Educație

Licitatie pentru Scoala de Arte si Meserii la Odobesti

Ziarul de Vrancea
9 ian 2008 756 vizualizări
Proiectul este în valoare de 7,8 milioane de euro si prevede pregatirea de tehnicieni u înfiintarea acestei scoli va asigura mîna de lucru calificata pentru cele peste 1.500 de hectare din Podgoria Odobestilor

Pe 1 februarie va avea loc licitatia pentru Scoala de Arte ºi Meserii (SAM) din orasul de sub Magura, un proiect in valoare de 7,8 miliarde de euro, considerat cel mai important din ultimii ani la Odobesti, anuntul fiinde deja postat in Sistemul Electronic de AchiziÃii Publice. "Au fost alocate 20 de miliarde de lei vechi in 2007, retrase la sfirsit de an si realocate in 2008. LicitaÃia va fi pentru tot proiectul. Asta inseamna constructia a 8 laboratoare, 4 sali de clasa si un bloc cu 10 apartamente pentru profesori. Pentru elevii care nu sint din Odobesti vor fi reabilitate cele doua camine, va fi construita o sala de sport si o cantina. într-un proces de reabilitare va intra si cladirea Grupului Scolar Agricol", ne-a spus primarul Daniel Nicolas. Pentru ca actualul Grup Scolar are mai multe hectare de vie in proprietate, iar obiectivul proiectului SAM Odobesti este sa pregateasca specialisti in obtinerea vinului, vor fi construite o linie de procesare a strugurilor si una de imbuteliere a vinului. Din cauza plecarii muncitorilor agricoli calificati si a imbatrinirii populatiei, mina de lucru calificata lipseste, ceea ce duce la efectuarea de lucrari nesatisfacatoare pentru intretinerea vitei de vie, dar si pentru procesarea strugurilor. în ultimii ani, producatori de vinuri din regiunea Bordeaux au venit la Odobesti si au angajat mina de lucru calificata, care sa munceasca pentru regiunea franceza. "Este nevoie de asa ceva pentru ca manageri avem destui, dar nu mai avem meseriasi, oameni care sa stie sa lucreze via. în viticultura au cam disparut oamenii care stiau sa execute lucrarile si ne confruntam deja cu o lipsa acuta a personalului calificat. Daca nu ai oameni care sa execute cum trebuie lucrarile, distrugi via si apoi dispare si podgoria. O asemenea scoala era mai mult decit necesara. Este chiar vitala pentru o Podgorie de talia Odobestiului", ne-a spus inginerul Costica Vartic, specialist in viticultura de la Statiunea de Cercetare si Dezvoltare Viti-Vinicola din localitate. Scopul principal al SAM este oferirea pentru piata locala de personal calificat, mai precis tehnicieni pentru industria fermentativa si tehnicieni agricoli. Nu este prima data cind la Odobesti fiinteaza o scoala de acest gen. Chiar infiintarea la inceputul secolului XX a primei Scoli Viticole la Odobesti a avut ca ratiune tocmai acest lucru, pregatirea de specialisti in viticultura, inca ocupatie de baza a locuitorilor din zona. Podgoria Odobesti se intinde pe o suprafata de peste 1.500 de hectare, iar odobesteanul de rind este podgorean, chiar daca nu mai stie sa produca vin de calitate. (Andrei MILCOVEANU)


În lipsa unui acord scris din partea Ziarului de Vrancea, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi inseraţi vizibil link-ul articolului: #insertcurrentlinkhere

Ziarul de Vrancea  nu este responsabil juridic pentru conţinutul textelor din comentariile de mai jos. Responsabilitatea pentru mesajele dumneavoastra vă revine în exclusivitate.

Comentarii: 0

Adaugă comentariu
Trebuie să fii autentificat pentru a putea posta un comentariu.
Ziarul de Vrancea doreste ca acest site sa fie un spatiu al discutiilor civilizate, al comentariilor de bun simt. Din acest motiv, cei care posteaza comentarii la articole trebuie sa respecte urmatoarele reguli:
1. Sa se refere doar la articolul la care posteaza comentarii.
2. Sa foloseasca un limbaj civilizat, fara injurii, calomnii, comentarii antisemite, xenofobe sau rasiste.
3. Sunt interzise atacurile la adresa autorilor, daca acestea nu au legatura cu textul.
4. Username-ul sa nu fie nume de personalitati ale vietii publice sau parodieri ale acestora.
Autorul unui articol poate fi criticat pentru eventuale greseli, incoerenta, lipsa de documentare etc.
Nerespectarea regulilor mentionate mai sus va duce la stergerea comentariilor, fara avertisment si fara explicatii.
Abaterile repetate vor avea drept consecinta interdictia accesului la aceasta facilitate a site-ului.