Educație

Directorii de scoli, nemultumiti ca vor sta la cheremul CA

Camelia Stănilă
19 ian 2008 988 vizualizări
Iordache Bostan le-a sugerat managerilor sa faca propuneri in sensul eliminarii meditatiilor u urmatoarea dezbatere pe tema legilor educatiei va avea loc pe 28 ianuarie, in prezenta secretarului de stat Zvetlana Preoteasa

Directorii unitatilor de invatamint si-au aratat ieri nemultumirea in privinta citorva din prevederile proiectelor pentru Legea invatamintului si Statutul cadrelor didactice, prezentate de sefii ISJ. Cel mai mult pe directori ii deranjeaza ca vor fi la cheremul Consiliului de Administratie (CA), pe care nu-l vor mai putea conduce, potrivit noii legi aflate in dezbatere. Presedinte al CA poate fi insa un membru marcant al comunitatii sau chiar un parinte. In plus, directorii vor fi degrevati total de ore. Directorul va fi secondat doar de un director educativ si, doar acolo unde unitatile scolare sint foarte mari, de un director adjunct. Directorii educativi si, eventual, adjunctii vor trebui sa mai predea 2-6 ore. "Cum adica, directorul face toata munca si presedintele consiliului de administratie e cel mai tare?" s-a auzit ieri prin sala de sedinte a Inspectoratului Scolar. Potrivit detaliilor oferite de adjunctul Inspectoratului, Tudor Gogancea, consiliul de administratie va avea un rol foarte important, atit in elaborarea metodologiilor de concurs pentru profesori, testari ce vor fi sustinute la nivelul unitatii, cit si in privinta salarizarii suplimentare a cadrelor didactice, ce ii poate stimula pe dascali in cresterea calitatii actului de predare. De altfel, si prezentarea legata de salarizare si indemnizatii de conducere a stirnit ceva rumoare in rindul directorilor, mai ales ca retributia dascalilor va fi stabilita, printre altele, si in functie de calitarea activitatii, functia didactica, nivelul studiilor, grad, vechime, creditele obtinute, dar si de locul si conditile in care isi desfasoara activitatea. "Fiecare elev are in spate finantarea. Pierdeti elevi, pierdeti finantarea. Astfel trebuie sa faceti ceva si cu cei nescolarizati, sa-i convingeti sa vina la scoala", a explicat Tudor Gogancea. Pachetul noilor legi din invatamint trebuie dezbatute in fiecare unitate scolara pina pe 31 ianuarie, data la care sint asteptate la ISJ procese verbale ale sedintelor, insotite de sugestiile profesorilor. Seful ISJ, Iordache Bostan, le-a cerut dascalilor sa nu vina doar cu amendamente de natura sindicala si chiar a sugerat ca ar fi bine sa se tina cont si de propunerile facute de cei doi sefi ai statului, Traian Basescu si Calin Popescu Tariceanu, la lansarea pachetului de legi. Adica sa se mearga pe excluderea meditatiilor si pe eliminarea supraincarcarii elevilor. O dezbatere pe tema proiectelor va avea loc pe 28 ianuarie, de la orele 12.00, in prezenta secretarului de stat MECT Zvetlana Preoteasa. La discutii sint invitati elevii, parintii, profesorii, ONG-urile si toti cei care vor sa aduca imbunatatiri legilor. (Camelia STANILA)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.