele companii. (...) Studentii nostri nu-si fac probleme in privinta unui loc de munca, 70-80% sint angajati inca din anul II, ceea ce nu ne bucura insa prea mult. Multi dintre studentii performanti in IT sint exploatati practic de patroni, mai bine de 8 ore pe zi, astfel ca nu mai au timp de achizitiile necesare in scoala. Patronii le spun ca scoala nu ii invata ce trebuie si e un mod pagubos de a privi lucrurile. In plus, in lunile martie- aprilie nu prea avem ce le oferi angajatorilor, pentru ca majoritatea viitorilor absolventi au deja angajamente", a aratat Ecaterina Andronescu. Aceasta a precizat ca si tarile dezvoltate, ca Germania, Franta, Elvetia, Italia, au o mare nevoie de ingineri, astfel ca exista si riscul ca multi romani sa plece peste hotare. Pe de alta parte, fostul ministru a aratat ca si companiile au inceput sa ofere tot mai multe burse private pentru a-i stimula pe cei mai buni studenti, unele renuntind chiar la conditionarile de a lucra dupa absolvire pentru firma respectiva.


ID-ul a cazut in derizoriu


La intrebarile puse de cuzisti, rectorul Universitatii Politehnica din Bucuresti a vorbit si despre programul Erasmus prin care studentii beneficiaza de stagii peste hotare, dar si despre cursurile on-line care se fac cu profesori din America, spre exemplu. In acest context, fostul ministru a criticat sistemul de invatamint la distanta si le-a atras atentia elevilor asupra a ceea ce doresc sa faca pe viitor. "Nu vrem sa trimitem acest invatamint on-line in sfera invatamintului la distanta, care a cazut in derizoriu. Nu cautati un astfel de invatamint, facil, pentru ca diploma nu e un document care sa va ajute in viata daca in spate nu aveti si acoperirea necesara in cunostinte. Veti regreta si problema este ca nu veti mai putea corecta ceva", le-a spus Ecaterina Andronescu liceenilor de la Cuza, carora le-a precizat de la inceput ca ingineria nu este un domeniu usor. De asemenea, rectorul a abordat si problema cercetarii, domeniu care a ridicat bugetul institutiei, prin proiectele cistigate de dascali, la 550 milioane lei. "Sa nu va asteptati sa faceti nu stiu ce descoperiri din anul I. Totul depinde si de achizitiile din timpul scolii. Exista foarte multe echipe de cercetare care au in componenta studenti, insa trebuie sa solicitati acest lucru. Asta presupune mai putine ore petrecute la discoteca si mai multe in laborator", a mai spus Andronescu, care a anuntat si intentia realizarii unui Institut de Cercetare in cadrul Politehnicii, unde invata si foarte multi absolventi ai liceelor focsanene. Ecaterina Andronescu a mai afirmat ca scoala ar trebui sa formeze un om capabil sa ajunga la telul pe care si l-a propus. "Indiferent unde ajungeti studenti, sa va ginditi bine cu ce va umpleti viata, pentru ca e o perioada pe care Dumnezeu ne-a dat-o pe timp limitat. De multe ori nu facem nimic astazi in ideea ca putem recupera miine, insa fiecare zi are o menire in viata noastra. Trebuie sa gasim in fiecare zi acele activitati care sa ne dea puterea ca miine sa facem ceva in plus", i-a mai sfatuit fostul ministru pe liceeni. (Camelia STANILA)






În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.