Educație

Aniversarea Sinodului VI Ecumenic

Valentin Muscă
23 ian 2008 568 vizualizări
Sinodul VI Ecumenic s-a desfasurat in anul 681 in Constantinopol. Motivul intrunirii episcopilor crestini in capitala Imperiului Bizantin a fost unul doctrinar.

Acestia au combatut pe monofiziti, adica pe crestinii care sustineau ca, in persoana lui Iisus Hristos, vointa umana ar fi fost supusa vointei divine. Aceasta erezie submina fundamentele teologice ale Bisericii, prin subordonarea firii umane celei dumnezeiesti. Dupa sinod s-a alcatuit o marturisire de credinta, care a fost trimisa tuturor bisericilor. Unele biserici nu au acceptat aceasta marturisire, rupindu-se de comuniunea bisericilor prezente la sinod, biserici numite pina astazi monofizite. Pentru ca la 681 nu au fost date canoane, citiva ani mai tirziu, la 691-692, parintii Bisericii s-au reunit si au dat canoane in contul Sinodului VI Ecumenic. Printre canoanele acestui sinod s-au aflat unele care au alimentat saminta discordiei dintre Biserica Apuseana si cea Orientala, inca nedespartite juridic la acel moment, cum ar fi condamnarea celibatului din ce in ce mai prezent in Apus si practica consumarii de lapte, brinza si oua in post. De asemenea, s-au interzis slujitorilor Bisericii sa aiba circiumi, sa nu fie hirotoniti preoti inainte de 30 de ani, mutarea unui preot dintr-o parohie in alta, luarea de bani pentru Sfinta Impartasanie, cercetarea vrajitoarelor si ingenuncherea duminica la biserica. (V. M.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.