Educație

Biblioteca Judeteana spera la un market al cartii

Iulia Crețu
22 ian 2008 922 vizualizări
Institutia anunta ca 27% din populatia municipiului mai rasfoieste cite o carte u elevii si studentii cauta literatura, critica, medicina, asistenta sociala, dar si studii de drept u bibliotecarii anunta pentru 2008 introducerea tuturor documentelor intr-o baza electronica

Biblioteca Judeteana "Duiliu Zamfirescu" Vrancea este una dintre cele mai frecventate institutii din judet. In 2007, nu mai putin de 27.283 de persoane au fost incluse in baza de date ca fiind cititori ai bibliotecii. Aceasta cifra arata ca 27% din populatia municipiului a luat macar o carte pentru a o rasfoi, numarul fiind in crestere fata de anii precedenti cu 6 procente. Nu numai orasenii apeleaza la serviciile bibliotecii, dar si cei din mediul rural. Anul trecut, peste doua mii de persoane de la sate au cautat carti la rafturi. Potrivit statisticilor incheiate de oamenii cartilor, in 2007 s-a citit mai mult in cartierele unde sint filiale ale Bibliotecii, respectiv Centru, Sud si Gara, utilizatorii beneficiind de colectii imbogatite cu peste 8 mii de volume. Media realizata de bibliotecari arata ca in jur de 800 de persoane au venit lunar la raft si au imprumutat aproape 13 mii de documente. "S-a observat o lectura foarte bine focalizata pe centre de interes. A fost o diversitate de solicitari, a unui public exigent, care percepe altfel biblioteca. Publicul ne cere permanent sa fim adaptati la nevoile sale de informare", a declarat Teodora Fintinaru, directorul Bibliotecii Judetene. Printre cei mai fideli utilizatori ai serviciilor bibliotecii se numara elevii si studentii, acestia cerind multe volume de literatura, critica literara, dar si medicina, asistenta sociala, drept, economie, management, psihologie, dar si protectia mediului sau dictionare. Nu numai cartile au atras la lectura, dar si periodicele, Biblioteca Judeteana punind la dispozitia celor interesati presa locala si centrala, dar si accesari gratuite la legislatia Romaniei din anii \'50 si pina in prezent. Aceasta a fost solicitata de 2.000 de persoane. Frecventa totala la Biblioteca a inregistrat pe anul trecut peste 96 de mii de vizite, din care 10.300 au fost on-line. "Am avut 2.100 de prelungiri ale termenelor de returnare facute telefonic si peste 300 de rezervari de carte", a mentionat si Claudia Hanganu, bibliotecar.


Bancorex-ul se poate transforma intr-un Biblio-market


Anul 2008 a debutat pentru institutia de pe strada Mihail Kogalniceanu cu o promisiune a CJ Vrancea de a fi mutata in Centrul Cultural de la fostul Bancorex. Bibliotecarii spera la un sediu mai mare, unde cartea sa fie ca intr-un super-market, iar utilizatorul sa aiba acces direct la raft. "Nu stim ce parte ni se va aloca, sigur va fi nevoie de o reambientare. Ceea ce visam noi este un spatiu central, accesibil, unde se poate contura un sit cultural. Bancorex-ul este potrivit, fiind aproape de Teatru, dar si de Fosta Prefectura. Vrem un market al cartilor, sa intri si sa nu-i vezi capatul, iar spatiul sa nu fie opacizat", a completat Teodora Fintinaru. Cu privire la bugetul pe anul in curs, bibliotecarii spera la achizitii asemanatoare cantitativ si calitativ cu cele facute in 2007. Acestia anunta manifestari de interes national, precum Tirgul de carte dedicat interculturalitatii sau colocvii pentru Duiliu Zamfirescu ori Leon Kalustian. In plus, fiecare volum din toate sediile Bibliotecii Judetene va intra intr-o baza de date electronica. "La Tirgul de carte Focsani 2008, care se va derula la finele lui mai si care va fi dedicat anului dialogului european intercultural, vom avea si invitati din Spania. De asemenea, vom organiza o actiune de introducere de date in baza electronica. Avem 190 de mii de documente, din care 60% apreciem ca au fost introduse in baza de date. Va urma apoi prelucrarea analitica", a mai declarat Teodora Fintinaru, directorul institutiei care are una dintre cele mai bune colaborari cu publicul. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.