Educație

Italienii ne instruiesc pentru un vin de calitate

Iulia Crețu
11 ian 2008 729 vizualizări
Timp de patru luni 10 tineri vrinceni iau lectii in domeniul viti-vinicol in podgoriile italienilor u cursul de perfectionare este acoperit de initiatori, regiunea italiana Cuneo si ANOFM

10 tineri din Vrancea au posibilitatea sa invete de la italieni cum se cultiva vita-de-vie si cum se obtine un vin de calitate superioara, astfel incit pe mesele occidentalilor sa fie deschisa o sticla cu bautura lui Bachus care sa fie inscriptionata "Made in Romania". Agentia Judeteana pentru Ocuparea Fortei de Munca anunta un parteneriat cu regiunea Cuneo din Italia prin care se va derula un program de formare profesionala in domeniul viti-vinicol. La proiect vor fi selectionate in total 30 de persoane, cite 10 din judetele Constanta, Mehedinti si Vrancea, cunoscute pentru intinsele podgorii. Selectia incepe din aceasta luna, iar programul se adreseaza atit persoanelor fara ocupatie, dar cu pregatire in acest domeniu, dar si celor care lucreaza in acest sector de activitate. In primul caz se va evalua si implicarea societatilor si agentilor economici din teritoriu pentru a asigura posibilitatea de a fi angajati la sfirsitul perioadei de formare sau de a facilita initiative de antreprenoriat in cadrul unor consortii. In cel de-al doilea caz se vor stabili acorduri cu societatile in cadrul carora lucreaza participantii la programul de formare. "Programul de formare va cuprinde: formarea lingvistica de baza in limba italiana (120 ore sala) - ianuarie-februarie, stagiu de formare in cadrul unor societati viti-vinicole situate in Provincia Cuneo - martie-iunie si activitatea de formare profesionala de nivel inalt, cu implicarea unor consultanti cu pregatire specializata in domeniu, agronomi si oenologi - martie-iunie", se arata intr-un comunicat de presa al AJOFM Vrancea. In cadrul stagiului pe care tinerii cultivatori de vita-de-vie il vor petrece in Italia, vor fi vizate trei domenii de activitate: cultivarea vitei-de-vie si ingrijirea pamintului, productia vinului si activitatea in pivnita, dar si obtinerea unui vin de calitate. "La final acestia se intorc in Romania, revin la locul de munca, iar cei neocupati vor fi acceptati de societatile contactate de noi in cadrul acestui program", a declarat Marina Dantis, director executiv al Agentiei pentru Ocuparea Fortei de Munca. Programul de formare prevede acoperirea tuturor cheltuielilor de formare, transport, casa si masa si dreptul la o bursa de studiu de 400 de euro lunar, pe perioada celor patru luni de stagiu. Cei interesati de parteneriatul romano-italian in vederea dezvoltarii capitalului uman, se pot adresa AJOFM, b-dul Unirii nr. 53A, Focsani. Potrivit declaratiilor directorului institutiei, acest proiect este unul de pionerat si vine pentru redresarea domeniului viti-vinicol din Vrancea, sector de activitate care duce lipsa de specialisti. (Iulia CRETU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.