Educație

Mos Ion Roata a fost bunicul strabunicului meu

Camelia Stănilă
24 ian 2008 2430 vizualizări
Cu ocazia sarbatoririi Unirii de la 1859, profesorii Scolii "Stefan cel Mare" au descoperit, printre propriii elevi, o urmasa directa a lui Mos Ion Roata u

Are aproape 12 ani si invata in clasa a V-a F la Scoala "Stefan cel Mare". Maria Georgiana Nechifor poate fi considerata o eleva obisnuita, isteata si sirguincioasa, insa putini sint cei care stiu ca ea poarta in vene singele unui personaj care a ramas in istorie dupa evenimentele din ianuarie 1859, cind s-a infaptuit Unirea Principatelor Romane. "Mos Ion Roata a fost bunicul strabunicului meu", spune cu modestie Maria. Descendenta familiei Nechifor a fost descoperita intimplator de profesorul Ionut Zait, in timp ce stabilea cu elevii tema desenelor pentru celebrarea zilei de 24 ianuarie. Dascalii Scolii "Stefan cel Mare" sint mindri ca "istoria Micii Uniri" se regaseste azi la Focsani nu doar prin actiunile menite sa sarbatoreasca evenimentul, ci si prin unul din urmasii personalitatii care, de 149 de ani, face parte din spiritul vrincenesc. Profesorii, in frunte cu dirigintele Adrian Grigoriu, spun ca stra-stra-stranepoata lui Mos Ion Roata este un copil inteligent, "in a carui privire se intrezareste parca istetimea nativa a stramosului de singe" si chiar au impresia ca in caracterul Mariei se vedt "amprenta unei personalitati istorice". "Este foarte modesta, insa la clasa comunica foarte mult, face analogii...", a completat profesorul Ionut Zait. Chiar daca astazi poarta un alt nume, familia sotilor Costel si Elena Nechifor a stiut sa-si aprecieze pe drept cuvint "mostenirea", chiar daca nu au facut public acest lucru. Profesorii Scolii "Stefan cel Mare" chiar au ajuns la concluzia ca eleva lor face parte dintr-o familie care este mult mai apropiata ca genealogie de Mos Ion Roata, decit urmasii cunoscuti, de la Cimpuri. "Strabunica mea, Marghioala Roata, mai traieste si inca detine casa de la Cimpuri, desi acum e in grija altcuiva. Are cam 80 de ani si sta cu bunicii la Racoasa. Strabunicul a murit acum citiva ani, cind inca eram la gradinita. Am aflat intimplator, cind aveam 9 ani, de faptul ca sint stra-stra-stranepoata lui Mos Ioan Roata. La inceput nu mi-a venit sa cred, am crezut ca mama glumeste, dar apoi m-am convins ca este adevarat. Totul a pornit de la o carte cu Mos Ion Roata, pe care nu am vrut sa o dau finutului", ne-a povestit Maria Georgiana Nechifor, care are si un fratior mai mic cu 2 ani. Intrebata cum se simte in postura de urmasa a lui Mos Ion Roata, Maria s-a aratat entuziasmata de atentia care i se ofera, chiar daca recunoaste ca mai are parte si de unele glume din partea colegilor. "Au fost suprinsi cind au auzit. Toti s-au ridicat din banca si au venit sa ma atinga, sa ma imbratiseze", ne-a spus eleva despre reactia colegilor de clasa. Maria se considera insa un copil obisnuit, care deocamdata nu-si doreste decit sa fie sanatoasa, alaturi de familia si prietenii ei, sa aiba rezultate bune la scoala si, poate, cu putin noroc, sa se bucure in viitor de un calculator in pas cu noua tehnologie. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.