Educație

Eminescu, fata in fata cu tinara generatie

Ziarul de Vrancea
15 ian 2008 1740 vizualizări
Dascalii de la Colegiul Economic lanseaza azi un site destinat unui studiu de caz legat de interesul elevilor pentru opera lui Eminescu

Azi, la 158 de ani de la nasterea poetului national Mihai Eminescu, dascalii vrinceni incearca o noua abordare pentru marcarea evenimentului, pentru a atrage si mai mult tinara generatie spre opera poetului, dar si spre lectura in general. Un studiu de caz pe aceasta tema este realizat de profesorii Colegiului Economic "Mihail Kogalniceanu", prin intermediul unui site special creat, www.invingatori.go.ro, ce va fi lansat oficial in debutul manifestarilor de azi. Site-ul, realizat de prof. Maria Lupu si Bogdan Ciubotaru, contine si un chestionar pentru elevi, cu 4 intrebari: "Citesc adolescentii de astazi poezii de Mihai Eminescu?", "Numiti factorii care-i determina pe adolescenti sa citeasca /sa nu citeasca?", "Exista, in opinia voastra, solutii pentru receptarea autentica a poeziei lui Mihai Eminescu?" si "Imagineaza-ti ca astazi ai o intilnire cu Eminescu. Ce intrebari i-ai adresa?". In urma raspunsurilor se va intocmi un raport, se vor identifica solutii, pentru a fi discutate cu dascalii si elevii. De la orele 9.00, Colegiul Economic va derula si o lectura maraton din opera poetului, la care vor participa, pe rind, elevii de la toate clasele. Profesoara Maria Lupu va aborda "Corespondenta Eminescu- Veronica Micle", prof. Adrian Canae la lectura din operele lui Kant, Schopenhauer si Platon, pe teme precum geniu, iubire, cunoastere, prof. Elena Otava va efectua o lectura dramatizata a poemului Luceafarul, iar prof. Marius Catana, Daniela Cazacu si Marilena Gaucan vor citi poezii de dragoste, inspirate din istorie sau care dezvolta conditia omului de geniu.


Activitati in toate scolile


Activitati dedicate lui Eminescu vor avea loc in mai toate scolile din Focsani si nu numai. De altfel, unele au demarat chiar de saptamina trecuta. Ieri, de exemplu, la Gradinita nr. 16 din Focsani, in cadrul unui parteneriat cu Scoala "Anghel Saligny", a fost omagiat "poetul nepereche". A fost vernisata expozitia de desene inspirata din lirica eminesciana, elevii au recitat poezii, au dramatizat anumite fragmente si au ascultat cintece pe versurile lui Eminescu. La actiune au participat grupele mare pregatitoare (educ. Nastasia Cernat), mare (educ. Nastasia Tanase) si pregatitoare (educ. Lica Negoita), precum si clasa a III-a C de la Scoala "Anghel Saligny" (inv. Aurora Lefter). Azi de la orele 12.00, elevii claselor a V-a F si a VIII-a A de la Scoala "Stefan cel Mare" sint invitati in biblioteca pentru a asista la spectacolul -evocare dedicat lui Mihai Eminescu, sub genericul "Troienit cu drag de-aduceri aminte", realizat de prof. Constantin Macarie. Va fi prezentat un eseu scolar, se vor recita versuri din lirica eminesciana si din cea inchinata poetului, grupul vocal al scolii va interpreta cintece pe versuri de Eminescu, iar elevii vor avea ocazia sa asculte si voci din fonoteca de aur, printre cei care vor vorbi despre Eminescu numarindu-se Mihail Sadoveanu, Tudor Arghezi, Perpessicius sau Tudor Vianu. Colegiul Tehnic "Edmond Nicolau" a pregatit actiunea "Eminescu in actualitate", un filmulet, recitari si dezbateri pe teme eminesciene. Activitatea este pregatita de prof. Anicuta Budisteanu si prof. Ofelia Voicu, impreuna cu bibliotecara Zamfirica Stoica, incepind cu orele 13.00. (Camelia STANILA)


Eminescu, invitatul saptaminii la Liceul Pedagogic


Liceul Pedagogic "Spiru Haret" Focsani il va celebra pe Mihai Eminescu astazi de la ora 11.00, cu o serie de activitati care se inscriu mai mult sau mai putin in tiparul obisnuit al manifestarilor pentru poetul nepereche. Astfel, liceenii vor dezveli citeva panouri pe care tinerii si-au postat parerile despre Mihai Eminescu. De asemenea, vor fi impartiti fluturasi prin liceu privind 15 ianuarie, "ziua in care ne amintim cine sintem" cu chipul poetului. "De serbarea lui Eminescu elevii au conceput citeva momente muzicale, dar si o secventa de interpretare moderna. Manifestarile se vor finaliza cu un moment Pastorala. De asemenea, se va lansa si numarul 14 al revistei scolii, «Campus»", ne-a declarat Carmen Ion, director adjunct al Liceului Pedagogic "Spiru Haret". (I. C.)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.