Educație

Profesorii si-au cistigat sporurile in instanta

Camelia Stănilă
17 ian 2008 910 vizualizări
Consiliul Judetean, Primaria Marasesti si alte institutii au incercat sa blocheze procesul prin care dascalii cu vechime cereau venituri suplimentare

Tribunalul Vrancea a admis actiunea Sindicatului Liber din Invatamint care a solicitat, in numele a aproximativ 1.200 de cadre didactice, acordarea sporurilor de vechime pe ultimii trei ani cadrelor care au peste 30 de ani de activitate profesionala. Instanta a obligat piritii, mai exact Ministerul Educatiei Cercetarii si Tineretului (MECT), Inspectoratul Scolar Judetean Vrancea, peste 50 de primarii si 125 de scoli din judet, sa acorde reclamantilor transele suplimentare de vechime prevazute de art. 50, alin. 1 si 2 din Legea 128/1997 si sa plateasca acestora diferentele salariale aferente activitatilor prestate in perioada 23 noiembrie 2004 - 23 noiembrie 2007. Totul, reactualizat in raport de rata inflatiei la data platii efective. Totodata, Tribunalul a respins exceptia lipsei calitatii procesuale pasive invocate de Primaria Marasesti, ISJ Vrancea, MECT si CJ Vrancea. Sentinta este definitiva si executorie de drept. Partile pot face recurs in 10 zile de la comunicare, la Curtea de Apel Galati. Partile enumerate anterior au incercat sa "blocheze" actiunea profesorilor din instanta, incepind, de exemplu, de la Consiliul Judetean condus de Marian Oprisan si pina la Primaria Marasesti condusa de social-democratul Emilian Brasov. Acestia au invocat o exceptie in speranta ca actiunea Sindicatului nu va avea efectul scontat. Magistratii au decis, insa, altceva, avind la dosar si sentinte date de alte tribunale din tara care au hotarit acelasi lucru. Asa cum prevede legislatia in vigoare, persoanele din invatamint care au implinit 30, 35, respectiv 40 de ani vechime trebuie sa primeasca transe suplimentare de salarizare. Cum nu s-a intimplat in Vrancea ca profesorii sa incaseze banii respectivi, s-a ajuns la proces. Daca profesorii vor obtine o decizie favorabila si irevocabila in acelasi timp, la Curtea de Apel Galati, ramine de vazut cum si cit de repede isi vor primi banii. (Cristi IRIMIA)


CASETA:

Discutii pe tema salariilor


Sindicatele si reprezentantii Ministerului Educatiei au avut marti o prima intilnire pe tema cresterilor salariale pentru angajatii din invatamint, dar si in legatura cu realizarea unui nou contract colectiv de munca pentru 2009 si posibilitatea elaborarii unui proiect de lege privind salarizarea. Discutiile vor continua saptamina viitoare, impreuna cu reprezentantii Ministerului Muncii Familiei si Egalitatii de Sanse si ai Ministerului Economiei si Finantelor. Ministrul Cristian Adomnitei a promis insa o crestere a salariilor in sistem. "Ne intereseaza tot personalul din invatamint, si mai ales ne intereseaza sa sprijinim intrarea in sistem a tinerilor profesori, bine pregatiti, oferindu-le salarii mai mari", a spus ministrul. (C. S.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.