Educație

Nu trebuie sa dezvaluim doar evenimente seci, ci caractere

Camelia Stănilă
24 ian 2008 707 vizualizări
Profesorii de istorie prezenti la prima editia a simpozionului "Unirea principatelor Romane" au fost de parere ca trecutul trebuie sa ofere invataminte pentru viitor

Zeci de profesori si specialisti in istorie s-au reunit ieri la Focsani pentru a dezbate problematica Unirii de la 24 ianuarie 1859 si pentru a gasi noi abordari a evenimentelor de acum 149 de ani, in cadrul primei editii a simpozionului national "Unirea Principatelor Romane", organizat de Inspectoratul Scolar. Dascali din Iasi, Buzau, Galati, Vaslui, Mures si, desigur, Vrancea, au incercat sa aduca in atentie aspecte din localitatile din care provin, mai putin cunoscute poate, considerind ca oricum "este foarte greu sa vii la Focsani sa vorbesti despre Unire". Simpozionul s-a bucurat de prezenta profesorului dr. Dumitru Vitcu de la Universitatea "Stefan cel Mare" Suceava si cercetator la Institutul de Istorie "A.D. Xenopol" Iasi, dar si a unor inspectori scolari de specialitate din citeva judete. Inainte de prezentarea comunicarilor stiintifice, invitatii au fost delectati si si cu un frumos program artistic sustinut de elevii Liceului de Muzica si Arte Plastice "Gh. Tattarascu". Acestia au intonat Hora Unirii, citeva cintece populare, dar si un vals la pian. Activitatile de ieri au avut ca fundal si citeva imagini din orasul Unirii, insotite de citeva date despre Tinutul Putna si evenimentele de la 1859. Prof. dr. Dumitru Vitcu a afirmat ca desi problematica Unirii este una "batatorita", inca exista chestiuni nuantabile care vor trebui analizate de istorici. Aceasta in conditiile in care, in colectiile existente, sint citate aceleasi lucrari, fara a se merge direct la documentele originale. "Trebuie sa dezvaluim nu doar evenimente seci, ci caractere. Astazi este nevoie sa ne aplecam cu veneratie asupra inaintasilor nostri, asupra activitatii lor, dar si sa ne aducem propria contributie la descoperirea acestor valori", a subliniat Dumitru Vitcu.

"Invataminte pentru viitor"

Primul care a spart gheata si a prezentat lucrarea stiintifica a fost profesorul Ionel Constantin de la Liceul de Muzica si Arte Plastice Focsani, acesta abordind orasul de pe Milcov ca "posibila capitala a Unirii". Acesta a facut referire la scrierile lui I. M. Dumitrescu, care prezinta si primirea fastuoasa pe care locuitorii de pe aceste meleaguri i-au facut-o lui Cuza, bugetul imens alocat acestor manifestari menite sa-l convinga pe domnitor sa stabileasca capitala tarii la Focsanii. Profesorul a incheiat cu frumoasele vorbe ale lui G.G. Longinescu: "Focsaniul a dorit sa fie capitala Unirii Mici. Nu a reusit, dar face parte din Sfinta Treime care a pus bazele Unirii Mari". Inspectorul de istorie de la ISJ Mures, Gabriel Groza, a abordat unirea din perspectiva ardelenilor, comunicarea sa bazindu-se pe ideea de unitate inainte de 1859, bucuria cu care ardelenii au intimpinat actul lui Cuza, dar si pe biografiile unor ardeleni care au contribuit la dezvoltarea invatamintului iesean. Acesta a facut referire si la scrierile favorabile din presa vremii, inclusiv din presa maghiara. Contributiile lui Alexandru Papiu Ilarian sau Costache Negri, implicarea galatenilor sau birladenilor in realizarea Unirii au constituit alte aspecte abordate de profesorii de istorie. Gabriela Obodariu de la Colegiul National "Al. I. Cuza" Focsani a recunoscut ca a abordat problema Unirii nu doar in calitate de profesor de istorie, ci si ca voluntar al societatii civile, mai ales ca tema aleasa a vizat falsificarea alegerilor si presiunile la care au fost supuse divanurile ad-hoc. "Nu trebuie sa ne indreptam spre trecut doar ca sa-l prezentam, ci ca sa tragem invatamintele care sa ne ajute sa mergem mai departe", a concluzionat profesoara Gabriela Obodariu. Comunicarile stiintifice prezentate pe scurt ieri vor fi reunite intr-o brosura, care va fi tiparita si distribuita in Vrancea, dar si in judetele participante. (Camelia STANILA)


Unirea, celebrata cu elevii din Alba Iulia si Cimpulung Muscel


O parte din oaspetii de ieri au participat si la masa rotunda organizata de Scoala "Alexandru Vlahuta" Focsani, pe tema "Valorile invatamintului romanesc". Mica Unire e sarbatorita la Focsani si de elevii Scolii "Vasile Goldis" din Alba Iulia, ai Liceului Pedagogic "Carol I" din Cimpulung Muscel si ai Scolii "Al. Vlahuta" Gugesti. Potrivit directorului Valy Tiganus, actiunea face parte dintr-un parteneriat, al carui baze s-au pus de 1 decembrie la Alba-Iulia, unde elevii scolii focsanene au si sarbatorit Ziua Nationala. Programul de ieri a debutat cu o expozitie documentara dedicata zilei de 24 ianuarie si a continuat cu un program artistic, la care au contribuit si prescolarii Gradinitei nr. 13 Focsani. Ziua de 24 ianuarie include participarea la manifestarile ce vor avea loc in PiaÃa Unirii, un tur al orasului pentru oaspetii din alte judete, precum si o vizita la Casa Memoriala a lui Mos Ion Roata din Cimpuri.


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.