Educație

Florin Paraschiv, Euthanasia

Valentin Muscă
23 ian 2008 1073 vizualizări
Profesorul Florin Paraschiv ne invita la o initiere intr-un domeniu, pe cit de sensibil, pe atit de dificial de abordat - eutanasia, printr-o lucrare cu un titlu scurt si sec "Euthansia" (Ed. Andrew, Focsani, 2008).

Este prima abordare serioasa a unui subiect tabu

Etimologic vorbind, termenul este o sfidare a vietii pentru ca, tradus mot-a-mot, inseamna "moarte buna". Din punct de vedere medical insa, problema este cu totul alta, iar eutanasia inseamna actul prin care se pune capat in mod voit vietii cuiva, in situatii extreme. Chestiunea este in primul rind de domeniul eticii, daca privim din punct de vedere medical ºi de domeniul moralei, din punct de vedere religios. Profesorul Florin Paraschiv face munca de pionierat in domeniu, oferind nu doar o carte despre eutanasie, dar deschide, in aceasta urbe plina de scriitori fara opera, o invitatie la dezbaterea acestui subiect de care fug si medicii si cei cu responsabilitati in domeniu. Condamnata de toata lumea, paradoxal, eutanasia este o practica curenta in spitalele din Romania. Cunoscut mai ales ca o fire cu un penchant spre maniera cioraniana a cuvintului scurt ºi taios, de aceasta data ginditorul Florin Paraschiv livreaza pe piata cartii autohtone o lucrare cu un profund caracter pedagogic, instructiv, fiind dupa cunostintele noastre singura lucrare de gen scrisa in spatiul vrincean. De la modul in care este abordat acest subiect, de la lumea deschisa a Occidentului, pina in indepartata Rusie, trecind in revista pozitia Bisericilor si amintirile crude ale razboaielor ºi lagarelor de concentrare, cititorului i se ofera un evantai de fatete ale eutanasiei ºi mai ales ipostaze si opinii cit mai diverse. Tema profund medicala, dar cu puternice implicatii umane, eutanasia nu este tratata de autor din punct de vedere medical, ci cu ochii moralistului in maniera franceza pentru ca, desi traieste de trei decenii la Focsani, Florin Paraschiv a ramas imun la duhoarea mioritica a Cacainei, fiind unul din putinii minuitori ai condeiului care stie despre ce scrie. Ca toate lucrarile ginditorului Florin Paraschiv, "Euthanasia" nu este recomandata "blondelor" sau celor cu studii la sereleurile simbetiste din universitatile focsanene. (Valentin MUSCĂ’)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.