Educație

Lemnele nu reusesc sa alunge frigul din scoli

Ziarul de Vrancea
11 ian 2008 716 vizualizări
Daca la Poiana - Vrincioaia parintii au carat lemne de acasa pentru ca micutii sa poata invata, la Liceul Teoretic Odobesti centrala functioneaza la jumatate de capacitate din cauza calitatii materialului lemnos

Nici nu au reinceput bine cursurile, ca in scoli au inceput sa apara problemele legate de asigurarea caldurii. Aceasta in ciuda faptului ca cei din Inspectoratul Scolar au solicitat de duminica verificarea instalatiilor si raportarea oricaror probleme care impiedica buna desfasurare a orelor. Una din scolile care au avut sincope in asigurarea agentului termic este cea de la Poiana, comuna Vrincioaia, unde parintii au fost nevoiti sa aduca lemne de acasa in ultimele doua zile, pentru ca micutii lor sa invete in conditii corespunzatoare. Situatia a fost sesizata abia ieri la Prefectura, de consilierul local PD Radu Alexe, dar si la Inspectoratul Scolar. "Se pare ca s-au dat bani pentru lemne, dar acestea totusi nu au ajuns, ceea ce e grav", ne-a spus inspectorul general Iordache Bostan, nemultumit ca iarna isi face simtita prezenta si in unitatile de invatamint. Intrebat despre problema aprovizionarii cu lemne, primarul Vasile Lepadatu a sustinut initial ca nu vorbeste cu presa prin telefon, ci ca trebuie sa ne deplasam la Vrincioaia pentru a face "o masa rotunda". "Abia au venit bugetele la nivel judetean, eu acum discut de banii de pe sorcova", a fost raspunsul dat de edil. Primarul a revenit ulterior la sentimente mai bune si ne-a telefonat pentru a spune ca problema s-a rezolvat ieri dupa amiaza. "Problema s-a rezolvat intre orele 3.00 si 6.00. Am dus o masina cu 16 metri cubi de lemne. Miine (azi - n.r.) taiem lemnele si le bagam in magazie. La noi nu a fost nici o sesizare. Salile de clasa au functionat normal. A fost o mica pauza de lemne, dar s-a reglementat", a spus primarul din Vrincioaia. Vasile Lepadatu a sustinut ca inainte de "pauza de lemne", scoala primise opt metri cubi de lemne de foc si ca sincopa s-a datorat celor de la obstea din comuna. "Am trimis niste lemne de la primarie. Avem un om de-al nostru, care ne aprovizioneaza. Avem bani, nu e nici o problema. Mai avem nevoie de inca jumatate din cantitatea de lemne pe care am dus-o acum, pina la finalul iernii", a asigurat primarul. La scoala din satul Poiana invata 72 de copii, atit de la clasele I-IV, cit si V-VIII.


Centrala functionala la 50% din capacitate


Calitatea lemnelor pentru centrala da batai de cap si la Liceul Teoretic "Duiliu Zamfirescu" Odobesti, aici centrala functionind la doar 50% din capacitate. Desi instalatia e noua, aceasta nu face fata pentru a incalzi la standardele optime unitatea, in care invata circa 200 de elevi. "Centrala e prea mica si nu functioneaza cum trebuie. Sint uimit de situatie, pentru ca nu s-a proiectat cum trebuie. Am luat legatura cu primaria, sa gaseasca niste solutii de moment pentru incalzirea elevilor", a spus inspectorul general Iordache Bostan, care a precizat si faptul ca l-a trimis pe inspectorul Ion Ionascu sa vada si situatia la fata locului. Edilii din Odobesti se gindesc sa schimbe centrala termica a liceului. "Scoala a fost dotata cu o centrala subdimensioana. Proiectul a fost intocmit in 2003 cu finantare de la Banca Mondiala pentru ca nu face fata, la sfirsitul lunii ianuarie va fi inlocuita cu o centrala corespunzatoare. Deja a fost contactata firma de specialitate pentru a remedia aceasta problema", ne-a asigurat primarul Daniel Nicolas. Pina una alta, insa, elevii invata la o temperatura scazuta zi de zi. Potrivit directorului Elena Nedelcu, in liceu sint circa 18 grade Celsius, prea putin pentru a se asigura confortul dorit. De aceea, copiii au fost sfatuiti sa se imbrace mai bine, iar orele au fost scurtate la 40 de minute. Elena Nedelcu considera insa ca nu centrala e de vina, ci lemnele necorespunzatoare, care nu sint suficient de uscate pentru a urca si mai mult temperatura. "Se face focul in centrala, ea functioneaza, insa la 50% din capacitate. Problema e din cauza lemnelor, ca sint ude. Nu avem de unde aduce lemne uscate. Vara nici nu sint bani pentru aprovizionarea cu lemne, in plus ne-ar trebui si un spatiu mai mare de depozitare, prin care sa circule vintul si sa se usuce. Nici nu ne-am dat seama pina acum care e problema, caci anul trecut nu a nins, nu a fost asa frig. Deocamdata se invata, i-am rugat pe copii sa vina mai imbracati si sa spuna daca le e frig, caci putem opri orele si recupera apoi. Nici nu avem posibilitatea sa introducem alte surse de incalzire", a precizat Elena Nedelcu, directorul Liceului Teoretic din orasul Odobesti. Profesoara a explicat ca se ia in calcul introducerea unui injector pe motorina la centrala sau inlocuirea centralei cu una mai puternica. Instalatia actuala, de 100 kW, ar putea fi montata la gradinita, care va primi anul acesta finantare. (C. STANILA, M. BOICU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.